Başlıkta yaptığım uyarıyı açıklayalım bakalım
Bu yazımın büyük kısmını "İdeal Veri Yedekleme Nasıl Olmalıdır?" adlı başlıkta
viewtopic.php?f=9&t=210777
yorum olarak yazmıştım önce orayı aynen yapıştırayım:
2TB dan büyük kapasiteli hdd almayın peki neden?
Eski bilgisayar kullanıyorum ve diski alırken aklıma gelmedi bir sorun oluşup oluşmayacağı. Eski tip BIOSlar 2TBdan büyük kapasiteyi adresleyemiyorlarmış. Şu an 3TB diske kurulu Windows 10 dan yazıyorum Win7yi bıraktım bir süre. Tamam hızlı ama 750GB kullanamıyorum sistem diski olarak kullandığımda.
Biçimlendirilemeyen (Ayrılmamış) kısım hariç diğer yerlerin kapasitelerini toplayın 2048 GB ediyor. Halbuki 1TBlık harici harddiskim 931GB gözüküyor 2 ile çarpalım yine 2048 etmez. Zaten W7 ve Yedek dizinlerini harici diskin MB ına bakarak biçimlendirmiştim. Yaklaşık 185GB fazla adresliyor gibi. Veri kaybı yaşarım diye önemli şeyleri bu diske yedekleyemiyorum
Sonuç: 2TB dan fazla kapasiteli disk almayın alacaksanız 2 + 2 + 2 ... diye yapın. Gün gelir eski bir bilgisayara takmanız gerekir tüm diskiniz doludur bazı şeylere erişemezsiniz ya da tüm verileri kaybedebilirsiniz belli mi olur.
Bkz:
https://www.sordum.net/7776/3-terabyte- ... gorunuyor/

Evet arkadaşlar okuduysanız demek istediklerimi anlamışsınızdır. MBR denen disk adresleme/bölümlendirme sistemi eski bilgisayarlarda vardır. Maks 2TB adreslerler. Canınız 3-4-5-6 TB veya daha büyük kapasiteli disk almak istiyorsa 2+2+... diye bölümlendirin. Hatta 1+1+2+... diye de olabilir.
Demek istediğim ayrı ayrı harddisk alın.
Hem veri kaybı yaşarsanız daha az şey kaybedersiniz hem de "GÜN GELİR" eski pcnin birine takmanız gerekirse riske (tehlikeye) girmezsiniz.
Ve, bu diskte Linux kullanamazsınız. Açmaya çalıştığınızda GRUB ÖnYükleyicisi (BootLoader) size aynen şunu söyleyecektir:
Ama derseniz ki:error: no such partition
entering rescue mode
veya
error: unkown filesystem
entering rescue mode
der ve öylece sizi bekler
(Sorun) Yok... benim yepyeni PC'm var (UEFI BIOS'lu olacaktır) ASLA eski bilgisayara takmam
ben de o zaman tamam derim.
Yine de bunu yapmamanız için sebep, veri kaybı olarak gösterilebilir. Seçim (tercih) size kalmış.
SONUÇ : Benim önerim (tavsiyem) 2TB dan daha büyük kapasiteli disk almamanızdır. Bu kadar...
Hatam varsa söyleyin