Sakarya Üniversitesi'nde robot yarışması

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Cevapla
uçs
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8072
Kayıt: 15 Mar 2006, 18:06
cinsiyet: Erkek

Sakarya Üniversitesi'nde robot yarışması

Mesaj gönderen uçs »

Resim

Sakarya Üniversitesi'nde robotlar yarışıyor..

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Ulusal Robot Yarışması'na büyük ilgi gösterildi. Öğrenci ve öğretmenlerin tasarladığı 300 mini robot dereceye girmek için mücadele ediyor.

SAÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Kulübü'nce Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen yarışmaya 26 üniversite, 21 lise ve 2 ilköğretim okulundan 104 grup katılıyor. 5 farklı kategorinin yer aldığı yarışmada, elemeli ve gelişmiş çizgi izleyen kategorisinde, robotların dışarıdan komut almaksızın pistteki çizgiyi takip ederek yarışı tamamlaması gerekiyor. Mini sumo ve sumo kategorisinde ise robotlar 'dohyo' adı verilen ringde birbirlerini dışarı atmak için mücadele ediyor. Serbest kategoride de uzaktan kumanda ile kontrol edilen robotlar verilen komutları yerine getirerek hünerlerini sergiliyor.

Yarışmayı düzenleyen ekibin başkanı Mustafa Doğru, gazetecilere yaptığı açıklamada, yarışmayla genç beyinleri bir araya getirmeyi ve yeni teknolojilerin geliştirilmesine öncülük etmeyi planladıklarını söyledi.

Organizasyonun öğrenciler ile Türkiye'nin önde gelen şirket yöneticilerini ve AR-GE çalışanlarını bir araya getireceğini ifade eden Doğru, ''SAÜRO 2010 sadece bir robot yarışması olarak görülmemelidir. Organizasyon genç ve girişimci ruhlara, geleceğin teknolojilerine yön verecek dehalara, kendilerini bir üst basamağa çıkarmaları, günümüz rekabet dünyasına alışmaları için sunulmuş bir fırsattır. Bu amaçla benzerlerinin aksine yarışmacılara beş farklı kategoride yenilikler ve zorlu kurallar sunmaktadır.'' diye konuştu.

Yarışmaya İzmit Endüstri Meslek Lisesi'nden katılan öğretmen Fatih Başarış, daha önce de benzeri yarışlara okul olarak katıldıklarını belirterek, yarışmalarda teoriyi pratiğe dökme fırsatı bulduklarını söyledi. Çizgi izleyen, sumo ve mini sumo kategorilerinde geliştirdikleri robotlarla yarıştıklarını kaydeden Başarış, şunları kaydetti: ''Robot yarışmasına katılan herkes iddialıdır. Yarışta yazılımı ve donanımı iyi olan kazanacaktır. Robotları yaptıkça daha da hız kazanıyorsunuz. Mekanik dışında programın da hazırlanması gerekiyor. Bu tip yarışmalara hazırlanmak için 2 ay gerekiyor. Yarışmayı hem öğrenciler, hem de öğretmenler açısından faydalı görüyorum. Öğrenciler açısından teorinin pratiğe dönüşmesine yardımcı oluyor. Yavaş yavaş üniversitelerin bu tür yarışlar düzenlemesi ilginin yaygınlaşmasını sağlıyor.''

İzmit Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Sınıfı öğrencisi Hilal Sevde Duman da öğretmenlerinin teşvikiyle yarışlara katıldıklarını belirterek, ''Robot yapmayı çok seviyorum. Takım olarak oldukça iddialıyız ama bizden daha iyisini gördükçe kendimizi geliştirmeye çalışacağız.'' diye konuştu. Yarışlar yarın sona erecek.

veteknoloji
Cevapla