2TB'dan Büyük Kapasiteli Hard Disk Almadan Önce Bir Daha Düşünün

PC hakkındaki genel bilgi ve ipucu paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3
Teşekkür etti: 399 kez

2TB'dan Büyük Kapasiteli Hard Disk Almadan Önce Bir Daha Düşünün

Mesaj gönderen esatiz »

Merhabalar arkadaşlar
Başlıkta yaptığım uyarıyı açıklayalım bakalım :?: :?:

Bu yazımın büyük kısmını "İdeal Veri Yedekleme Nasıl Olmalıdır?" adlı başlıkta
viewtopic.php?f=9&t=210777
yorum olarak yazmıştım önce orayı aynen yapıştırayım:
2TB dan büyük kapasiteli hdd almayın peki neden?

Eski bilgisayar kullanıyorum ve diski alırken aklıma gelmedi bir sorun oluşup oluşmayacağı. Eski tip BIOSlar 2TBdan büyük kapasiteyi adresleyemiyorlarmış. Şu an 3TB diske kurulu Windows 10 dan yazıyorum Win7yi bıraktım bir süre. Tamam hızlı ama 750GB kullanamıyorum sistem diski olarak kullandığımda.

Biçimlendirilemeyen (Ayrılmamış) kısım hariç diğer yerlerin kapasitelerini toplayın 2048 GB ediyor. Halbuki 1TBlık harici harddiskim 931GB gözüküyor 2 ile çarpalım yine 2048 etmez. Zaten W7 ve Yedek dizinlerini harici diskin MB ına bakarak biçimlendirmiştim. Yaklaşık 185GB fazla adresliyor gibi. Veri kaybı yaşarım diye önemli şeyleri bu diske yedekleyemiyorum

Sonuç: 2TB dan fazla kapasiteli disk almayın alacaksanız 2 + 2 + 2 ... diye yapın. Gün gelir eski bir bilgisayara takmanız gerekir tüm diskiniz doludur bazı şeylere erişemezsiniz ya da tüm verileri kaybedebilirsiniz belli mi olur.

Bkz:
https://www.sordum.net/7776/3-terabyte- ... gorunuyor/
Resim

Evet arkadaşlar okuduysanız demek istediklerimi anlamışsınızdır. MBR denen disk adresleme/bölümlendirme sistemi eski bilgisayarlarda vardır. Maks 2TB adreslerler. Canınız 3-4-5-6 TB veya daha büyük kapasiteli disk almak istiyorsa 2+2+... diye bölümlendirin. Hatta 1+1+2+... diye de olabilir.
Demek istediğim ayrı ayrı harddisk alın.
Hem veri kaybı yaşarsanız daha az şey kaybedersiniz hem de "GÜN GELİR" eski pcnin birine takmanız gerekirse riske (tehlikeye) girmezsiniz.

Ve, bu diskte Linux kullanamazsınız. Açmaya çalıştığınızda GRUB ÖnYükleyicisi (BootLoader) size aynen şunu söyleyecektir:
error: no such partition
entering rescue mode

veya

error: unkown filesystem
entering rescue mode

der ve öylece sizi bekler
Ama derseniz ki:
(Sorun) Yok... benim yepyeni PC'm var (UEFI BIOS'lu olacaktır) ASLA eski bilgisayara takmam
ben de o zaman tamam derim.

Yine de bunu yapmamanız için sebep, veri kaybı olarak gösterilebilir. Seçim (tercih) size kalmış.

SONUÇ : Benim önerim (tavsiyem) 2TB dan daha büyük kapasiteli disk almamanızdır. Bu kadar...
Hatam varsa söyleyin :arrow:
En son esatiz tarafından 21 Ağu 2021, 10:30 tarihinde düzenlendi, toplamda 4 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 124 kez

Re: 2TB'dan Büyük Kapasiteli Hard Disk Almadan Önce Bir Daha Düşünün

Mesaj gönderen feuer »

Ben bir 6 tb düşünüyorum. Ama bir süre sadece düşünücem.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19829 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Hanüz 2 TB tan büyük disk kullanmadım :)
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 200 kez

Mesaj gönderen shampuan »

Çok teşekkürler. Gayet de yerinde bir uyarı. Özellikle linux konusunu bilmiyordum.

Sadece eski bilgisayar değil de, belki bazı özel donanımlı sistemlerde de sıkıntı çıkarıyor olabilir. Aklıma android ile çalışan telefon, tablet gibi aygıtlar geldi. Bilindiği gibi uygun aparatlar kullanarak HDD'nizi bu cihazlara da bağlayabiliyorsunuz (bizzat denemedim). Ama bu disklerin sisteme bağlanabilmesi için evvela MBR-NTFS tanımlamasını sağlayacak bir yazılım kurmanız gerekecek. 2TB'den büyük disklerde ise GPT tanımlaması gerekecektir. UEFI destekli sistemler GPT disk yapılandırmasına uygundur. GPT, MBR'ın bir tık daha gelişmişi diyeyim cahilce. Bu disk biçimi 2TB'den daha büyük disk oluşturulmasını desteklemektedir. Ancak GPT biçimi yukarıda da bahsedildiği gibi eski donanımlarda, bir de özel bazı donanımlarda tanımlanamayabilir.

Dolayısıyla şahsi kullanımınızda bu tip ihtiyaçlarınız olacaksa 2TB tavsiyesine ben de katılıyorum. Katılmamın bir diğer sebebi konuda verilmiş linkte mevcut: çift yedekleme ve olası arıza durumunda daha az veri kaybının sağlanması için büyük ölçekli verilerin ayrı ayrı disklere taksim edilmesi.
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3

Mesaj gönderen esatiz »

feuer yazdı: 01 Mar 2021, 00:52 Ben bir 6 tb düşünüyorum. Ama bir süre sadece düşünücem.
Pahalı olduğu için mi? 1000tl de az para değil.....
Bende şunun 1TBlığı var performanslı ama pc'm usb 2.0 destekli ... USB 3.0da kullanılınca 90-130MB arası aktarım hızı oluyor. usb type c aparatı da var

Kod: Tümünü seç

https://www.hepsiburada.com/seagate-backup-plus-ultra-touch-2-5-2tb-usb-c-usb-3-0-tasinabilir-disk-sthh2000402-p-HBV00000K0UKV?magaza=Webdenal
shampuan yazdı: 01 Mar 2021, 00:58 çift yedekleme ve olası arıza durumunda daha az veri kaybının sağlanması için büyük ölçekli verilerin ayrı ayrı disklere taksim edilmesi.
Evet o konu önemlidir verileri paylaştırmak, çoğaltmak. Bilgilendirmeler için sağolun
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Bir ara para yoktu. Yalvar yakar ailemden biraz sağlayıp gidip 1TB dahili aldım. Daha sonra bir fırsat çıktı, çok ucuza ikinci el 1TB dahili daha aldım. Sonra bir akrabamın elinde 500GB dahili varmış fazla, uygun ücrete onu da aldım. Bir arkadaşın işini yaptım, bana hediye olarak 1TB 2,5inç aldı.
Sonuç: Yetmiyor :-D

Yetmemesi bir tarafa, bir kasadan çıkardığım bir güç kaynağı kasamın yanında duruyor. HDD'ler buna takılı. Birşey lazım olunca güç kaynağını start etmek, disklerin sistem tarafından taranmasını beklemek inanın işkence geliyor. Zamanında eski bir bilgisayarı NAS sürücüsüne dönüştürüp ev içinde bulut oluşturmak istemiştim. Konu, hem bilgimi aştığından hem de sonradan öğrendiğim kadarıyla "iyi bilgisayar" istediğinden proje yattı, bir daha da kalkamadı. :-) Olsaydı, 24 saat çalıştırarak istediğim anda ev içinde telefondan bile istediğim dosyaya erişecektim. Nasip...

Disklerinizi büyük boyutlu almayın, ciddi söylüyorum. Sizin için ne kadar önemli olabilir bilmiyorum ama o 6TB bir giderse var ya, kafanızı dağa taşa vurursunuz. :evil: Ufak ufak ve çoklu alın, bölün. Bir de 3,5 inçler ne kadar hızlı olursa olsunlar 2,5 inçler daha avantajlı. Güç harcamaları ve kapladıkları yer daha düşük. Yine siz bilirsiniz herkesin amacı ve ihtiyacı farklı. Ben kahve muhabbeti yapıyorum. Neticede çoklu disk aldığınızda da yer ve güç probleminiz olacak. :?:
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1

Mesaj gönderen feuer »

6 tb yedekleme için düşünüyorum, normalde 1tb diskler kullanıyorum. bu disklerin yedeği olacak
önceki başlıkta da konuşmuştuk, 1e1 de olabilir. ya da 1+1için 2şer tb de olabilir. Diskler harici. Benim laptopta 1-usb3, 1-usb2 girişi var.

seagate backup slim 1tb kırmızı gümüş ve siyah.

1 tb müzik ; audio (discographyler, film müzikleri ve, oyun müzikleri, ses efektleri) + video (konserler, müzik videoları)
1 tb video ; filmler, diziler, oyun ve eğitim videoları
1 tb oyunlar ; vhd işletim sistemleri; ekitap, edergi, eğitim materyalleri
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Hah tamam hatırladım. Laptop olması bazı durumları kısıtlar orası doğru.
Kolay alınan birşey olsa HDDleri toparlayıp tek usbden bağlayan cihazlar var ama pahalıdır...
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3

Mesaj gönderen esatiz »

shampuan yazdı: 01 Mar 2021, 02:59 Kolay alınan birşey olsa HDDleri toparlayıp tek usbden bağlayan cihazlar var ama pahalıdır...
200 küsür lira:

https://www.hepsiburada.com/tp-link-uh700-7-port-5gbps-12v-2-5a-guc-adaptoru-usb-3-0-coklayici-p-BS51797
Adamın biri hepsini bağlamış yorumlarda var :-D Adaptörü de var yeterli elektrik sağlıyor sanırım. Yine de pahalı
Kullanıcı avatarı
feuer
Terabyte1
Terabyte1

Mesaj gönderen feuer »

Bende 20tl ye aldığım ide ve sata2 harddsikleri ve cd-dvdleri usb üzerinden bilgisayara bağlamak için adaptör kablo var ama güç vermek gerekiyor ekstradan, bu sebeple benim için şuan kullanışsız. Kasayı çöpe attığımda power supply ı atmasaydım işlevsel olabilirdi. Ama sistemin açılmadığı enerji gelen bilgisayardan harddsik verilerini almışlığım var bu adaptör ile çünkü harddsik e power supply dan güç gidiyordu.

Alfais AL-4534 IDE SATA USB Cable Adapter
Resim
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Hangi adla arayacağımı bilmiyorum, böyle tost makinesi gibi üstünden sıra sıra harddisk takılan cihazlar var. 4 tane falan HDD takabiliyorsun. Çeşitleri de mecvuttu ama ben uzun zamandır donanım piyasasını takip etmeyi bıraktığımdan artık ellemiyorum.
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3

Mesaj gönderen esatiz »

shampuan yazdı: 01 Mar 2021, 16:19 böyle tost makinesi gibi üstünden sıra sıra harddisk takılan cihazlar var.
:-D

Ben de daha önce görmüştüm ama adına bakmamıştım. Şimdi baktım "hdd docking station" gibi bir ismi varmış. Ama dikey duruyor diskler. Yan çevirirdim bende olsaydı :-D
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4

Evet bir ara o konu da forumlarda çok konuşuluyordu. Dikey durmasın yatay dursun daha sağlıklı deniyordu. Ne kadar doğru bilemiyorum.
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3

Mesaj gönderen esatiz »

Tahmin yürüttüm ama yazdıklarımı sildim. Şöyle bir yazı gördüm eğik olmadığı sürece sorun yok demiş disk üreticileri. Doğruysa.

https://blog.fosketts.net/2016/08/13/fine-mound-hard-drives-side-even-upside/#:~:text=According%20to%20every%20drive%20manufacturer,tilted%20and%20has%20sufficient%20cooling.&text=Seagate%3A%20%E2%80%9CAll%20Seagate%20and%20Maxtor,fitted%20sideways%20or%20upside%20down.
Ama, şimdi aklıma geldi. Ne anlamda dedi bu firmalar? Yan durmada sıkıntı yok dedilerse kısa kenar üstünde durmasından bahsetmişlerdir değil mi?
En son esatiz tarafından 05 Mar 2021, 15:31 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
lord_leo
Megabyte3
Megabyte3

Mesaj gönderen lord_leo »

Bu bilgiyi bir yerde bulamazsınız.

Yıllar önce hdd nasıl monte edilse daha uzun ömürlü olur muhabbeti vardı. Herkes yarım bilgisi ile akıl verirdi vs.
Neyse WD sitesinde sabit durduğu sürece nasıl monte edildiğinin bir önemi yok diye söylemişti.

Bir gün işyerinin birisine 2 adet aynı pc topladım. Aklıma geldi birini yuvaya düz birini ters monte ettim. (şimdi kesin test ile neyi kasteddin diye soran olur 180 derece ters)

Sanırım 6-7 yıl sonra ters monte ettiğim bozulmuş , gittim ssd yükseltik. İki hdd ninde tabi ki canı çıkmış ama ters bağlanan bozulmuştu.

Tabi ki bu bir kriter yada bir analiz falan değil. Yada şöyledir denilecek bir sonuç vermez.
Benim deneyimim bu şekilde oldu.
Zaten hdd sevmezdim , ssd çıktıda kurtulduk derken fiyatları malum. neyse işte öyle.

Birde tam hatırlamıyorum ama XP zamanı bir boyutun üsütünde sabit diskte sorun oluyordu. Sabit diski iki ayrı sabit disk gibi bölüp gösteren bir program vardı ama hiç denemediğimden birde hatırlamadığımdan bilemiyorum.

“Genel bilgiler ve ipuçları” sayfasına dön