Windows XP'yi onarmak.

PC hakkındaki genel bilgi ve ipucu paylaşım alanıdır.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
dnzbzkn
Megabyte2
Megabyte2
Mesajlar: 1089
Kayıt: 08 Eki 2007, 15:57
cinsiyet: Erkek

Windows XP'yi onarmak.

Mesaj gönderen dnzbzkn »

İsletim sisteminiz açılmıyorsa, bu 10 adımı gerçeklestirerek Windows XP'nizi onarabilirsiniz.


Yeni bir bilgisayar satın aldınız ya da yüksek sistem özelliklerine sahip bir PC kullanıyorsunuz. Ancak Windows'unuz bir türlü açılmıyor ve bu durum can sıkıcı bir hal alıyor.

Böyle bir problemle karsılastıgınızda bilgisayarınıza format atmayı düsünüyorsanız, bu yazıyı okumadan bir karar vermeyin. Zira bu makalemizde Windows XP'yi bu tür durumlardan kurtarmanın 10 püf noktasına deginecegiz.

1. Windows Baslangıç Disketi kullanmak

Windows XP'de boot sorunu yasandıgında ilk akla gelen süphesiz Windows Baslangıç disketidir. Bu tip bir problemle karsılastıgınızda disket sürücünüz (tabii artık soyları git gide tükenmekte olsalar bile) kurtarıcınız olabiliyor.

Windows Baslangıç disketi yaratmak için önce disket sürücünüze bos bir disket takın. Bu adımdan sonra disket sürücü ikonuna sag tıklayıp Format'a basın. Format ekranını gördügünüzde, tüm ayarları 'varsayılan' olarak bırakın ve Start (Baslat) butonuna klikleyin. Format islemi tamamlandıgında, Format penceresini kapatın ve Bilgisayarım'dan ana klasöre ulasmak için C sürücünüze gelin ve su 3 dosyayı bos disketinize kopyalayın:

- Boot.ini
- NTLDR
- Ntdetect.com

Windows baslangıç disketini yarattıktan sonra disketinizi sürücünüze takın ve CTRL+Alt+DEL tusuna basarak bilgisayarınızı yeniden baslatın. Windows baslangıç disketinden sisteminizi boot ettiginizde, bilgisayarınız hard diskinizdeki dosyaları boot edecek ve Windows XP'niz normal sekilde baslayacaktır.

2. Bilinen son saglam konfigürasyonu kullanma

Bilgisayarınızı en son bilinen saglam konfigürasyona da yönlendirerek boot etme sansınız var. Bu özellik sayesinde donanım ve yazılım ayarlarını tanımlayan CurrentControlSet kayıt defterindeki anahtarda en son yapılan degisikliklerle bozulan Windows'un bu eylemleri geri alınarak en son saglam olan haline dönülür.

Bu özellikten faydalanabilmek için önce bilgisayarınızı CTRL+Alt+DEL ile yeniden baslatın. Bilgisayarınızın yeniden baslarkanki siyah ekranında ilgili yazıyı gördügünüzde [F8] tusuna basın ve Windows Gelismis Ayarlar menüsü görüntüleyin.

3. Sistem Geri Yükleme özelligini kullanma

Windows XP'nin açılmadıgı durumlarda isinize yarayabilecek bir diger araç ise en sık kullanılan Windows Sistem Geri Yükleme fonksiyonudur. Sistem Geri Yükleme (System Restore) bilgisayarınızın arkaplanında çalısarak Windows altında yapılan degisiklikleri izler. Degisikligin olmasına yakın bir zamanda Sistem Geri Yükleme fonksiyonu, hemen dosyaların yedegini alarak kendince önlemini alır ve olusturulan bu Sistem Geri Yükleme Noktaları ile sisteminizi önceki haline döndürme sansına sahipsiniz.
Bu özellikten yararlanmak için her zaman oldugu gibi yine bilgisayarınızı CTRL+Alt+DEL ile yeniden baslatın. Siyah ekranda [F8] ibaresini gördügünüzde F8'e basın ve Windoes Gelismis Ayarlar menüsüne girin. simdi bu kısımda Güvenlik moduna (Safe mode) geçin ve Enter'a basın.

Windows XP, bu adımdan sonra Güvenlik modunda açılacaktır. Sistem açıldıktan sonra Baslat > Tüm Programlar > Donatılar > Sistem Araçları menüsünden Sistem Geri Yükleme'yi seçin. Güvenlik modunda oldugunuzdan Sistem Geri Yükleme'de sadece sistemi önceki bir tarihe geri yükleme fonksiyonunu göreceksiniz. Bu ayar da zaten 'varsayılan' olarak seçilmis durumda. Bundan sonra sonraki adıma geçin ve bir baslangıç noktası seçin, ardından sistem geri yükleme islemi baslayacaktır.


4. Kurtarma konsolunu kullanma

Windows boot sorunu patlak verdiginde, daha radikal adımlar atmanız gerekebilir. Windows XP CD'si bilindigi gibi boot edilebilir bir disktir ve sizi Recovery Console yani Kurtarma konsoluna erisiminizi saglar.

Windows XP CD'sinden boot edebilmek için, CD ROM sürücünüze Windows XP CD'sini takın ve CTRL+Alt+DEL tus kombinasyonunu kullanarak sisteminizi yeniden baslatın. Yükleme ekranına gelene kadar bir süre geçebilir, bu süre zarfında hiçbir sey yapmayın ve bekleyin. Ardından 'Welcome to Setup' ekranıyla beraber (Figür-A) Kurtarma Konsolu'na R (Repair/Onar) tusu ile baslayabilirsiniz.

Bir sonraki adımda (Figür-B) isletim sisteminizin yüklü oldugu klasör görüntülenecektir. Burada hangi Windows yüklemesini yüklemek istediginizi seçeceksiniz. Burada klavyenizdeki menü numarasına basın ve bundan sonra yönetici parolasıni girin.

5. Bozuk olan Boot.ini'yi onarma

Boot.ini dosyasında bir problem meydana geldiginde, Windows XP'nin açılısında sorunlar yasanabilir. Eger böyle bir durumdan süpheleniyorsanız, Bootcfg aracının özel Kurtarma Konsolunu kullanarak bu dosyayı onarabilirsiniz. Elbette Windows XP CD'si ile sisteminizi önce yeniden baslatmanız ve 4. maddede açıkladıgımız gibi Kurtarma Konsoluna erismeniz gerekiyor.

Bootcfg aracını kullanmak için Kurtarma Konsolunda su yolu izleyin:

Bootcfg /parameter

Gerekli parametreler ise sunlar:

- /Scan-Scan - tüm Windows yüklemeri için olan disk
- /List-List - Boot.ini dosyasındaki her bir kayıt
- /Default-Set -varsayılan isletim sistemi
- /Rebuild-Compeletely - Boot.ini dosyasını tekrar olusturur
- /Disabledirect - yönlendirmeyi pasif duruma getirir

6. Bozuk olan boot sektörünü onarma
Bölüm boot sektörü, isletim sisteminin dosya sistemiyle ilgili bilgileri içinde barındıran küçük bir hard disk bölümüdür. (NTFS veya FAT32 gibi)

Windows XP'nin bölüm boot sektörünün hasar görmesinden dolayı çalısmadıgını düsünüyorsanız, Kurtarma Konsolundaki 'Fixboot' ile bu durumu düzeltebilirsiniz. Windows XP CD'si ile sisteminizi yeniden baslatarak 4. maddedeki adımda uyguladıgımız gibi Kurtarma Konsoluna gelin.

Fixboot aracını kullanmak için su komutları kullanın:

Fixboot [drive]:

[drive]'ın oldugu yerde istediginiz yeni bölüm sektörünü belirlemeniz gerekiyor.

7. Master boot kaydını onarma

Eger Windows XP'nizin baslamamasının nedeni olarak master boot kaydının bozulmasından süpheleniyorsanız, Kurtarma Konsolundaki Fixmbr aracını kullanarak bu durumdan kurtulabilirsiniz. 4. adımdaki gibi Kurtarma Konsoluna girin ve su yönergeleri izleyin:

Fixmbr [device_name]

[Device_name] kısmına yeni master boot kaydını yazmak istediginiz sürücü ismini girin. Örnegin standart olarak C sürücüsü için;

DeviceHardDisk0


8. Otomatik baslatma özelligini pasiflestirme

Windows'un normal sekilde baslamamasının nedeni 'Otomatik baslatma özelliginden' de kaynaklanıyor olabilir. Bunun için Windows XP boot etmeye basladıgında siyah ekrandayken F8 ibaresini gördügünüzde F8'e basın ve Windows Gelismis Ayarlar menüsüne girin. Burada 'Automatic Restart on System Failure'ı seçip Enter'a basın.

9. Yedekten almak

Tüm bu adımlara ragmen Windows XP'yi çalıstıramadıysanız, varolan en son yedeginizden sisteminizi kurtarma sansınız hala var. Bu fonksiyondan faydalabilmeniz elbette tamamen kullandıgınız backup (yedek) ünitesine baglı olacaktır. Bu nedenle geri yükleme isleminin nasıl kullanıldıgını anlamak için bu aracın komutları takip etmeniz gerekiyor.

10. Windows'un bir versiyonundan digerine güncelleme

Windows XP isletim sistemini hala onaramadıysanız ve önceki adımda ise yaramadıysa, bir versiyondan digerine güncelleme özelligi isinize yarayabilir.

Bunun için önce Windows XP CD'sini sürücünüze takın ve sisteminizi yeniden baslatın ve ardından CD'den Windows'u boot edin. Bu ilk evre tamamlandıgı zaman, Windows XP Setup Screen (Yükleme Ekranı) ile karsılasacaksınız (Figüre-A'daki gibi). Burada Windows XP Setup prosedürünü çalıstırmak için Enter'a basın. Biraz bekledikten sonra lisans sözlesmesi sayfasını göreceksiniz. Burada F8'e basıp devam edin. Burada Windows yükleme opsiyonu önceki Windows XP yüklemelerini arayacaktır. Eger böyle bir yükleme bulursa, ikinci bir Windows XP Setup ekranıyla karsılasacaksınız. (Bkz Figüre-C)

Yeni ekranda R ile devam edin ya da Esc tusu ile Windows XP'yi yeni bastan kurun. Ancak unutulmamalı ki bu islemden sonra tüm Windows güncellemelerini tekrar kurmanız gerekiyor.

KAYNAK:chip
En son dnzbzkn tarafından 26 May 2008, 17:07 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
tasiyici
Megabyte3
Megabyte3
Mesajlar: 1439
Kayıt: 23 Şub 2008, 19:26
cinsiyet: Erkek

Mesaj gönderen tasiyici »

paylasım için çok tesekkürler bi ara aramıstım bunu bulamadım format atmak zorunda kalmıstı yedege alayımda bi sorun olursa kullanırım çok tesekkürler deniz
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 46474
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4602 kez
Teşekkür edildi: 3916 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Kullanıcı avatarı
editci
Megabyte3
Megabyte3
Mesajlar: 1234
Kayıt: 06 Nis 2006, 16:30
cinsiyet: Erkek

Mesaj gönderen editci »

yazının ortasındaki chip logosunu çıkabilirmisin. okkalı reklam sekilnde duruyorda.
Kullanıcı avatarı
dnzbzkn
Megabyte2
Megabyte2
Mesajlar: 1089
Kayıt: 08 Eki 2007, 15:57
cinsiyet: Erkek

Mesaj gönderen dnzbzkn »

yazı resimli bir sekilde anlatılmıstı ama simdi degistirdim eyüp abi :wink:
Kullanıcı avatarı
skinnycem
Kilobyte4
Kilobyte4
Mesajlar: 680
Kayıt: 19 Mar 2006, 18:32
cinsiyet: Erkek
Teşekkür edildi: 1 kez

Mesaj gönderen skinnycem »

tskler:)
Kullanıcı avatarı
ilkeryilmaz
Byte4
Byte4
Mesajlar: 163
Kayıt: 24 Mar 2007, 11:42

Mesaj gönderen ilkeryilmaz »

tesekkürler paylasımın için
Cevapla