Linux Sistemlerdeki NTFS Sorunu

Linux ve Unix tabanli isletim sistemlerini hep beraber tanıyıp öğreneceğiz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8798
Kayıt: 13 Tem 2018, 17:11
Teşekkür etti: 208 kez
Teşekkür edildi: 345 kez

Linux Sistemlerdeki NTFS Sorunu

Mesaj gönderen shampuan »

Geçmişte masaüstünden aldığım fotolarımı buldum. Uygun bir zaman gelir, konuyla ilgili bir sohbet açılırsa yükler gösteririm diye bekletiyordum ama çok da bekletmeye gerek yok; burada, bu konu aldında bir iki geyik yapacağım.

Linux sistemlerle kısıtlı süreli tecrübelerim oldu. Birçok kaynağı değerlendirdim ve bazı sürümleri çeşitli sürelerde denedim. Sadece sürümleri değil, sürümler içersindeki yazılımları da denedim. Açıkkaynak kodlu yazılımların birçoğunu, aralarında en önemli olanları hele hele test etme imkanım oldu.

Neticede linux tabanlı sistemlerin gayet kullanışlı ve güzel sistemler olduklarına karar verdim. Olumlu ve olumsuz yönleri ile ilgili bazı şeyler öğrendim. Bu öğrendiklerim bana tecrübe oldu. Her sistemde olduğu gibi linux sistemlerdeki bazı sorunları arada bir, çeşitli zaman ve mekanlarda dile getirdim.

Bu yazımda, daha doğrusu geyiğimde bir linux sistemin, NTFS olarak biçimlendirilmiş bir HDD partisyonuna neler yaptığını inceleyeceğiz. Ekleyeceğim görsellerin hiçbirisinde görsel hile, fotoşap motoşap kullanılmamıştır, olduğu gibi paylaşacağım.

Aşağıdaki görseli 9 Mart 2018'de çekmişim:

Resim

Resimde gördüğünüz şey, bir disk defragment yazılımının detaylı inceleme raporudur. Raporda;
kırmızı kareler parçalanmış dosyaları,
mavi kareler bütün yani sorunsuz dosyaları,
mor ve açık mor kareler MFT dosyalarını,
ve son olarak yeşiller yeri değiştirilemez dosyaları temsil etmektedir.

Resimde gördüğünüz parçalanmış dosya miktarı, belki de tarih rekorudur! Testler yapıldığında bu HDD'de bir teknik hata yoktu, kısacası cillop gibi bir disktir. Dolayısıyla parçalanma nedeni asla diskin teknik arızası değildir.

Bu disk, iki partisyona bölünmüş görülüyor; halbuki daha evvel daha fazla partisyonu vardı ve bu partisyonlardan birinde linux sistem kuruluydu. Daha sonraları bir sebeple diski düzenlemiş, sadece windows kurmuş idim. Yani bu disk, birkaç ay boyunca linux sistemle beraber kullanıldı, linux bu partisyona devamlı dosya attı. Yani indirdiğim dosyaları hep bu partisyona atıyordum, anladınız.

Birkaç ay boyunca diskin ne hale geldiğine dikkat edin. Herşey ama herşey kıpkırmızı olmuş, neredeyse bütün bir dosya yok, herşey parçalanmış.

Bu disk, aylarca windows tarafından kullanılmış olsaydı, asla bu kadar parçalanma olmazdı. Zannediyorum linux sistemlerin disk kullanımı ile ilgili teknik bir aksaklığından ya da eksikliğinden kaynaklanıyordur.

Hemen olaydan bir gün sonra, windows tarafında bir disk defrag işlemi yaptırmışım. Ultra defrag, Hemen tüm dosyaları birleştirmiş ve amiyane tabirle diski cillop gibi yapmış. Fotoğrafın çekiliş tarihi bir gün sonra yani 10 Mart 2018:

Resim

Fotoğrafa dikkat edin. Gayet temiz ve herşey olması gerektiği gibi. İdeal bir düzene bindirilmiş. Parçalı dosyaları birleştirildiği için kare adedi de azalınca, daha az dosya var gibi görünüyor. Yani size yalan söylemiyorum aynı disk, aynı yüzey, ama dağınıkken çok, toparlanınca az. Ne kadar güzel değil mi?

Birleştirme işlemi tamamlandıktan sonra, arada gereksiz bazı dosyalar olduğunu görerek çöp dosya temizliği yapıyorum:

Resim

Gördüğünüz gibi bazı açıklıklar oluştu. Bu açıklıklar yeni disk parçalanmalarına neden olacak ilerde. Neyse devam ediyorum. Bu HDD'yi sonradan, yine linux'lu bir sisteme depo diski olarak takıyorum. Yaklaşık 3 ay kadar kullanıyorum ve 04-06-2018'de bir foto daha almışım. Diskin son hali:

Resim

Disk, 3 ay sonunda yine zıvanadan çıkmış ve amiyane tabirle yavaş yavaş zınazçılıyor... Af buyrun kaba tabir kullanmaya meraklı değilim. Ama yazışırken mizah amacıyla sık başvururum.

Linux tarafında ve depo amacıyla kullanılmakta olan bir disk hakkında konuşuyoruz. Linux üzerinde çalışırken film falan indiriyordum o aralar. Hani sizinle paylaştığım film arşivi listesini o zamanlarda gerçek anlamda genişletiyordum. Tamam, bunu anladık. Ama nasıl oluyor da, indirilmekte olan bir dosya, diske doğru dürüst yazılamıyor? Windows, hangi programla indirirseniz indirin, veriyi eğer alan boşsa ve parçalamaya gerek yoksa dümdüz yazar ve bitirir. Ama görülüyor ki linux tarafında böyle olmuyor.

Yerli ve yabancı birçok linux forumunda şu olur: yeni bir üye gelir sorar, linuxda nasıl defrag yapılır? Ve yanıt gelir: linuxda defrag yapmaya gerek yoktur, çünkü linux öyle bir sistemdir kiiiiii, yani linux öyle bir yazar kiiiiiiiii, aklın şaşar. Öylesine mükemmel birşeydir...

İnatla araştırdım arkadaşlar. Nasıl olmaz?! Çünkü disk mekaniği, çalışma prensibi; herşeyi bir kenara bırakın, fizik kanunları böyle birşeyi kabul etmez. Veri, parçalanır; başka yolu yok!

Araştırmalarım neticesinde linuxda nasıl defrag yapılacağını öğrendim. Basit bir komut ile. Çoğu linux dağıtımında terminal tabanlı bir yazılım zaten yüklü geliyormuş. Bir iki komutla halledebiliyorsunuz ve gerçekten de, linux'un çalışma performansına etki ediyor.

Şimdi konumuza dönelim. Yukarıda linux sistemlerin NTFS formatlı bir diski ne hale getirdiğini kendi gözünüzle gördünüz. Kim bilir ext-4 kendi partisyonunu da ne hale getiriyordur ama maalesef bunu bize gösterebilecek bir program yok...

Peki bu sorun basit bir-iki komut ile düzeltilemez mi? Yani NTFS defrag komutuyla düzeltilemez mi? Tabi? Linux tarafında da defrag araçları vardır ve yapılabilir. Ancak asıl sorun bu değil. Asıl sorun şu: Niye? Nasıl?

Bu fotoları yıllardır saklıyorum. Nedeni çok karmaşık. Linux hataları ve eksi yönlerini logluyorum yıllardır. Bir başka nedeni de, bu tip şeylerle linuxcuların karşısına çıktığınız zaman adamı itin ..tüne sokuyorlar. Denemesi bedava. Şu halde hala sizinle yar yar yarışan trol kişilikli bir sürü partizan linuxcu, linux forumlarında gezinip bir sürü insanı ifrit etmeye devam ediyor. Ben de bunun gibi şeyleri biriktirip vakti geldiğinde kullanırım diye tutuyorum.

Bu başlığı açarken aslında lafı buraya getirmicektim ama bir şekilde yine sinirlendim af buyrun. İnsanın hayatı boyunca karşılaştığı haksızlıklar her bünyede farklı sonuçlar yaratır. Sen umursamazsın, o sallamaz, öbürü güçlüdür savaşır, ben ve benim gibiler de sinir hastası olur, yıllarca hatırlar. Dişini sıkar. Sigara yakar... İşte ben de böyleyim.

Neyse, linux kullanırken NTFS formatında partisyon ya da disk, mecbur kullanacaksınız. Çünkü bir standardı var bir defa, daha fazla cihaza uyumlu. Hem windowstan hem linuxdan erişilebilirliği var. Dolayısıyla linux tarafında diskinizin günden güne daha fazla parçalandığının bilincinde olun diye açtım başlığı. Arada bir windowsa geçip disk birleştirme yapmayı unutmayın. Birazdan linuxda disk defrag nası yapılır onun da linkini atıcam.

İyi çalışmalar...
En son shampuan tarafından 17 Mar 2021, 07:48 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8798
Kayıt: 13 Tem 2018, 17:11
Teşekkür etti: 208 kez
Teşekkür edildi: 345 kez

Re: Linux Sistemlerdeki NTFS Sorunu

Mesaj gönderen shampuan »

Linux'da defrag nasıl yapılır? Faydalı bir konu şurada açılmıştı.

viewtopic.php?f=30&t=206478&p=464186&hi ... ag#p464186

Tabi sonradan içine edilip arkalara itildi o da ayrı...
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 46474
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4602 kez
Teşekkür edildi: 3916 kez

Re: Linux Sistemlerdeki NTFS Sorunu

Mesaj gönderen velociraptor »

Partizan Linuxçulara Allah akıl fikir versin diyeceğim lakin zor , belirli bir takım fanatikleri ile Partizan linuxçular arasında aşırı bir benzerlik görüyorum, ben windowsu en çok ve en ağır eleştirenlerdenim ve işim windows ile ilgili konu açmak , yazılım geliştirmek... , birileri birşeyleri gözü kapalı savunuyorsa bir IQ testine sokulmalı çünkü ancak bilmiyorsa veya biraz cehalet varsa bunu yapacaktır. Linux ve defrag deyince sen araştırıyorsun onlar sadece savunuyor çünkü bilmediklerini bilmiyorlar (İşte en tehlikelisi).

Bilim Şüphe etmeyi ve araştırmayı gerektirir.
AKP li CHP li .. diğer partililer ; Acaba bu partiyi kim neden kurdu , amaçları ceplerini mi doldurmak dedikleri ile yaptıkları farklımı .... Bir sogula
Yobaz dinciler (Hristiyan olsun Müslüman olsun....) ; Ulan öbür tarafa neden hiç gidip gelen yok , acaba birileri bizi mi kekliyor sorgula
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3
Mesajlar: 2647
Kayıt: 30 Eki 2020, 11:18
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 325 kez
Teşekkür edildi: 269 kez

Re: Linux Sistemlerdeki NTFS Sorunu

Mesaj gönderen esatiz »

Yazı için teşekkürler
Bu kadar dağınık HDD kullandıklarını tahmin edebilirdim aslında. NTFS değil de ext4 tecrübem:

Linux sistemi kullanırken diskten müthiş bir gürültü geliyor sanki traktör çalışıyor yanımda. Her şeyi ayrı ayrı bir yerlere mi yazmış napmış bilmiyorum ama sistem açılırken baya uzun sürüyordu ve gürültülü oluyordu.

Windowsta da öyle sorun yok mu var ama 32 bit kurunca öyle oluyor. 64bit daha düzenli tertipli kullanıyor diski anlaşılan.

@shampuan bir ara Ultimate Defrag programıyla deneseniz? O dairesel gösteriyor diski
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8798
Kayıt: 13 Tem 2018, 17:11
Teşekkür etti: 208 kez
Teşekkür edildi: 345 kez

Re: Linux Sistemlerdeki NTFS Sorunu

Mesaj gönderen shampuan »

Şu anda dünyadaki sunucuların önemli bir kısmı linux sistemlerle idare ediliyor. Sadece android değil, en başta televizyon gibi, modem gibi, switch up cihazımıydı neydi o interneti dağıtan? O cihaz, sonraaa, daha hayatımızın içindeki nice aygıt linux sistemlerle çalışıyor. Bazı ev sinema sistemleri linux temellidir. Açarsın, istediğin filmi açar izlersin, hah, o sistemler linux. Bazı uydu alıcıları vardır, film falan kaydedebiliyorsun harddiskli, onlar da linuxlu. Güvenlik kamerası kayıt cihazları vardır, linuxludur. Hayatın birçok yerinde karşına çıkar. Neden: BEDAVA! Bu bir. Şirketler kimseye lisans ücreti ödemiyor. Elektroniğini üretiyor, içine linuxu bedavadan gömüp para kazanıyor. Bir başka neden: Gayet iyi çalışıyor. Bir insanı bir dağ başında linux sistemli bir bilgisayarla yalnız bıraktığında işini görebiliyor. Başıma geldi :-D 3 ay falan döküntü bir laptop ile bir dağ evinde yaşadım ve gayet güzel vakit geçirdim.

Diyeceğim o ki, üretmeyen insan illet eden insandır. Linux sistemin bizzat içinde pırlanta gibi insanlar var. Ama hırbolar da var. Bunlardan en önemlisi şu linuxu ilk icad eden kişi. Tam hırbo. Geçen senelerde, linux'un kernelinden sorumlu bir adam hakkında basında ileri geri atıyor. Böyle kernel mi yazılır, şöyle kod mu olur falan sallamış baya. Saldırıya maruz kalan adam cevap veriyor: la oğlum ben linux kernel programlama görevimden istifa edeli 5 sene oldu hıaaa...(!) ..tünüzden haberiniz yok geçmiş linux yapçaz diye uğraşıyonuz... Falan fistan bunların bir sürü sıkıntısını anlattı adam.

Yani gerçekten üretmek için çabalarsan iyi bir insan olursun. Üretmeyip konuşuyorsan illet adamsın.

@esatiz tam gönderirken gördüm mesajını. Sistem dizininde verdiğim linkteki komutları dene mutlaka faydası olacaktır. Bir de disk çok eskiyse LLF yapmak da işe yarıyor. Ben bir arkadaşın haldır haldır öten 80GB harddiskini LLF ile dut yemiş bülbüle döndürdüm. Bir deneyebilirsin.

Dairesel gösterim çok önemli değil, ama göze hoş geliyor. Mantığı anlayan bir insan düzde de daireselde de diski yorumlayıp müdahale edebilir. Yine de bir daha bakıcam teşekkür ederim(programı biliyorum ;) )
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3
Mesajlar: 2647
Kayıt: 30 Eki 2020, 11:18
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 325 kez
Teşekkür edildi: 269 kez

Re: Linux Sistemlerdeki NTFS Sorunu

Mesaj gönderen esatiz »

Linuxu kaldırdım diski formatladım şu an Windows 10 kurulu bir tek. Linuxa geçersem bakarım

Bir de şey fark ettim, MBR disklerde 2MB boyutunda ayrılmamış bir alan oluşuyor. GParted ile bakmıştım Windowsta vs gözükmüyor.. Nedir o?
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8798
Kayıt: 13 Tem 2018, 17:11
Teşekkür etti: 208 kez
Teşekkür edildi: 345 kez

Re: Linux Sistemlerdeki NTFS Sorunu

Mesaj gönderen shampuan »

Ne yalan söyleyeyim bilmiyorum. Her durumda oluşmuyor o bazen oluşuyor. Bende de bir iki kez başıma geldi.
Kullanıcı avatarı
cokomoko
Byte1
Byte1
Mesajlar: 46
Kayıt: 07 Eki 2016, 18:34
cinsiyet: Erkek

Re: Linux Sistemlerdeki NTFS Sorunu

Mesaj gönderen cokomoko »

ntfs diski bağlama seçeneğiniz yanlış olabilir, fstab girdileriniz hatalı olabilir bunlara bakmak lazım. Bu arada ben 13 parçaya böldüğüm bir diski yıllarca kullandım, yaklaşık 14gb lık bir arch linux sistemim vardı, 700gb da depo olarak ntfs şeklinde kullandım. Linux üzerinde bir sorun olmadı ama windows açınca checkdisk istiyordu sürekli ben de sürekli checkdiski atlıyordum, sonra bir sabah kalktım checkdiski atlamayı unuttum, windows checkdisk bitirince tüm arşivim gitti. Neyse zar zor arşivi tekrar özel bir linux programı ile geri getirdim ama 2 günümü aldı bu.
Şunu da söylemek lazım, linux çekirdeği ntfs okuma yapabiliyor, yazma işini reverse engeneering yöntemine dayalı ntfs-3g denen bir modülle yapıyor, hali hazırda yazma ile ilgili performans sorunları var. Geçen sene Paragon firması Linux için kendi ntfs sürücüsünü yama olarak önerdi, sanıyorum Linux 5.13 sürümünde bu yamalar eklenecek ve ntfs yazma performansı ile ilgili sorun ortadan kalkacak.
Cevapla