Yanlışlıkla bir uzantıya bir program atadım PC kullanılamaz oldu lütfen acil yardım!!
-
bugrakuss
- Bit

Yanlışlıkla bir uzantıya bir program atadım PC kullanılamaz oldu lütfen acil yardım!!
Konuda belirttiğim gibi, herhangi bir .exe uzantılı uygulama açmak istediğim zaman atadığım program ortaya çıkıyor, görev yöneticisini bile açmak istediğim zaman o program açılıyor neye bassam o program açılıyor hiçbir şey yapamıyorum masaüstündeki dosyalar hariç bütün uygulamaların simgesi o uygulama oldu, tarayıcıyı ayarlardan bir yerlere basarak yönlendirilerek açabiliyorum, ''Windowsta yanlış dosya ilişkilendirmesini düzeltin'' adlı videodaki ''uzanti_sifirla.vbe'' dosyaya bastığım zaman uygulama açılmıyor ancak ''.vbe'' uzantısını açabileceğim bir uygulama olmadığı için ondan da işlem yapamıyorum ,format dahi atamamam diye düşünmeye başladım.. lütfen yardımcı olun. 
- velociraptor
- Yottabyte4

- Teşekkür etti: 17335 kez
- burak35
- Zettabyte2

- Teşekkür etti: 9611 kez
Re: Yanlışlıkla bir uzantıya bir program atadım PC kullanılamaz oldu lütfen acil yardım!!
Uzantı sorunundan ziyade sistemde malware varmış gibi geldi bana.
Bence Mbam indirip kurup ful tarama yaptırın.
Bence Mbam indirip kurup ful tarama yaptırın.
- TRWE_2012
- Exabyte4

- Teşekkür etti: 2205 kez
Re: Yanlışlıkla bir uzantıya bir program atadım PC kullanılamaz oldu lütfen acil yardım!!
Güvenli Mod:
Bilgisayarını yeniden başlat ve açılış sırasında F8 tuşuna basarak "Güvenli Mod" seçeneğin seç. Güvenli Modda, yalnızca temel sürücüler ve hizmetler çalışır, bu nedenle sorunlu uygulama çalışmayacaktır.
Komut İsteminden ;
komutunu çalıştır.Bu komutun yaptığı,.exe dosyalarının varsayılan ilişkilendirmesini sıfırlamasıdır.
Ondan sonra ;
Gene terminal'den;
SFC (System File Checker) Komutu:
Olmazsa ;
Bu işlem biraz zaman alabilir. Tamamlandığında, sistem görüntüsündeki sorunları onarır.
Komutsal işlemleri bitirdiğinde sistemi yeniden başlat..
Windows Onarma :
Eğer yukarıdaki adımlar işe yaramazsa, Windows onarma işlemi yapmayı düşünebilirsin. Bu, sistem dosyalarını onarabilir ve sorunları çözebilir.
Veya Kullanıcı Profilini Sıfırla (sordum.net web sitesinde var) birçok sorunu kökünden çözüyor.
Bilgisayarını yeniden başlat ve açılış sırasında F8 tuşuna basarak "Güvenli Mod" seçeneğin seç. Güvenli Modda, yalnızca temel sürücüler ve hizmetler çalışır, bu nedenle sorunlu uygulama çalışmayacaktır.
Komut İsteminden ;
Kod: Tümünü seç
assoc .exe=exefile && ftype exefile="%1" %*Ondan sonra ;
Gene terminal'den;
SFC (System File Checker) Komutu:
sfc /scannowKod: Tümünü seç
DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealthKomutsal işlemleri bitirdiğinde sistemi yeniden başlat..
Windows Onarma :
Eğer yukarıdaki adımlar işe yaramazsa, Windows onarma işlemi yapmayı düşünebilirsin. Bu, sistem dosyalarını onarabilir ve sorunları çözebilir.
Veya Kullanıcı Profilini Sıfırla (sordum.net web sitesinde var) birçok sorunu kökünden çözüyor.
- TRWE_2012
- Exabyte4

- Teşekkür etti: 2205 kez
Buna göre bir .vbs betik kodlaması var.bugrakuss yazdı: 25 Oca 2025, 02:22 Konuda belirttiğim gibi, herhangi bir .exe uzantılı uygulama açmak istediğim zaman atadığım program ortaya çıkıyor, görev yöneticisini bile açmak istediğim zaman o program açılıyor neye bassam o program açılıyor hiçbir şey yapamıyorum masaüstündeki dosyalar hariç bütün uygulamaların simgesi o uygulama oldu, tarayıcıyı ayarlardan bir yerlere basarak yönlendirilerek açabiliyorum, ''Windowsta yanlış dosya ilişkilendirmesini düzeltin'' adlı videodaki ''uzanti_sifirla.vbe'' dosyaya bastığım zaman uygulama açılmıyor ancak ''.vbe'' uzantısını açabileceğim bir uygulama olmadığı için ondan da işlem yapamıyorum ,format dahi atamamam diye düşünmeye başladım.. lütfen yardımcı olun.![]()
Option Explicit
Dim objShell, fileTypes, fileType
Set objShell = CreateObject("WScript.Shell")
' Kontrol edilecek dosya uzantıları
fileTypes = Array(".exe", ".txt", ".jpg") ' İstediğiniz uzantıları buraya ekleyin
For Each fileType In fileTypes
On Error Resume Next
' Dosya uzantısını varsayılan ayarlarına sıfırlama
objShell.RegDelete "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts\" & fileType & "\UserChoice"
If Err.Number = 0 Then
WScript.Echo fileType & " uzantısının varsayılan ayarları sıfırlandı."
Else
WScript.Echo fileType & " uzantısının varsayılan ayarları sıfırlanamadı."
End If
On Error GoTo 0
Next
WScript.Echo "İşlem tamamlandı."
Yukarıda, sistemdeki belirli dosya uzantılarını kontrol eden ve varsayılan ayarlarını sıfırlayan bir örnek .vbs betiği bulunmaktadır. Bu betik, .exe uzantısını kontrol eder ve varsayılan ayarlarını sıfırlamak için gerekli işlemleri yapar.
Dikkat...!
Bu betik, yalnızca belirtilen dosya uzantılarını kontrol eder ve varsayılan ayarlarını sıfırlar. Diğer dosya uzantıları için de benzer işlemler yapmak istiyorsanız, fileTypes dizisine ekleyebilirsiniz.
Herhangi bir sistem değişikliği yapmadan önce yedek almanız önerilir.
.exe dosya uzantısını sıfırlamak, sistemin çalışmasını etkileyebilir, bu nedenle dikkatli olun.
Kullanım Talimatları:
Yukarıdaki kodu bir metin dosyasına yapıştırın.
Dosyayı .vbs uzantısıyla kaydedin (örneğin, reset_extensions.vbs).
Dosyayı çift tıklayarak çalıştırın.
İşlemler bittikten sonra sistemi yeniden başlat
Güle güle kullanın....!!!
NOT:
Eğer , SYSTEM kullanıcısı izin vermezse, betiği Sordum.ORG PowerRun ile çalıştırın.
- burak35
- Zettabyte2

- Teşekkür etti: 9611 kez
Eline sağlık. Script işi çözer umarım.