%30-%40 civarında boş yeri bulunan dahili hafızası vardı. (Toplam 8GB)
Uzun süredir temizlik yapmıyordum. Bu gece bazı verilerimi yedekleyip hassas verilerin üzerine yazdırmak istedim. Estrongs klasöründeki geri dönüşüm kutusu klasörünün içeriğini temizlettim. Ardından hafızanın boş alanına veri yazdırdım. Bunu belli aralıklarla yaparım.
İşlem bitiminde telefon hafızanın tam dolduğunu söyledi. Bu uyarı güvenli silme yaparken çok normaldir. Telefonu yeniden başlatınca düzelir, bir daha görünmez. Herşey normale döner. Zaten program da işlem bitince bunu söylüyor.
Bu kez dönmedi. Hafıza ful dolu görünüyor. Ama aslında boş. Yanılma ihtimaline karşı uzun süredir geçmişini silmediğim browseri temizledim. Yine olmadı. Güvenli silme işlemini tekrarladım. Bir dosya oluşturup üzerine yazdırma yaptım. Her işlem sonrası telefonu yeniden başlattım. Önceleri 100kusur MB yer varken şimdi o da gitti. Yüzde 95 dolu ve sadece bir iki ekran fotosu alabiliyorsun. Neyse tekrar tekrar yaptığım restartlar falan bir fayda vermedi.
Android versiyon 5.0 (Güncellemicem)
Android güvenlik yaması düzeyi: 2015-11-01
Çekirdek sürümü: 3.10.49........Feb23-2016
Sanırım ben bu telefonu ya 2014 ya da 2015'de almıştım hatırlamıyorum. 5 senede ya da fazla olmuş. Silikon bellek ölüyor da olabilir bilemiyorum.
Tahminen boş alan temizliği yapılırken bir hata oluştu. Güvenli silme yazılımları bir dosyayı silerken o dosya'nın denk geldiği cluster ve sektörlere sahte veri yazdırarak bu işlemi geçici olarak MFT'ye kaydederler. İşlem tamamlandığında tekrar MFT'ye dönüp bu veriyi sildiklerini haber verirler. Öyle zannediyorum ki boş alana silme uyguladıktan sonra MFT hatası oldu. MFT'de orası dolu görünüyor ama aslında orada bir veri yok.
Neyse arkadaşlar önerileriniz?