Masaüstü bilgisayarlar çöpe!

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Cevapla
uçs
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8072
Kayıt: 15 Mar 2006, 18:06
cinsiyet: Erkek

Masaüstü bilgisayarlar çöpe!

Mesaj gönderen uçs »

Masaüstü bilgisayarlar çöpe!
Gelecegin teknolojisine yönelik tahminler bir hayli iddialı...


Gelecege yönelik tahminler 2020 yılında bilgisayarların tamamen tasınabilir sistemlerden olusacagını iddia ediyor. Cep telefonlarına yönelik öngörüler daha da iddialı...

Bilgisayarlar diger birçok teknoloji gibi hayatımıza öncelikle askeri amaçlarla girdi. ABD ordusuna baglı Balistik Arastırmalar Merkezi’nin istegiyle 1943 yılında çalısmalara baslayan Pennsylvania Üniversitesi, üç yılın sonunda 500 bin dolar maliyetle neredeyse bir evi dolduran ENIAC adlı bilgisayarı ürettiginde amaçlanan topçu atıslarını daha iyi, kusursuz ve hızlı hesaplayabilmekti.
Ardından geçen yıllarda önce egitim ve ticari kuruluslarına ve ardından herkese açılan bilgisayarlar bugün hayatında bir örnegini görmemis insanların bile hayatlarında büyük rol oynuyor. İnternet ile birlesen bu sistemde yeni yarıs devasa bilgi ve kapasite havuzundan mantıklı sonuçlar çıkarabilmek üstüne kurulu.

Önümüzdeki 50 yıla dair öngörüleri Future Files adlı kitabında kaleme alan Richard Watson, 2020 ile 2030 yılları arasında masaüstü bilgisayarların ortadan kalkacagını iddia ediyor. Bunun arkasında yatan sebepse tasınabilir bilgisayarların hakimiyeti.

Geçmisle kıyaslandıgında bugün tasınabilir sistemlerin masaüstü atalarıyla aralarında fark kaldıgını söylemek zor. Ancak diger yandan cebimize girebilecek cihazların kapasite ve yetenegi de hızla artıyor. Örnegin bugün bir telefon içinde GPS’ten internet erisimine, yüksek çözünürlüklü fotograf ve video çekiminden aracınızdaki sistemle kendini eslestiren radyo vericisine kadar onlarca farklı özelligi kullanmak mümkün. Üstelik bu özelliklerin birçogu dizüstü bilgisayarlarda bile standart olarak gelmiyor.

Potansiyel bekliyor

Ne var ki bugün hala cep telefonlarının iletisim özelliklerini diger fonksiyonlarla tam anlamıyla eslestirebilmis degiliz. Yani telefonun iletisim özelligiyle fotograf çekebilme özelligi arasındaki iliski çok zayıf. Oysa hayatımızın büyük bir bölümüne eslik eden bu cihazlar kimilerine göre tasınabilir bilgisayarların da yerini alacak.

Konussa da konusmasa da sahibine ait birçok bilgi toplayan cep telefonları bilgi mimmarlarının yeni oyun alanı. Kullanıcıların bir kısmı elektronik bilgi artıklarından rahatsız olsa da MIT Üniversitesi’nden Profesör Sandy Petland aksine bu bilgilerin çok daha fayda saglayabilecegini savunuyor. Örnegin nabız atısını takip eden telefonlar kalp saglıgınıza yönelik bilgileri, konusurken sesinizin tonundaki degisimi gözleyen akıllı telefon yazılımları ruh halinize yönelik uyarı ve tavsiyeleri size sunabilir.

Sosyallesme sınırı

Üstünde çalısılan projeler arasında en sık konusulan kisilerin kaydından yola çıkarak bluetooth yardımıyla o listeden herhangi birinin yakınlarda olup olmadıgına dair uyarı göndermek gibi yenilikçi hizmetler var. MIT’nin aynı arastırmasında her geçen gün biraz daha popülerlesen Facebook, MySpace ve benzeri sosyal agların cep telefonuyla beslenmesinin çok daha etkin sonuçlar verdigini ortaya koyuyor.

Bütün varlıgını bilgi üstüne kuran Google da bu konudaki en hevesli girisimciler arasında. Firmanın son dönemdeki stratejisi ücretsiz bir kablosuz internet erisim agı yaratmak. ABD’de tamamen dijital altyapıya geçilmesi sonucunda bosalan eski TV yayın frekansı için 4,6 milyar dolar teklif vermesi de bu yüzden. Hayallerini gerçeklestirdigi zaman herkesin yazılım çözümleriyle içinde yer alabilecegi ve yine herkesin ücretsiz olarak erisim hizmeti bulacagı bir ag ortaya çıkacak. Uzun süredir üstünde çalısılan cep telefonlarına yönelik Google Android adlı isletim sistemi de kesinlikle tesadüfen girilmis bir rota degil elbette.

ALINTIDIR
__________________
Kullanıcı avatarı
tasiyici
Megabyte3
Megabyte3
Mesajlar: 1439
Kayıt: 23 Şub 2008, 19:26
cinsiyet: Erkek

Mesaj gönderen tasiyici »

paylasım için sagol kazım abi leptoplarda artık büyük kalır 8)
Cevapla