Google Sandbox Nedir?

PC hakkındaki genel bilgi ve ipucu paylaşım alanıdır.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
ultrailker
Megabyte2
Megabyte2
Mesajlar: 1157
Kayıt: 25 May 2006, 19:46
cinsiyet: Erkek

Google Sandbox Nedir?

Mesaj gönderen ultrailker »

Resim

Google sandbox yeni sitelerin yerlestirildigi iddia edilen bir filtredir. bunun sonucu site en önemli keyword (anahtar sözcük) ve keyword tümcelerine karsılık iyi ranking (sıra) alamaz. sitenin kaliteli içerige, bol gelen linke ve güçlü google pagerank degerine sahip olmasına ragmen site bunun aksine sandbox etkisinde kalır. sandbox siteler için fiili bir deneme süresi seklinde rol oynar. bunun muhtemel amacı spam sitelerin çabucak yükselmesini engellemek, onları cezalandırmak ve süreci bu sekilde devam ettirmektir.
google sandbox teorisini bir cümleyle nasıl açıklarsınız?
google sandbox etkisi yeni sitelerin bir deneme sürecine alınmasına benzetilebilir, böylece sitenin gelen linklerin ve içeriginin tam hakkı verilmeden site arama sonuçlarında beklenenden daha düsük seviyelerde yer alır.
google neden sandbox diye bir sey baslattı?
google’ın sandbox diye yeni bir site filtresi baslatmasının arkasında yatan asıl neden, birçok sayıda satın alınmıs linke sahip olan ve açıldıgı tarihten itibaren yüksek sıralarda yer alan spam sitelerini durdurmaktır. google baslangıç itibariyle bir sitenin yüksek sayıda link almasına oldukça süpheli bakar, ve bu linklerin dogal olmadıgı hesaba katar. diger bir olasılık ise spam sitelerinin arama sonuçlarında yüksek sıralarda çıkmak için çesitli taktikler uygulamaları ve yüksek sayıda satıs yapmaları sonucunda google’ın hizmet anlasma kosullarına ters düserek bu siteler banlanır; ve aynı süreci sürekli olarak tekrar ederler. bunun sonucunda, yeni siteler genelde google sandbox denen bir çesit deneme sürecine alınırlar.
herkes google sandbox varlıgını kabul ediyor mu?
herkes google sandbox etkisinin iddia edilen google filtrelerinden ayrı biri oldugunu düsünmüyor. suna dikkatinizi çekmek isterim ki arama motoru optimizasyonu ile ilgililenen bazı kisiler google’ın aramalar için filtreleme sistemi kullandıgına dahi inanmamaktadır. süpheciler bu fenomenin çoktan varolan google algoritma hesaplamalarının sadece bir yansıması olduguna, ve sandbox etkisininin bir ilüzyon olduguna inanmaktadır. suna da dikkat edin ki google bütün bunlara sahip, ama yakın zamanda sandbox filtresinin varlıgını da kabul etti.
google sandbox filtresi ilk ne zaman ortaya çıktı?
websitesi sahipleri ve arama motoru optimizasyon profesyonelleri google sandbox etkisini, gerçek ya da hayali, 2004 yılının mart ayında fark etmeye basladılar. o tarihten sonra açılan websitelerinin internette yayında kaldıkları ilk birkaç ay içinde yüksek arama sonucu sırlarında yer almadıkları fark edildi. İyi google pagerank degerleri, güçlü gelen link sayıları ve genelde iyi optimizasyona sahip olan sitelerin tam aksine kötü sıralarda yer aldıgı gözlemlendi.
ne tür siteler sandbox’a yerlestirilir?
her türde sitenin sandbox’a yerlestirilebilecegi gibi, bu problem genelde rekabet oranı yüksek keywordler için yüksek arama sonucu sıralamalarını arayan yeni sitelerde ortaya çıkmaktadır örnegin google reklamlarında sıkça rastladıgımız uzaya giden ikinci insan kimdir, pusulayı kim icat etti gibi keywordler sık kullanılmaktadır. Sandbox’taki her bir siteye ayrı bir süre verilmektedir, ama bu sekilde yüksek rekabet yasanan keywordlerde iyi arama sonucu hedefleyen siteler için bu sürenin muhtemelen daha uzun olmaktadır.
benim sitem hiç sandbox içinde bulunmadı. neden?
sitenizin sandbox içinde bulunmamasının birkaç nedeni olabilir. eger siteniz 2004 yılının mart aynda fark edilmeye baslanan sandbox etkisinden önce açılmıs ise muhtemelen bu problemden kurtulmussunuz demektir. rekabet yasanmayan keywordlere sahip siteler için sandbox filtresini fazla bir anlamı olmadıgı için bu tarz siteler sandbox dısında kalabilir. sunu aklınızda tutun ki her ne sekilde olursa olsun rekabeti az olan keyworlerdeki sitelerde sandbox içine alınır ancak burada kaldıkları süre o kadar kısadır ki farkına varılmayabilir. eger sandbox filtresi ile aynı zamana denk gelen bir domaine sahip iseniz sizin siteniz bu deneme sürecinde filtreye dahil edilmemis olabilir.
bir site sandabox’da ne kadar süre kalır?
sandbox’da kalma süreleri üç ile dört ay normal bekleme süresi olmakla beraber bir aydan altı aya degisim göstermektedir,. daha az rekabet yasanan aramalar için daha kısa sürelerde beklemeler yasanmasıyla beraber hiper-rekabet yasanan kelimeler için bu süre genelde altı ay olmaktadır. çogu arama keywordleri için en sık raslanan bekleme süresi üç aydır.
sandbox’da degisim gösteren bekleme süreleri var mıdır?
sandbox’da bekleme yüksek sekilde degiskenlik gösterir. keyword için ne kadar çok rekabet gösteriliyorsa sandbox içinde kalma süresi de o kadar fazladır. filtre zamanla yavas yavas etkisini azaltacak ve yaklasık üç ay içerisinde moral bozan etkisinin çogu kaybolacaktır. tabii ki en fazla rekabet yasanan kelimelerde etki altı ay boyunca tüm gücüyle kendini gösterecektir.
sandbox içinde oldugumu nerden bilecegim?
sandbox etkinliginin kanıtı genelde iyi google pagerank degerine ve gelen linklere, ve bazı ikincil arama tümcelerinde güçlü arama sonucu sıralamalarına sahip olan sitelerin en önemli aramalarda ortalıklarda gözükmemesidir. bu tarz kosullarda site muhtemelen sandbox’a atılmıstır.
bunun sandbox etkisi olup bir google cezası omadıgını nerden bilecegim?
eger bir site bir google cezası yüzünden ziyaretçi alamıyor ise, daha az önemli aramalarda dahi google arama sonucu sayfalarında çıkmaz. ayrıca site hiç pagerank degeri göstermez ve hatta google toolbar’da sade gri bir bar gözükür.
daha az önemli bazı kelimelerde hala iyi sıralarda yer alıyorum. neden?
sandbox’da bulunmanın en önemli karakteristliklerinden biri ve gerçekten en önemli isareti, daha az önemli kelimeler için yüksek sıralarda alınan arama sonuçlarının devam etmesidir. İddia edilen sandbox filtresi daha çok yüksek rekabet yasanan kelimeler için kaygı duymaktadır ki bu kelimeler için spam sitelerin açılması, para karsılıgında dogal olmayan linklerin satın alınması ve bunların dısında da hile yapılma olasılıgı daha yüksektir. bunların dısındaki rekabet yasanmayan kelimlerde bu gibi durumlarla karsılasılması çok uzaktır ve bunun sonucu o siteler genelde sandbox filtresi dısında bırakılır.
eger google adwords veya google adsense programlarına katılırsam, bu benim sandbox içine konmamı engeller mi?
google adwords ve google adsense gibi programlara katılmanız sitenizin sandbox içerisinde geçirecegi süreyi etkilemez. bununla birlikte bahsedilen programlar siteniz sandbox’ın derinliklerinde beklerken daha fazla trafige ihtiyaç duyar. çesitli google reklam programlarına katılmanız, inandıgınız efsanelere ragmen, ne sitenizi sandbox dısında tutar ne de sandbox’da geçirecegi süreyi kısaltır.
sandbox benzeri rol oynayan baska google filtreleri de var mı?
yeni alınan gelen linklerin etkisini gölgede bırakan filtre (dampening filter) genelde sandbox ile karıstırılır. çogu arama motoru optimizasyon uzmanı yeni gelen linklere hemen tüm kredi verilmedigine inanır. bu sekilde google pagerank ve link popülerliginin asamalı olarak etkilenmesindeki amaç, link satın alımı yapanların ve google arama sonucu sıralamasında sitenin iyi bir yeralmasını saglayan çesitli link semaları olusturanların cesaretini kırmaktır.
eger websitem sandbox’a takılıp kalırsa, nasıl dısarı çıkartırım?
sandbox’tan kurtulman için tek gereken zamandır. en önemli keywordlerinin rekabet düzeyine göre bu zaman bir aydan altı aya kadar degiskenlik gösterir, ki üç aydan dört aya kadar olan süreler normal süre zarfı olarak kabul edilmektedir. bu esnada sitenizi gelistirmeye devam edin ve sandbox süresi sona erince hızlı bir sekilde yükselise geçin.
sitem sandbox’ta gömülü iken ne yapmam gerekli?
siteniz sandbox’ın içindeyken keyword bakımından zengin taze içerik eklemenin ve yeni gelen linkler saglamanın ideal zamanıdır. gelen linkler eklemek ile etkisini göstermekte olan olası bir link filtresinden (dampening link filter) kaçınacagınız temin edilir. siteniz sandbox’ın derinliklerinden kurtuldugu zaman bu linkler yeterince yıllanmıs ve tüm pagerank ve link popülerlik degerlerini göstermeye hazır bir halde olacakalardır.
sandbox’ta iken siteme içerik eklemeye devam etmeli miyim?
siteniz sandbox içerisinde iken konunuz ile alakalı içerik eklemenin ideal zamanıdır. daha fazla keyword bakımından zengin içerik eklemeye konsantre olun ve sayfa içi ve sayfa dısı faktörlerin varlıgını unutmayın. sayfa içi olarak baslık (title) taglarınızın en önemli keywordleriniz içerdiginden emin olun. bir site haritası ekleyin ve tüm sayfalarınızın linklerinin birbirlerine o sayfanın keywordlerini barındıran link metinleri kullanan linklerle baglı olduguna emin olun. sayfa dısı olan link metinlerinin de linki alan sayfanın keywordlerini içerdiginden emin olun. sandbox’ta iken müsait olan site gelistirme zamanınızı bosa harcamayın. filtre kaldırıldıgı zaman gelistirilmis olan siteniz arama sonucu sıralamalarında hak ettigi yüksek seviyelere ulasacaktır.
Websiteme yeni linkler almaya devam edeyim mi?
sandbox süreci sitenize link eklemek için ideal bir zamandır. yeni eklenen linklerin etkisini direk göstermemesini saglayan bir filtrenin de varoldugu iddia edildigi için sandbox sürecinde yeni linkler eklemek bu iki filtrenin de bir kerede atlatılmasını saglar. eger iddia edildigi gibi yeni eklenen linklerin etkisi filtre tarafından gölgeleniyorsa bu linkler etkilerini tam olarak sitenin sandbox’tan çıktıgı zaman gösterecektir. gelen linklerin metin kısımlarında güçlü keywordlerinizin bulundugundan emin olun ve farklı farklı keyword kombinasyonları ile linklerinizi çesitlendirin. sandbox’tan daha hızlı çıkmanın bir yolu var mı?
sitenizi sandbox’tan sadece zaman kurtarabilir. sandboxta bekleme süresi keyword tümceleriniz rekabetliligine göre degisiklik gösterir. sandbox’tan çıktıktan sonra çabuk bir sekilde arama sonucu sayfalarında en üst seviyelere çıkmanın yolları oldugu söylenmektedir. güçlü link metinleri (anchor text) ile güçlü gelen linklerin eklenmesi ve keyword bakımından zengin içerigin eklenmesi sitenizi sandbox’tan çıkınca en yüksek seviyelere tırmandıracaktır. bu etkinin sandbox deneme sürecinin sonunda kendini gösterecegine dikkat edin.
sitem sandbox’tan çıktı ancak arama sonucu sıralamaları hâlâ düsük. bu normal mi?
sıralamalarınızın düsük olmasının birden fazla nedeni olabilir. sandbox süreci sonunda ayakta kalabilen siteniz en önemli keywordleriniz için uzun bir zaman boyunca sıralamalarda degildi. güçlü arama sonucu sıralamaları elde etmeniz için önünüzde uzun bir tırmanıs ve yapacak çok sey var. sitenizin sandbox’tan kurtulması ile muhtemelen gelen link, keyword bakımından güçlü link metinleri ve içerik sıkıntısı çekmektedir. neyse ki bunların hepsi çözülebilir problemler ve siteniz arama sonucu sayfalarında yükselisine devam edebilir.
sandbox’tan çıktıktan sonra belirli bir arama sıralaması için tırmanıs ne kadar sürer?
bunun bir çok degisken hesaba katıldıgı için belirli bir nicelik söylemek çok zor. eger siteniz ile alakalı sitelerden keywordlerinizin geçtigi metinlere sahip linkler alıyor iseniz, sizin yükselisiniz link almaya devam etmeyen baska birisininkinden daha hızlı olacaktır. bununla beraber sabit bir sekilde keyword bakımından zengin içerik eklemeniz sitenizin aramalarda yükselmesine yardımcı olacaktır. tabii ki ne kadar çok rekabet yasanan keywordler için yarısıyorsanız tırmanısınız o kadar uzun ve zahmetli olacaktır.
sandbox’a yerlestirilmekten en basta nasıl kaçınırım?
tam manasıyla kullanıma hazır bir siteyi satın alıp yayınlayarak sandbox’a girmekten bir derece kurtulursunuz. böylelikle site bir süre daha düsük sıralamalara tahammül edecek ancak sandbox’ta süresinin dolduguna dair tıkırtılar duyulmaya baslıyacaktır. yeni eklenen linklerin etkisini yok eden filtreleri geçmek için olabilidigince link almaya çalısın. sitenize içerik eklemeye devam edin. sitenizin internetteki ortaya çıkıs sürecinizi hızlandıracak bir baska sey ise varolan bir domaini satın alma fikri dikkate alınmalıdır. eger siteniz için gerçekten zaman ayırabilirseniz sandbox’ta kalma sürecini azaltabilirsiniz. uygun zaman yönetimi ile siteniz sandbox’tan tamamen kurtulabilir.
Cevapla