Yanlışlıkla bir uzantıya bir program atadım PC kullanılamaz oldu lütfen acil yardım!!

PC hakkındaki genel bilgi ve ipucu paylaşım alanıdır.
bugrakuss
Bit
Bit

Yanlışlıkla bir uzantıya bir program atadım PC kullanılamaz oldu lütfen acil yardım!!

Mesaj gönderen bugrakuss »

Konuda belirttiğim gibi, herhangi bir .exe uzantılı uygulama açmak istediğim zaman atadığım program ortaya çıkıyor, görev yöneticisini bile açmak istediğim zaman o program açılıyor neye bassam o program açılıyor hiçbir şey yapamıyorum masaüstündeki dosyalar hariç bütün uygulamaların simgesi o uygulama oldu, tarayıcıyı ayarlardan bir yerlere basarak yönlendirilerek açabiliyorum, ''Windowsta yanlış dosya ilişkilendirmesini düzeltin'' adlı videodaki ''uzanti_sifirla.vbe'' dosyaya bastığım zaman uygulama açılmıyor ancak ''.vbe'' uzantısını açabileceğim bir uygulama olmadığı için ondan da işlem yapamıyorum ,format dahi atamamam diye düşünmeye başladım.. lütfen yardımcı olun. :(
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 17335 kez

Re: Yanlışlıkla bir uzantıya bir program atadım PC kullanılamaz oldu lütfen acil yardım!!

Mesaj gönderen velociraptor »

Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte2
Zettabyte2
Teşekkür etti: 9611 kez

Re: Yanlışlıkla bir uzantıya bir program atadım PC kullanılamaz oldu lütfen acil yardım!!

Mesaj gönderen burak35 »

Uzantı sorunundan ziyade sistemde malware varmış gibi geldi bana.
Bence Mbam indirip kurup ful tarama yaptırın.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte4
Exabyte4
Teşekkür etti: 2205 kez

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Güvenli Mod:

Bilgisayarını yeniden başlat ve açılış sırasında F8 tuşuna basarak "Güvenli Mod" seçeneğin seç. Güvenli Modda, yalnızca temel sürücüler ve hizmetler çalışır, bu nedenle sorunlu uygulama çalışmayacaktır.

Komut İsteminden ;

Kod: Tümünü seç

assoc .exe=exefile && ftype exefile="%1" %*
komutunu çalıştır.Bu komutun yaptığı,.exe dosyalarının varsayılan ilişkilendirmesini sıfırlamasıdır.

Ondan sonra ;

Gene terminal'den;

SFC (System File Checker) Komutu:

sfc /scannow
Olmazsa ;

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
Bu işlem biraz zaman alabilir. Tamamlandığında, sistem görüntüsündeki sorunları onarır.

Komutsal işlemleri bitirdiğinde sistemi yeniden başlat..

Windows Onarma :

Eğer yukarıdaki adımlar işe yaramazsa, Windows onarma işlemi yapmayı düşünebilirsin. Bu, sistem dosyalarını onarabilir ve sorunları çözebilir.

Veya Kullanıcı Profilini Sıfırla (sordum.net web sitesinde var) birçok sorunu kökünden çözüyor.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte4
Exabyte4
Teşekkür etti: 2205 kez

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

bugrakuss yazdı: 25 Oca 2025, 02:22 Konuda belirttiğim gibi, herhangi bir .exe uzantılı uygulama açmak istediğim zaman atadığım program ortaya çıkıyor, görev yöneticisini bile açmak istediğim zaman o program açılıyor neye bassam o program açılıyor hiçbir şey yapamıyorum masaüstündeki dosyalar hariç bütün uygulamaların simgesi o uygulama oldu, tarayıcıyı ayarlardan bir yerlere basarak yönlendirilerek açabiliyorum, ''Windowsta yanlış dosya ilişkilendirmesini düzeltin'' adlı videodaki ''uzanti_sifirla.vbe'' dosyaya bastığım zaman uygulama açılmıyor ancak ''.vbe'' uzantısını açabileceğim bir uygulama olmadığı için ondan da işlem yapamıyorum ,format dahi atamamam diye düşünmeye başladım.. lütfen yardımcı olun. :(
Buna göre bir .vbs betik kodlaması var.

Option Explicit

Dim objShell, fileTypes, fileType
Set objShell = CreateObject("WScript.Shell")

' Kontrol edilecek dosya uzantıları
fileTypes = Array(".exe", ".txt", ".jpg") ' İstediğiniz uzantıları buraya ekleyin

For Each fileType In fileTypes
    On Error Resume Next
    ' Dosya uzantısını varsayılan ayarlarına sıfırlama
    objShell.RegDelete "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts\" & fileType & "\UserChoice"
    If Err.Number = 0 Then
        WScript.Echo fileType & " uzantısının varsayılan ayarları sıfırlandı."
    Else
        WScript.Echo fileType & " uzantısının varsayılan ayarları sıfırlanamadı."
    End If
    On Error GoTo 0
Next

WScript.Echo "İşlem tamamlandı."

Kod Açıklaması :

Yukarıda, sistemdeki belirli dosya uzantılarını kontrol eden ve varsayılan ayarlarını sıfırlayan bir örnek .vbs betiği bulunmaktadır. Bu betik, .exe uzantısını kontrol eder ve varsayılan ayarlarını sıfırlamak için gerekli işlemleri yapar.

Dikkat...!

Bu betik, yalnızca belirtilen dosya uzantılarını kontrol eder ve varsayılan ayarlarını sıfırlar. Diğer dosya uzantıları için de benzer işlemler yapmak istiyorsanız, fileTypes dizisine ekleyebilirsiniz.

Herhangi bir sistem değişikliği yapmadan önce yedek almanız önerilir.

.exe dosya uzantısını sıfırlamak, sistemin çalışmasını etkileyebilir, bu nedenle dikkatli olun.

Kullanım Talimatları:

Yukarıdaki kodu bir metin dosyasına yapıştırın.
Dosyayı .vbs uzantısıyla kaydedin (örneğin, reset_extensions.vbs).
Dosyayı çift tıklayarak çalıştırın.
İşlemler bittikten sonra sistemi yeniden başlat

Güle güle kullanın....!!!

NOT:

Eğer , SYSTEM kullanıcısı izin vermezse, betiği Sordum.ORG PowerRun ile çalıştırın.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte2
Zettabyte2
Teşekkür etti: 9611 kez

Mesaj gönderen burak35 »

Eline sağlık. Script işi çözer umarım.

“Genel bilgiler ve ipuçları” sayfasına dön