Gelibolu Savaşçıları Sokağı

Cumhuriyet ve Atatürk ile ilgili bilgi paylasim forumudur
Cevapla
Kullanıcı avatarı
yazgüneşi
Kilobyte4
Kilobyte4
Mesajlar: 677
Kayıt: 13 Şub 2007, 08:56

Gelibolu Savaşçıları Sokağı

Mesaj gönderen yazgüneşi »

Gelibolu Savaşçıları Sokağı
İskenderiye’de Osmanlı yönetimindeki Filistin yönetiminden kaçmış binlerce Yahudi bulunuyordu. Dönemin Yahudi aydınlarından Vladamir Jabotonski 1. dünya savaşında sadece Yahudilerden oluşan bir birliğin ingilizlerin yanında savaşa girmesini savunuyordu. Ve Aynı fikirde olan Yahudilerle mafruza kampında toplanarak İngiliz ordusu altında tamamen Yahudi gönüllülerden oluşan bir birliğin savaşa katılması kararlaştırılır. Böylece başta İngiltere olmak üzere çoğu Avrupa devletinde sempati uyandırmak ve Siyonizm davasına büyük destek olmaları hedeflenmektedir.

İngiliz yetkililerin de kabul etmesi üzerine Yahudiler Gelibolu’da cepheye katırlarla mühimmat taşımak üzere görevlendirilir. Ve tarihe Sion Katırlı Birliği ( Zion Mule Corps- ZMC ) olarak geçer. ZMC mart ayının sonunda Gelibolu’da Türklere karşı savaşmak için duygu yüklü konuşmalar ve dualarla iskendereye’den ayrılır. Hatta baş haham La Pergola ZMC nin komutanını II. Musa olarak ilan eder. Ve Sion Katırlı Birliği 27 Nisan 1915’ de Gelibolu’ya çıkar ve savaş sonuna kadar başarıyla cepheye katırlarla mühimmat taşır. Hatta bazen cephede bile savaşır. Bu savaşta ölen ZMC askerleri adına Tel-Aviv’deki bir sokağa ZMC anısına Rehov Lohamay Gallipoli (Gelibolu Savaşçıları Sokağı) adı verilmiştir.

ZMC nin kurulmasını sağlayan Yahudi aydın Jabotinski bir yazısında “Eğer biz 2 Kasım 1917’de Filistin’de yurt edinme sözü aldıksa,buna ulaşan yol Gelibolu’dan geçmiştir” der.

Sion Katırlı Birliğinin askerleri Mısır’a döndükten sonra Suriye cephesinde’de Osmanlı’ya karşı savaşır. ( Bu birliklerde David Ben Gurion, Ithzak Ben-Zvi gibi geleceğin başbakanı hatta cumhurbaşkanı olacak isimler bile görev almıştır.)

Birçok tarihçi tarafından Osmanlı’ya karşı her iki cephede savaşan ZMC, modern İsrail ordusunun temeli kabul edilmektedir.

KAYNAKLAR:
1. Alçıtepe’den Anafartalar’a Kara Muharebeleri ( Tuncay YILMAZER )
2. Toncoku M. ‘İsrail’in kuruluşuna varan gelişmeler içinde Çanakkale savaşlarının önemi’
Cevapla