Ampulü patlatan Türk buluşu

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Cevapla
uçs
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8072
Kayıt: 15 Mar 2006, 18:06
cinsiyet: Erkek

Ampulü patlatan Türk buluşu

Mesaj gönderen uçs »

Türk arastırmacılar, Edison'un icat ettigi ampule alternatif nanoteknoloji ürünü ısık kaynagı üretti. Bu müthis bulus Bilkentli arastırmacıların imzasını tasıyor. ”Ayarlanabilir beyaz ısık” teknolojisi ile Edison’ın icat ettigi Ampuller tarih olacak. Edison’ın kesfi olan ampuller ısıyı ısıga dönüstürüyordu. Türk imzası tasıyan bulus ise üretilen nanokristalli ledler ile elektrik enerjisini direkt ısıga çeviriyor. LED (Light Emitting Diode, Isık yayan Diyot) tabanlı ısık kaynaklarının ömrü 23 yıl sürecek. Türklerin müthis bulusu otomobillerin aydınlatma sistemini de kökten degistirecek.
Üstelik bu yeni ısık kaynagı yüzde 90 oranında enerji tasarrufu saglıyor. Yeni bulus, enerji tasarrufu ile küresel ısınma sorununa da çözüm yolunda katkı saglayacak. Bu müthis çalısma, dünyanın en prestijli dergileri arasında bulunan ''NANOTECHNOLOGY'' dergisinin 14 subat 2007 baskısında da kapak konusu oldu.
Müthis bulus, Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü ve Elektrik Elektronik Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir ile ögrencileri Sedat Nizamoglu, Tuncay Özel ve Emre Sarı'nın imzasını tasıyor.
Demir, baskanlıgını yaptıgı arastırma grubunun, nanokristal kullanarak beyaz ısık üretimini dünyada ilk kez ayarlanabilir renk özellikleri ile basardıklarını kaydetti.
LED'lerin günümüzde ampulsüz trafik ısıkları, kamera, mikroskop ısık kaynakları gibi kullanım alanları oldugunu ifade eden Demir, “LED'ler, evlerimizde kullandıgımız ampuller ve florasan lambalarının yerine geçecek. Kesif, gelecegin iç mekan ve otomotiv aydınlatma fonksiyonlarını tamamen degistirecek nitelikler tasıyor” dedi.

BİR ÖMÜRDE 4 AMPUL
Yeni teknoloji ürünü ısık kaynaklarının çok uzun yıllar dayanabildigini ve elektrik enerjisini bire on oranında az kullandıgını belirten Demir, ”Ampullerin dayanaksızlıgını evimizde ne sıklıkta ampul degistirdigimizi düsünerek kolayca anlayabiliriz. Bir LED'i günde 12 saatten 23 yıl süreyle kullanabilmemiz mümkündür, bu da ortalama yasamda sadece 4 defa ısık kaynagını yenilemek anlamına geliyor” dedi.
LED'lerle tüm dünya elektrik harcamasının yüzde 50 miktarında azaltması öngörülüyor. Dünyada üretilen tüm elektrigin yüzde 20'si aydınlatmada kullanılıyor. Tüm bu nedenlerden dolayı nanokristal katkılı beyaz ısık kaynakları hem bilim dünyasında hem de endüstride büyük ilgi çekti. Bu müthis bulusun tasarımı, modellemesi, fabrikasyonu, deneysel karakterizasyonu ve kuramsal analizi de dahil olmak üzere tüm basamaklarının Bilkent Üniversitesi'nde gerçeklestirildi. simdi geriye sadece üretmek kaldı.
Cevapla