Uzun zamandir pardus u denemek istiyordum fakat tüm programlarim win tabanli oldugu içinin format falan ugramadim. sanal makineler le aram iyi degil :) bi bilgisayar dergisinin kapaiginda bu reklemi gördüm aradim buldum :)
Pardus Ulusal İsletim Sistemi'nin CD üzerinde çinalisan kararli sürümünü içineriyor. CD içinerisinde ofis araçinlari (metin düzenleyici, hesap tablosu, sunum hazirlayici vb.), internet araçinlari (tarayici, e-posta, sohbet vb.), çinoklu ortam ve grafik araçinlari (film oynatici, müzik çinalar vb.), oyunlar ve çinok sayida uygulama mevcut.
Pardus, özgür yazilim yaklasimi ile açinik kaynakli yayimlanmakta ve GNU Genel Kamu Lisansi (General Public License - GPL) ile özgürce dagitilmaktadir.
Diger sürümlerden farklari :
200 adet hata düzeltilmistir.
Programlarin yeni sürümleri eklenmistir.
1.0 sürümünden farklari :
X öntanimli olarak v4l modülü yükleyecek sekilde ayarlandi.
Firefox yer imleri Türkçine'ye çinevrildi
NTFS modülü parametreleri yeni biçinime uygun olarak yazildi.
Gtk-QT-engine öntanimli yazitipi boyutu degistirildi
Mozilla ve türevi tarayicilar içinin Java eklentisi sembolik bagi düzeltildi.
Gconf ve bazi modem sürücüleri içinin /etc altindaki sembolik baglar düzeltildi.
Editör Açiniklamasi : Tübitak baskanliginda yürütülen proje sonucunda Almanlarin Suse Linux'u gibi tamamen yerli ve bize ait bir Linux dagitimi olusturuldu. İste bu dagitimin adi Pardus. Pardus tek CD'den olusuyor ve sisteme kurmak gerekmiyor. CD üzerinden de çinalistirilabiliyor. Pardus basli basina bir isletim sistemidir. Pardus'u çinalistirmak içinin bilgisayarinizda bir isletim sistemi hatta sabit sürücü olmasina bile gerek yoktur.
CD'ye boot ederek yazma : indirdiginiz iso dosyasinin üstüne fare sag tusu ile tiklayip "Birlikte Açin" seçinenegini seçinin. Açinilan listeden CD yazma programinizi seçinin (Nero, CD Burner vs.) ve tamam deyin. Programiniz açinilacaktir. Program açinilinca programda Burn/Tamam/Yaz vs. seçinenekleri ile boot edilebilir CD olusturabilirsiniz.
Not : Pardus'un çinalisabilmesi içinin en az 256 MB sistem bellegine sahip olmaniz gerekmektedir. Yüklediginiz iso dosyasini CD'ye boot edilebilir CD olarak atiniz.
sha1Sum ; indirdiginiz iso'nun saglam inip inmedigini sha1sum kontrol programlari ile kontrol edebilirsiniz. Bunun içinin yapmaniz gereken asagidaki kodu programin verdigi kod ile karsilastirmak. Kodlar birebir ayni ise indirdiginiz iso saglam demektir. (Windows'da en iyi md5sum kontrol yazilimi md5summer 'dir. Bunu tavsiye ederim.)
Uzun zamandir pardus u denemek istiyordum fakat tüm programlarim win tabanli oldugu içinin format falan ugramadim. sanal makineler le aram iyi degil :) bi bilgisayar dergisinin kapaiginda bu reklemi gördüm aradim buldum :)
sanal makinaya gerek yokki :) hddnizde farkli bir partisyona 2 nci bir isletim sistemi olarak kurun IDE HDD lerde çinok kolay benimki SATA HDD beceremiyom :S bende çinalisan cd den kullaniyorum:D Pardus 2007.1 FELIS CHAUS u :)
mayhemious yazdı:bende de sata var :) benim sistem iflas etmis durumda ve format atamiyorum 25-30 adet DVD ye ihtiyacim var yedek almak içinin :)
ben bu gidisle ide bitana hdd alacagim olmuyor böyle çinalisan cdden ilk olarak pardusa destek vermek istiyorum 2 ci digerlerine HERKES LİNUXLENSİN winler çinöpe hahaha
Pardus ilk izlenim: bu mesaji LiveCD (bu sürüm ile) yaziyorum :) çinok hizli, tüm donanimlarimi tanidi, liveCD ile internete baglaniyorum inanilmaz :) bilgisayarimi kapattigimda hiçinbir iz kalmayacak böylece sistemim hep güvende kalacak. tek sikintim windows un kurulu oldugu dizinlere ulasamamam. yani windows arizalarina bu cd ile müdehale edemeyecegim malesef :)
mayhemious yazdı:Pardus ilk izlenim: bu mesaji LiveCD (bu sürüm ile) yaziyorum :) çinok hizli, tüm donanimlarimi tanidi, liveCD ile internete baglaniyorum inanilmaz :) bilgisayarimi kapattigimda hiçinbir iz kalmayacak böylece sistemim hep güvende kalacak. tek sikintim windows un kurulu oldugu dizinlere ulasamamam. yani windows arizalarina bu cd ile müdehale edemeyecegim malesef :)
kullandikçina kullaasim geliyo herkese avsiye ederim. hdd lere erisim olanagi taniyor sadece cd den çinalistigi içinin biraz firsat vermek gerkiyor :) alin size süper bi kurtarma cd si.. office, msn ne ararsan var hatta oyun bile :)
mayhemious yazdı:kullandikçina kullaasim geliyo herkese avsiye ederim. hdd lere erisim olanagi taniyor sadece cd den çinalistigi içinin biraz firsat vermek gerkiyor :) alin size süper bi kurtarma cd si.. office, msn ne ararsan var hatta oyun bile :)
evet kendisi zati full oyun internet programlari vs. takviyeli geliyo ilk hali bile süper ve yeterli
dileirm pcnize kurar ve bu özelliklseirde yapabilirsiniz :)