Linux'da küçük işletim sistemi

Linux ve Unix tabanli isletim sistemlerini hep beraber tanıyıp öğreneceğiz.
Kullanıcı avatarı
accept
Gigabyte1
Gigabyte1

Linux'da küçük işletim sistemi

Mesaj gönderen accept »

Linux dünyasında, kullanıcılara birçok dağılımları vardır. Örneğin ubuntu, mint, centos,arch gibi en popüler dağılımlarıdır. Bazı dağıtımların özellikleri altında "normal" dağıtımları farklı olduğunu vurguluyorlar. İlk örnek olarak gösterileçek işletim sistemi ise; 2012 yılında ilk defa sunulduktan sonra, tiny core linux 4, bugün en yeni sürümü 5 yeni özellikleri dağıtımı başlamıştır.

Sadece 9 mb'lık tiny core linux küçük bir dağıtım ama bu temel bir sistem çalışması için esanslar uygulamalar getiriyor. Tiny core linux bu oldukça hızlı dağıtımı yapan ram, çalıştırmak için tasarlanmıştır.

Resim

Tiny core linux denemek isteyen herkes mevcut üç farklı renk, yani, üç farklı ayarları olan/ farklı versiyonları vardır.

Core (9 mb)-tiny core linux.

Tinycore (12 mb) - grafik ortamı ve ağ bağlantı kablosu için destek içerir.

Coreplus (75 mb) - grafik ortamı ve ötesinde kablo ağı bağlantılarını desteklemek için ve kablosuz bağlantılar için destek içerir.

Bu dağıtım şüphesiz şimdiye kadar test aşamasında kullananların tanıdığım en harika olarak adlandırılmış. Bu sistemin hızı ve bunun bir çok komple bir sistem yaparak, sunduğu özelliklerin miktarı inanılmazmış. Açılış süreside çok etkileçiymiş.

İndrime sayfası:

http://distro.ibiblio.org/tinycorelinux/downloads.html
Kullanıcı avatarı
GOG
Gigabyte2
Gigabyte2
Teşekkür etti: 19 kez
İletişim:

Re: Linux'da küçük işletim sistemi

Mesaj gönderen GOG »

Coreplus versiyonu indirip denedim fena sayılmaz çok eski pclerde denenebilir.Firefox'u apps uygulamasından ındırıp denedımde gayet hızlı apps'de video izleme uygulamasınıda bulamadım :D
Kullanıcı avatarı
KITARO
Bit
Bit

Mesaj gönderen KITARO »

Bende az önce Coreplus olanı denedim livecd olarak. Cd'den boot ettim. Başlangıçta default seçeneğini seçtim.
İzlenimim:
cdden çalıştırmama rağmen çok hızlıydı. Hiçbir ayar istemedi hemen en hızlı servera bağlanıp programları listeledi. 2 tane chrome vardı biri 4 biri 45 mb. Büyük olanı seçtim(deneme yanılma :) ) Hemen bağlandı. Youtube'dan videoda açtı. Video tam açıldı derken chrome çöktü :o Bence Linuxda deneyimli olanların sadece ihtiyacı olan programları yükleyebilecekleri bir dağıtım. Benim gibi Linuxa yeni başlayana göre değil.
Kullanıcı avatarı
yesilaygunes
Gigabyte2
Gigabyte2
Teşekkür etti: 1 kez

Mesaj gönderen yesilaygunes »

Türkçe dili var mı?

“Linux ve Unix tabanli isletim sistemleri” sayfasına dön