Windows altinda linux kurmak isteyenler

Windows XP hakkındaki bilgi, belge ve ipucu paylaşım alanıdır.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 46707
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4927 kez
Teşekkür edildi: 4107 kez

Windows altinda linux kurmak isteyenler

Mesaj gönderen velociraptor »

Windows altinda linux kurmak isteyen, linux nedir diye cok merak eden fakat HDD'ini kurmaya cesaret edemeyenler arkadaslar icin iste firsat. VMware diye bir program tam sizlere göre. VMware nedir ü VMware, bir sanal makina yazilimi olup konuk isletim sisteminin ana makina isletim sistemi icinde calismasina izin verir. VMware ile konuk isletim sisteminin aktif hale getirdikten sonra bu konuk isletim sistemine uygulama programlari yükleyebilir ve onun destekledigi servisleri verebilirsiniz. örnegin ana islatim sisteminiz Linux iken, Windows 2000 yada Windows XP kurabilir ve Windows icin gelistirilmis herhangi bir uygulamayi konuk Windows platformunda calistirabilirsiniz. Bu durumun terside mümkündür yani ana isletim sisteminiz Windows XP iken, Linux kurabilirsiniz. VMware aslinda bir sanal makine öykünücüsü (emulatör) olup temelde özel bir isletim sisteminden ziyade makinenin kendisine öykünür, böylece bu sanal makineye hangi isletim sistemi yükleyeceginiz size kalmis bir secenek haline gelir. Diger bir degisle bu program BIOS'u da dahil olmak üzere bir bilgisayari bütünüyle taklit eder. VMware nerden temin edebilirim ü VMware ana sitesi :
http://www.vmware.com/
download adresi :
http://www.vmware.com/download/workstation.html
yukardaki adresten biz "Download Binaries for Windows operating systems" kisimli yere tiklayip VMware'in windows versiyonun download edecegiz. Bu linke tikladigimiz zaman sizden bir e-mail adresi ve sifre isteyecektir. üye degilseniz hemen sagdaki New Customers altindaki "Register" tikliyoruz. Daha sonra size bir mail gelecek. o mail adresi icinde size direkt olarak download sayfasini da göndermis olacak. Yada isterseniz üye olurken belirlediginiz mail adresi ve sifre ile de sayfaya girebilirsiniz. Sayfa login olduktan sonra bir sözlesmek cikacak onu kabul ediniz sonra sizi ana downlaod sayfasina yönlendirecektir. Yada direkt olarak asagidaki linkten temin edebilirsiniz.
Download VMware Workstation 4.5 (for Windows Operating Systems) Latest Released Version: 4.5.2 | 06/11/04 | Build 8848 | ~34 MB Download EXE file
http://download3.vmware.com/software/wk ... 2-8848.exe
VMware icin gerekli dökümantasyonu buradan temin edebilirsiniz
http://www.vmware.com/support/ws45/doc/index.html
simdi VMware download ettik ve bilgisayarimiza kurduk. Masaüstünde ki kisayola tikladik ve programimizi calistirdik. Sirasiyla asagidaki resimleri takip ediniz.
Adim:1
önce hepl ,Enter Serial Number a tiklayarak elimizde programin seri numarasi var onu giriyoruz.
Adim:2
Daha sonra "Home" sekmesinde "New Virtual Machine" yazan yere tikliyoruz ileri diyerek devam ediyoruz.
Adim:3
Yeni sanal makinemizi ayarlarken " Custom " secenegini seciyoruz ki her seyini biz belirleyelim.
Adim:4
Sonra kuracagimiz misafir isletim sistemini Linux olarak belirliyoruz ve asagidan da versiyonunu belirliyoruz. Ben Mandrake Linux sectim. Siz isteginize göre seciniz
Adim:5
Sanal makinenin adini ve kuracagimiz yeri belirliyoruz. En az 3, 4 GB yer ayiracagimiz icin diskimizde bol yer olan bir dizin belirleyiniz.
Adim:6
Sanal makinamiz icin memory belirliyoruz. dikkat ediniz ki belirleyecegimiz alan 4MB 'in katlari olmalidir. Ben tavsiye edilen 192MB seciyorum. Eger saglam bir RAM'iniz ve islemciniz varsa 284MB'ta secebilirsiniz.
Adim:7
Ag tipini belirliyoruz. Ben bu asamada NAT'i sectim. Eger ana makinanizda dial up yada ADSL baglantiniz varsa misafir isletim sisteminizde bu baglantindan faydalanabilecektir. Yani misafir isletim sistemi ile de internete baglanabilirsiniz.
Adim:8
I/O Adaptör tipini seciyoruz Hangisini kullaniyorsaniz onu seciniz. Eger bilmiyorsaniz resimdeki gibi seciniz.
Adim:9
Kullanmak istedigimiz disk bicimini seciyoruz. üc secenegimiz var. Yeni bir sanal disk olusturabiliriz. Varolan sanal bir diski kullanabiliriz yada gercek disk alanini kullanabiliriz. Bence gercek disk alani kullanmak baslangic seviyesinde tehlikeli olabilir. Bunun yerine sanal disk olusturmak cok daha faydali olacaktir. VMware sanal disk icin *.vmdk uzantili dosyalar olusturacaktir.
Adim:10
asagidaki sekilde secip ilerliyoruz.
Adim:11
Yukarda da dedigimi gibi VMware sanal disk icin *.vmdk uzantili dosyalar olusturacaktir. Olusturulacak bu dosyalarin boyutunu belirliyoruz VMware cok büyük boyutlu tek bir dosya olusturamadigi icin bunlari 2GB'lik parcalar halinde olusturmak gerekiyor. Disk Size (GB) ile gereken alani belirledikten sonra asagida Split disk into 2 GB files kismini da isaretlemeyi unutmayiniz. VMware sanal disk icin olusturacagi *.vmdk uzantili dosyalar ilk basta fiziksel HDD'iniz üzerinde hemen 4 GB yada ne kadar alan sectiyseniz okadar yer kaplamayacaktir. örnegin ilk basta sanal diskinizi 6 GB olarak belirlediniz VMware ufak *.vmdk uzantili dosyalar olusturacak. Daha sonra diyelim li linux kurdunuz bu dosyalarin boyutu 2.5 GB olacak. Sonra linux icinde de 700MB'lik belli bazi programlari kurdunuz Bu dosyalarin boyutu 3.2 GB olacaktir. Yani dosyalarin boyutu degiskendir.
Adim:12
Az önce anlattigim *.vmdk uzantili dosyalar olusturuluyor. Bu kismi asagidaki gibi yani oldugu gibi birakiniz ve Son'a tiklayiniz.
Adim:13
simdi bakiniz ana pencerede Home sekmesinden baska birde Mandrake Linux sekmesi olustu. Eger baska bir isletim sistemi daha kurmak isterseniz gene Home sekmesinde "New virtual machine" 'ne tikliyoruz. diyelim ki onda da Redhat Linux kurmak icin gereken ayarlamalari yukardaki gibi yaptiniz. Bir sekme daha olusacak ve onun üzerinde de Redhat Linux yazacaktir.
Adim:14
simdi gelelim linux isletim sistemini kurmaya. Durum yukardaki gibiyken elimizdeki mandrake linux kurulum setinin ilk CD'sini CD sürücüye yerlestiriyoruz ve Mandrake linux sekmesi yukardaki gibi acik iken ya "Start this virtual machine" tikliyoruz yada yukarda view altindaki yesil "play" dügmesine benzer dügmeye tikliyoruz. Orada zaten 4 tane yan yana "dur", "durakla", "baslat", "yenile" dügmeleri vardir. Yesil "baslat" dügmesine tikladiktan sonra sanal makinemiz calismaktadir.
Adim:15
Linux kuruluma basliyoruz. Mouse ile mavi renkli alan üzerine gelip tikladiginiz zaman fareniz misafir isletim sisteminin calistigi alana gececektir ve ancak o alanin icinde saga sola gezinecektir. Yani asagidaki linuxun mavi renkteki grafik arayüzü sizin misafir isletim sisteminizin ekranidir. E ekran alani haliyle gercek ekran alaninizdan daha kücüktür. Ama isterseniz Help'in tam altindaki ortadaki ikona tiklayinca tam ekran moduna gecebilirsiniz. mouse ile üzerin gelince zaten enter full screen mode yazacaktir. Yalniz tam moddan cikabilmeniz icin misafir isletim sisteminizden cikmaniz gerekecektir. o yüzden kurulum bitene kadar tam ekran modunu kullanmayaniz. Bu arada ufak bir hatirlatma mouse ile sanal makina alanina gectiginiz zaman dedigim gibi mouse hareket alani sanal makinanizin ekran alani kadar olacaktir. Mouse tekrar ana makinanin oldugu yerde aktif edebilmek icin, mouse sanal makinadan cikarabilmek icin " Ctrl+Alt " tuslarina basiniz
Sanal makineden ekran görüntüsü almak isterseniz File Capture Screen... tiklayiniz. Daha sonra bunu paintte yada photoshopta yapistir diyerek ekran görüntüsünün resmini almis olursunuz. Ben asagida linux kurulumuna ait bir ekran görüntüsünü aliyorum.
ALINTIDIR
Kullanıcı avatarı
Squirrel
Kilobyte4
Kilobyte4
Mesajlar: 706
Kayıt: 16 Eki 2007, 18:30

Mesaj gönderen Squirrel »

Tesekkürler :)


En son velociraptor tarafından 11 Nis 2009, 05:22 tarihinde darbelendi.
Cevapla