
Samsung'un bu sene sonunda çıkartacagı yeni SSD'leri performans konusunda çok iddialı.
Seagate, bundan sadece 2 ay evvel SSD'nin gereksiz ve pahalı bir teknoloji oldugunu dile getirmis ve Nisan ayında da patent hakları nedeniyle SSD üreticilerine dava açacagının sinyallerini vermis; SSD üreticileri dava açmakla tehdit etmisti.
Seagate, SSD konusunda fikirlerini degistirmis olmalı ki, Infoworld'e çıkan bir röportajda 2009 yılında kendi SSD'lerini piyasaya sürecegini belirtmis. Seagate, ilk çıkartacagı SSD'leri üst seviye pazar için çıkartacaklarını, çünkü son kullanıcılar için fiyatının henüz çok yüksek oldugunu söylüyor. Seagate CEO'su Bill Watkins, eger SSD'lerde gigabyte basına düsen maliyet 10 cent'e kadar gelirse, dikkatimizi son kullanıcılara hitap eden SSD'lere verebiliriz" diyor. Bugünkü tabloda, en yeni SSD'lerin gigabyte basına düsen maliyetleri, en ucuz SSD'lerde bile, 8$ civarında. Klasik sabit disklerde ise gigabyte basına düsen maliyet 0.2$ seviyesinde.
Seagate, mekanik sabit disk konusunda fazla oyuncu olmamasından dolayı pazarınen büyük pasta dilimine sahip. Ancak SSD konusunda ufak firmaların yanında Mtron, Intel, Samsung, Sandisk gibi büyüklerin olması, Seagate'n canı SSD pazarına girdiginde sıkılabilir.
Seagate, mekanik yapıdaki sabit disklerde ise gelismeler yapmaya devam edecek gibi. 2009 yılında 2 TB kapasiteli sabit disklerini de piyasaya sürecekler. Performans konusunda mekanik sabit disklerde plaka dönüs hızını artırmadan daha ne kadar ilerleme görecegiz kestirmek güç ama, SSD'lerin performans konusunda mekanik sabit diskleri yakaladıgını ve bu hızda gelismeye devam ederlerse, önümüzdeki senelerde hep sikayetçi oldugumuz disk hızlarının tarih olacagını söyleyebiliriz.
Seagate'in su anda en yüksek kapasiteli diski 1 TB ve fiyatı 250$ seviyesinde.

