Sata Disklere isletim Sistemi Kurma (sata tanitma)

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
PeeRLeeSS
Megabyte1
Megabyte1
Mesajlar: 928
Kayıt: 15 Mar 2006, 18:12
İletişim:

Sata Disklere isletim Sistemi Kurma (sata tanitma)

Mesaj gönderen PeeRLeeSS »

Sata sabit diskler okuma ve yazma hizlarindan dolayi popularitesi gun gectikce artmakta ve yeni sistemlerin hemen hepsinde yer almaktadir.
Fakat su anda gecis sureci yasandigindan bir takim uyum, tanitim gibi problemler basgostermekte
Sata harddisk alirken oncelikle dikkat etmeniz gereken nokta anakartinizin destekliyor olmasi. Bunu anakartinizin internet sitesinden rahatlikla kontrol edebilirsiniz.
Bilindigi gibi Sata (ilaç ata) verileri paralel yerine seri kanaldan gonderdigi icin veri kablolarida dogal olarak farklilik gostermektedir. daha ince ve daha az kablodan olusan yapilari vardir. Ufak bir kontrolle anakartinizda bunuda kesinlestirip, bir sata hard disk alabilirsiniz.
Fakat bu noktada da yeni bir durum ortaya cikiyor, o da sudur ki, sata teknolojiside yerinde durmuyor, su anda sata II ler raflardaki yerini aliyor. Bunu da goz onunde bulundurarak, bu uyumlulugu saglayacak bir donanim alinmasi gerekiyor.

Gelelim alinan sata sabit diskimizin sisteme tanitilmasi.
Oncelikle bu diski anakartimizin tanimasi gerkiyor ki yeni sistemlerde anakartlar artik bunu kullniciyi yormadan yapsalarda, bazi durumlarda bios ayarlarindan bunun aktif edilmesi gerekiyor.

Eger yeni sata diskinizi onceki windows kurulumu ile kullanacaksaniz sorun yok, bir kac sekilde yeni harddiskinizi isletim sistemine tanitabilirsiniz. windows sabit diskinizi donanim olarak otomatikmen taniyacaktir, asil sorun diskinizi kullanilir hale getirmek. Bunun icin baslangic disketini kullanip "fdisk" komutu ile diskinizi etkinlestirip, format atmaniz gerekecek.
Diger bir yontem ise daha kolay olan windows arayuzu ile
Bunun icin once bilgisayarima sag tiklayip yonet diyeceksiniz. Cikan menude depolamayi ve ardindan yerel disk yonetimini sececeksiniz.
Harddiskinizin ve optik cihazlarinizin bulundugu menude yeni hard diskiniz ham(islenmemis) olarak gorunecektir. Burdan bolum olustur secenegi ile harddiskinizi bolebilir, bicimlendir ile fat32 veya ntfs ile bicimlendirerek windowsun kullanacagi hale getirebilirsiniz.

Diger bir konu ise yeni alinmis bir sata harddiske XP isletim sisteminin kurulmasi. Bunun icin anakartinizin cd sine, bir disket surucu ve bir diskete ihtiyaciniz var.
Ana kartinizin cdsindeki dosyalari acip SATA, drivers/sata veya benzeri bir klasor altinda bulacaginiz dosyalar isimize yarayacak. bu dosyalardan birincil gerekli olani oemsetup.txt adli dosya ve bu dizinde bulunan alt klasorlerdir. Birden fazla olmasi durumunda anakartinizin modeline uygun klasordeki dosyalardan bu dosya adini bulun. Bu dosyanin bulundugu klasordeki tum dosyalari temiz bir disketin icine atin.
simdi elimizde bir driver disketimiz var ve bilgisayarimizi cdden boot edecek sekilde yeniden baslatabiliriz.
winXP cdden okumanin hemen ardindan cikan mavi ekranda altta gecen yazilara dikkat edin. Burda sizden raid/scsi surucusu icin F6 ya basin gibi bir yazi ciktiginda F6 ya basmaniz gerekecek (isimizi saglama almak icin bi kac kere basmanizi tavsiye ederim). DAha sonra kurulum sanki bunu anlamamis gibi devam edecek, ama panige kapilmayin, cunku ilerleyen dakikalarda winXP kurulumu bize 3. parti bir raid surucusu yuklememiz icin gerekli disketi istediginde daha onceden hazirladigimiz disketi takip enter a basmamiz gerekiyor.
Bu adimdan sonra onumuze bu diskette bulunan driver dosyalarinin bir listesi cikacak, ve burdan sistemimize uygun olani secmemiz gerekiyor.
Bu islemden sonra winXP kurulumu IDE sabitdisklerde oldugu gibi devam edecek, bu uyzden kurulumun yapilacagi bolumun secilmesi asamasinda birden fazla harddiskiniz varsa sata olan bolumu secmeye dikkat etmeniz gerkiyor.
metinxx

Mesaj gönderen metinxx »

raid hdd kurmak istersem bu dedikleriniz dogru,fakat raid sistemler ev kullanicilari icin kullanisli degildir,ben birkac defa sata raid kurdum,hdd arzalarinda veri kaybim oldu artik disket misket kullanmiyorum,sata-ide ayari var anakartda raid ayarini sata-ide yapiyorum normal calisiyor,benden tavsiye anakart biosundan sata-raidi degistirip sata-ide olarak ayarlayin...raid yapmanin amaci pc yi az hizlandirmak,ama ev kullanicilari icin ugrasmaya degmez...
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 46474
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4602 kez
Teşekkür edildi: 3916 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

bilgi ve ipucu paylasimlariniz icin her ikinize tesekürler , klavyelerinize saglik
Kullanıcı avatarı
burak_dalkir
Gigabyte2
Gigabyte2
Mesajlar: 2316
Kayıt: 15 Mar 2006, 10:10
cinsiyet: Erkek
İletişim:

Mesaj gönderen burak_dalkir »

metinxx yazdı:sata-ide ayari var anakartda raid ayarini sata-ide yapiyorum normal calisiyor
her sata destekli anakartta bu ayar yok ama buda bilginize
metinxx

Mesaj gönderen metinxx »

sagol dostum,benim, gercekten bahsettigin tip anakartlarin oldugundan haberim yoktu,en azindan bana rastlamadi,iyikide rastlamamis :wink:
Kullanıcı avatarı
lion
Kilobyte3
Kilobyte3
Mesajlar: 438
Kayıt: 15 Mar 2006, 18:11
cinsiyet: Erkek

Mesaj gönderen lion »

yeni sistemlerde bu tür ayarlar tarih oldu bilginize... :wink:
Kullanıcı avatarı
goldbee
Byte1
Byte1
Mesajlar: 31
Kayıt: 27 Eyl 2008, 19:50
cinsiyet: Erkek

Mesaj gönderen goldbee »

ama eski kullanıcılarda var mesala bende
Kullanıcı avatarı
tasiyici
Megabyte3
Megabyte3
Mesajlar: 1439
Kayıt: 23 Şub 2008, 19:26
cinsiyet: Erkek

Mesaj gönderen tasiyici »

evet eski sistem kullananlar ne yapacak yeni sistemmi almak zorunda onu anlamıs degilim
Kullanıcı avatarı
skinnycem
Kilobyte4
Kilobyte4
Mesajlar: 680
Kayıt: 19 Mar 2006, 18:32
cinsiyet: Erkek
Teşekkür edildi: 1 kez

Mesaj gönderen skinnycem »

bu zamana kadar böyle birsey yapmaya gerek kalmadı sata olmasına ragmen. otomatik mi yapıyor acaba?
Cevapla