TÜRKSAT 3A bu gece fırlatılacak

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Cevapla
uçs
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8072
Kayıt: 15 Mar 2006, 18:06
cinsiyet: Erkek

TÜRKSAT 3A bu gece fırlatılacak

Mesaj gönderen uçs »

Resim
Türkiye'nin yeni uydusu TÜRKSAT 3A, bu gece TSİ 00.52'de uzaya fırlatılacak.

TÜRKSAT A.s yetkililerinden alınan bilgiye göre, Fransız Guyanası'ndaki Kourou üssünden gerçeklesecek fırlatmadan 6 saat önce yakıtların konulacagı tanklar sogutulmaya baslanacak. Depolara yakıt gönderme islemi fırlatmadan 3 saat önce baslayacak ve fırlatmaya 2 dakika kalana kadar bu islem devam edecek.

Roketin ateslenme islemi bilgisayar ile yapılacak. Roket 25 Boeing uçagın itme gücüne esit olan 1300 ton itme gücü ile yerden havalanacak. Roketin fırlatılmasından 2 dakika sonra tüketilen yakıt miktarı 500 tona ulasacak.

Fırlatmadan 27 dakika sonra İngiliz Askeri uydusu SKYNET 5A, 31 dakika sonra ise TÜRKSAT 3A roketten ayrılacak. TÜRKSAT 3A uydusu 10 gün sürecek bir yolculugun ardından ''42 derece Dogu'' yörüngesine yerlesecek ve uydunun kontrolü Gölbası Uydu Yer İstasyonu'na devredilecek. Buradan gönderilecek komutlarla uydu 15 gün daha performans testlerine tabi tutulacak.


-UYDUNUN ÖZELLİKLERİ-


TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 1C'nin bütün trafigini ve yükünü alacak. Farklı bir yörüngede, farklı bir sekilde isletilecek olan 1C uydusu televizyonların ilave data aktarımı taleplerinin yerine getirilmesinde kullanılacak.

Haziran ayında hizmete girmesi planlanan TÜRKSAT 3A'nın uydu manevra ömrü 20 yıl. 2,8x2,3x1,8 metre boyutlarında olan uydunun kanat açıklıgı ise 30 metre. TÜRKSAT 3A uydusunda diger uydularda olmayan ''yıldız izleme'' özelliginin bulunuyor. Diger uydular günese ve dünyaya bakarak yerini hesaplarken, TÜRKSAT 3A uydusu ise yıldızları izleyerek yerini hesaplıyor.

Üretimi için ilk resmi girisim 2005 yılı Nisan ayında baslatılan TÜRKSAT 3A, 200 milyon dolara mal oldu. Yeni uydunun tasarım, entegrasyon ve test asamalarına paralel sekilde yürütülen teknoloji transferi ve egitim projesinde 22 Türk mühendis de görev aldı. Böylece, bundan sonra TÜRKSAT için üretilecek uyduların Türk mühendislerce tasarlanabilmesi yolunda, ilk ve en önemli adım atılmıs oldu.

TÜRKSAT 3A, Avrupa, Türkiye'nin tamamı ve Asya'yı kapsama altına alacak. Uydu, Türkiye ile birlikte Avrupa, Orta Dogu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Çin'e kadar uzanan genis bir kapsama alanında, televizyon yayıncılıgı ile birlikte internet, ses ve data aktarımları için kullanılacak.

Dogu ve Batı kapsama alanları arasında dogrudan anahtarlanabilme özelligine sahip olan TÜRKSAT 3A, bu özelligi ile kapsama alanı içerisinde dünyanın herhangi bir bölgesinden verilen bir yayının, dünyanın baska bir bölgesine aktarımını gerçeklestirebilecek.

TÜRKSAT 3A üzerinden VSAT uygulamalarında kurumsal müsteriler 50-60 santimetre gibi küçük çaplı antenlerle yayın alabilecek ve 1 watlık HPA'larla uplink yapabilecek. Bu özelligi ile TÜRKSAT 3A, VSAT kurulumlarında önemli oranda maliyet azalmasına imkan tanıyacak.

TÜRKSAT 3A, 1296 ****hertzlik pazarlanabilir kapasiteye sahip olacak. Bu kapasite, TÜRKSAT 1C uydusunun yaklasık iki katı büyüklükte. TÜRKSAT 3A'nın, bu kapasitesi ile ortalama 200 yeni televizyon kanalı yayın yapabilecek.

TÜRKSAT 3A'nın 42 derece Dogu lokasyonunda devreye girmesiyle mevcut televizyon, radyo ve VSAT aktarımları çok yüksek hız ve kalitede gerçeklestirilebilecek. Yüksek çözünürlüklü (HD) yayınların iletilmesi ile ilgili çok iyi bir altyapıya kavusulmus olacak. Çanak antenlerin çapının küçülmesine ragmen daha iyi bir yayın kalitesi standart dijital yayınlarda da elde edilebilecek.


-1990'DAN 2008'E UYDULAR-


Türkiye uzaya uydu gönderebilmek üzere ilk kez 1990 yılında ihaleye çıktı. TÜRKSAT adı verilen uydu serisinden ilk ikisinin yapımı, ana ve yedek kontrol istasyonları, personelin egitimi ve dokümantasyon saglanmasını içeren 315 milyon dolarlık ihale ile ilk Türk uydusu TÜRKSAT 1A imal edildi. Ancak 1994 yılı Ocak ayındaki fırlatılıs sırasında uydunun fırlatıcı roketinde meydana gelen arıza sonucu TÜRKSAT 1A Fransız Guyanası'ndaki Kourou üssünden fırlatılısından kısa süre sonra infilak etti ve parçalanarak düstü.

TÜRKSAT 1A'nın basarısız olması üzerine, Türkiye, ikinci uydu TÜRKSAT 1B'nin üretim sürecinin hızlandırılarak, imalatının birkaç ay içerisinde bitirilmesini sagladı. TÜRKSAT 1B, 11 Agustos 1994 tarihinde Fransız Guyanası'ndan basarıyla fırlatıldı ve yörüngesine yerlestirildi.

Bu arada, fırlatılısı basarısızlıkla sonuçlanan TÜRKSAT 1A'nın sigorta kapsamında olması nedeniyle bunun yerine üretici firma Alcatel Space hemen yeni bir uydunun üretimine basladı. TÜRKSAT 1C adını alan bu uydu, Türkiye'nin istegi üzerine kapsama alanı daha da genisletilerek üretildi ve 10 Temmuz 1996 tarihinde basarıyla uzaya fırlatıldı. TÜRKSAT 2A uydusu ise 2001 yılında uzaya fırlatıldı.


(aa)

Fırlatılısı canlı olarak izledim.Birkaç dakikalık gecikmeylede olsa Basarıyle fırlatıldı.. :)
Kullanıcı avatarı
hsnclk
Byte3
Byte3
Mesajlar: 110
Kayıt: 02 May 2008, 13:01
cinsiyet: Erkek
İletişim:

Mesaj gönderen hsnclk »

Fırlatılıs anını eve ulastırma bakanının konusmasını dinledim.

eger böyle gidersek yakında türkiye türk mühendislerle dünyayı sarsar. tek temennim bu...
(zaten sarsıoda :D )
Kullanıcı avatarı
Bekir 65
Megabyte3
Megabyte3
Mesajlar: 1321
Kayıt: 11 Nis 2006, 22:05
cinsiyet: Erkek

Mesaj gönderen Bekir 65 »

hayirlisi :D
Cevapla