Dos İşletim Sistemi (Disk Operating System)

Windows 2000,ME,98 ile ilgili bilgi paylaşım alanıdır.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte1
Exabyte1
Mesajlar: 10961
Kayıt: 25 Eyl 2013, 13:38
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 889 kez
Teşekkür edildi: 1919 kez

Dos İşletim Sistemi (Disk Operating System)

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Dos İşletim Sistemi (Disk Operating System)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bilgisayarın kullanıcı ve kendi birimleri ile iletişimi sağlayan, programların çalışmalarını denetleyen yazılım olan DOS işletim sistemi olmadan bilgisayarın kullanıcı komutlarına yanıt vermesi olanaksızdır. Bilgisayarı kullanıcının kullanımına hazır duruma getiren sistemdir. Bilgisayarın çalışmasıyla yüklenir. Bu işleme yükleme denir.

1)DOS işletim sistemi yüklü bir bilgisayarın açılması: Dos işletim sisteminin yüklenmesi işlemini gerçekleştirebilmek için öncelikle İBM uyumlu en az 512 kb. Rem belleğe sahip bir bilgisayar sisteminin ve Dos işletim sisteminin dosyalarının yer aldığı bir disket veya sabit diske gereksinim vardır.

2) a) Disketle Dos işletim sisteminin bilgisayara yüklenerek açılması:
1) Disket sürücüsüne, dos işletim sistem dosyalarının bulunduğu disketi takmadan önce bilgisayarın elektrik düğmesi açılır.
2) Disketin hareketli kısmı sola doğru çekilebilir konumdayken ya da disket üstünde bulunan yuvarlak bölümün alta gelecek şekilde ve hareketli kısım karşımıza bakacak şekilde disket sürücüsüne takılır.

3) Kısa bir süre sonra işletim sisteminin belleğe yüklenmesi başlar.

4) Yükleme sırasında sürücüden tıkırtıyı andıran sesler gelecektir.
Ayrıca yükleme sırasında sürücü ışığı yanacaktır.

5) Dos işletim sisteminin yükleme işlemi tamamlandığında bilgisayar bizden yeni tarih girmemizi ya da geçerli olan tarihin onaylanmasını isteyecektir.

6) Ekrana A:\> komut kabul ifadesi gelecektir. A:\> ifadesinde geçen karakterlerin anlamları şöyledir: A Disket sürücü adı. : Bu karakteri komutlarımızı yazarken yönlendirme karakteri olarak kullanıyoruz. \ Bu karakteri ise; sürücü ile dizin adı arasında veya dizin ile dizin arasında ya da dizin ile dosya arasında ayıraç olarak kullanmaktayız. > Bu işaret büyüktür anlamına gelmektedir.

7) Komut kabul ifadesi belirdiğinde dos işletim sistemi yüklenmiş, bilgisayarın birimleriyle iletişim sağlanmış, komutları kabul edilebilir hale gelmiş ve kullanıcıyla bağlantı sağlanmaya hazır demektir. b) Dos işletim sisteminin sabit diskten yüklenmesi: Bilgisayar sabit diskten başlatılacaksa gerekli sistem dosyaları sabit diskte yer aldığında yapılacak tek şey bilgisayarın elektrik düğmesini açarak işletim sisteminin yüklenmesini beklemektir. Çünkü sabit disketten yükleme yapılıyorsa bilgisayar bizden tarih ve zaman bilgilerini istemeyecektir. Bunun için gerekli toplu işlem dosyaları oluşturulmuş olarak bilgisayarın sabit diskinde vardır. Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra C:\> komut kabul ifadesi belirecektir. Buda bilgisayarımızın kullanıma hazır olduğu anlamına gelir.
KÖK DİZİN:
Bir disket ya da sabit diskte en az bir dizin bulunur. Bunun adı kök dizindir. \ (ters bölü) işaretiyle gösterilir. Dikkat edilmesi gereken bir nokta disket ya da sabit diskte bir tane kök dizininin olduğudur. Kök dizininin silinmesi veya açılması mümkün değildir. Bilgisayar açıldığında ana dizin ekrana gelir.
Dizin ya da alt dizin:
Bilgisayar çalışırken, bilgisayar, çalışılan sabit disk veya disketleri bölümlere ayırma işlemlerini yapar. Disk-disketleri bölümlere ayırıp, bu bölümlere isim verip saklama işlerine dizin oluşturma denir. Oluşturulan bu alanlar birer kayıt ortamıdır. Bu ortamlara aynı gruplara ait bilgi ve programları yerleştirmede kullanırız.
Alt Dizin:
Alt dizin, kök dizininde açılan dizin içinde kullanıcı tarafından açılan dizinlerdir. Ana dizinin altında bulunan tüm dizinler alt dizin olarak adlandırıldığı gibi, alt dizinler içinde açılan dizinlere de alt dizin denir.
Dosya isimlendirme kuralları:
Dosya aynı özelliklere sahip veri gruplarının yer aldığı ve belleklerde saklanabilen bilgilere denir. Dosyaya, Dos işletim sisteminde kütük de denilmektedir. Dos işletim sisteminde dosya (file) olarak yeralır.
Dosyaları isimlendirme kuralları şunlardır:
1) Dosya adı en fazla 8 en az 1 karakter olabilir.
2) Dosya adından sonra nokta konarak dosyanın niteliğine göre uzantı konmalıdır. Uzantı konurken, dosya uzantısının en fazla 3 karakteri aşmaması gerekmektedir.
3) Dosya adı verilirken: Nokta, apostrof, ters-bölü, bölü, noktalı virgül, artı, eşittir, parantez, büyüktür-küçüktür işareti, virgül, soru işareti, yıldız gibi karakterler kullanılmaz.
4) Dosya adı verilirken karakterler arasında boşluk bırakılmaz.
5) Dosya adı ile uzantı arasındaki nokta işareti yazılırken boşluk bırakılmaz.
6) Dosya adı verilirken tire işareti, dosya adının başında ve sonunda kullanılmaz. (Tire işareti, dosya isminin ortasında kullanılabilir.)
7) Dosya adı verilirken harf ve rakam karakterler birlikte kullanılabileceği gibi sadece harf, sadece rakam karakterlerinden dosya adları oluşabilir.
Dosya Uzantısı ve Tipleri:
Dosya uzantılarına göre dosyaların özellikleri anlaşılabilir. Dosya uzantısı dos işletim sisteminde en fazla 3 karakter olarak verilir.
Dosyalar uzantılarına göre şöyledir:
Hemen çalışabilir dosyalar. Bunların uzantısı com, exe, bat olabilir. Veri dosyaları, bilgi dosyaları, yardım dosyaları gibi farklı dosyalar vardır. Dosya uzantıları hem alfabetik karekter hem de sayısal karakterler veya bunların karmasından oluşabilir.
Uzantılarına göre dosya tipleri:
--.bat Toplu işlem dosyası. Komutlardan oluşmaktadır.
--.bak Yedeklenmiş dosyadır.
--.pas Paskal programlama dili ile yazılmış kaynak dosya.
--.dat Bu tür dosyalar veri dosyalarıdır.
--.com Bu tür uzantısı olan dosyalar çalıştırılabilir dosyalardır.
--.exe Bu tür dosyalar çalıştırılabilir dosyalardır.
--.sys Bu dosyalar işletim sisteminin kaynak dosyalarıdır.
Çalışabilir Dosyalar:
Çalışabilir dosyalar uzantılarından anlaşılan dosyalardır. Bu dosyalar belirli bir programın çalışmasını sağlayan ve genellikle program ismiyle anılan dosyalardır. Örneğin, Pw programını çalıştıran çalışabilir dosya pw.com dosyasıdır. Bu dosyalar hemen çalışan dosyalardır. Bunlar bat, exe, com uzantılı dosyalardır. Bu dosyaların çalışabilmesi için sadece isimlerini yazmak yeterli olacaktır.

Herkese İyi Günler
TRWE_2012
Düzce_Akçakoca
:oops: :oops: :) :)
Cevapla