İran'dan yeni nükleer füzyon reaktörü

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Cevapla
uçs
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8072
Kayıt: 15 Mar 2006, 18:06
cinsiyet: Erkek

İran'dan yeni nükleer füzyon reaktörü

Mesaj gönderen uçs »

Resim

İran, nükleer enerji kurumunun, deneysel bir nükleer füzyon reaktörü inşa etmek amacıyla çalışmalara başladığı bildirildi.

Yeni füzyon araştırma merkezinin başkanı Asker Sadıkzade, televizyonda yaptığı açıklamada, İran'ın bu amaçla yapacağı çalışmaların 2 yılda tamamlanacağını, reaktörün tasarımı ve inşasının ise 10 yıl alacağını belirtti.

Sadıkzade, "Projenin bilimsel safhası bugün fiilen başladı. Bu amaçla 50 uzmanı görevlendirdik" dedi.

İran Nükleer Enerji Örgütünün başkanlığı görevini de yürüten İran Devlet Başkanı Yardımcısı Ali Ekber Salihi de, basına yaptığı açıklamada, nükleer füzyon reaktörü kurulması konusunda "ciddi" araştırma yapmak amacıyla kurumunun 8 milyon dolarlık bir başlangıç bütçesi tahsis ettiğini söyledi.

İran'ın, projenin geliştirilmesine yardımcı olmak amacıyla bu konudaki uzmanlığını uluslararası kuruluşlarla paylaşmaya hazır olduğunu ifade eden Salihi, ancak dünya ülkelerinin bunu memnuniyetle karşılamaması durumunda İran'ın kendi yoluna gideceğini belirtti.

Nükleer füzyon enerjisinin ticari hale getirilmesinin 20-30 yıl alabileceğine dikkati çeken Salihi, ancak İran'ın ülke içinde sahip olduğu tüm enerji kapasitesini araştırmayı hızlandırmak için kullanacağını söyledi.

ABD, AB, Çin, Hindistan, Rusya, Japonya ve Güney Kore, Fransa'nın güneyindeki Cadarache'da, 12,8 milyar dolara mal olacak deneysel füzyon reaktör kurmak için 2006 yılında bir mutabakat zaptı imzalamıştı.

Uluslararası Termonükleer Araştırmalar kurumu mensupları, hiçbir ülkenin bilimde sıçrama yaratacak böylesine devasa bir yatırıma kendi başına giremeyeceğine dikkati çekiyor.

Güneş ve yıldızların güç sağlama prosesi olan nükleer füzyondan, bu muazzam gücün nasıl dizginleneceğinin bilinememesi nedeniyle sadece hidrojen bombalarındaki termonükleer patlamaları oluşturmada faydalanılabiliryor. Nükleer füzyonun elektrik üretiminde kullanılması ise henüz başarılabilmiş değil.

YAPTIRIM VARSA TİCARET YOK

Öte yandan İran yönetimi, nükleer programı nedeniyle İran'a karşı alınan BM yaptırımlarını uygulayacak ülkelerle ticareti kesmeye hazırlanıyor.

İran Merkez Bankası Başkan Vekili Hamid Burhani, İran'ın yarı resmi Mehr haber ajansına yaptığı açıklamada, "İran'ın aktif varlıklarına karşı sınırlamalar yaratacak ülkelerle ticareti keseceğiz. Kendi aktif varlıklarımızı korumalıyız" dedi.

İran bankacılık sektörüne uygulanacak yaptırımların dünya mali sisteminde istikrarsızlık yaratacağını ileri süren Tahran yönetimi, buna karşılık İran'ın kendi aktif varlıklarını koruma yolları bulacağını savunuyor.

İran yönetiminden dün yapılan bir açıklamada, ülkenin petrol ihracatında yeni para birimlerine geçiş yapılacağı belirtilmişti.

Petrol ticaretinde kullanılan standart para biriminin ABD Doları olmasına karşın, işlemler, teorik olarak, ilgili ülkelerin tercih edeceği para birimleriyle de yapılabiliyor.

Uzmanlar, İran'ın banka ve mali sistemine karşı uygulanan yaptırımların avro ve dolarla yapılacak işlemleri engelleyebileceğine dikkati çekiyor.

veteknoloji
Cevapla