İnsan başına 45 GB veri

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Laneth
Gigabyte1
Gigabyte1
Mesajlar: 1936
Kayıt: 06 Ara 2007, 16:13
cinsiyet: Erkek

İnsan başına 45 GB veri

Mesaj gönderen Laneth »

Resim

Dünya çapında agın yaratıcısı; “İnternette yazdıgınız her seyi torunlarınızın bile okuyabilecegini düsünerek hareket edin” diyordu.


Geçen haftaki yazımı Dünya Çapında Ag’ın yani World Wide Web’in yaratıcısı Sir Tim Berners-Lee’nin bir uyarısıyla noktalamıstım; Berners-Lee, “İnternette yazdıgınız her seyi torunlarınızın bile okuyabilecegini düsünerek hareket edin” diyordu.


Çevremde, Facebook, MySpace gibi sosyal agların kisiye olası olumsuz etkileri hakkında bayagı bir geyik çevirdik; ki bazıları internette tuslanan her bir harfin kisinin imzasıyla sonsuza kadar orada kalacagını, internette topyekün bir silme isleminin olmadıgını düsünüyordu.

Her neyse, aslında bu haftaki konumuz bir arastırmadan yola çıkarak, internette, CD, DVD’lerde, sabit disklerde, dünyada toplam ne kadar dijital veri oldugu. Veri altyapısına yönelik faaliyet gösteren EMC Corporation sponsorlogunda IDC’nin yaptıgı arastırma tüm dünyadaki bireyler ve kuruluslar tarafından yaratılan, kopyalanan farklı dijital verilerin miktarını ortaya koyuyor ve bu miktarın gelecekte ulasacagı boyutları öngörüyor.

Yılda yüzde 60 büyüyor

Sonuçların dayandıgı veri ve analizlere göre:
2007’de “Dijital Alem”in boyutu 281 milyar gigabyte’a (281 exabyte) ulastı. Bu rakam önceden yapılan tahminlerin yüzde 10 üzerinde.
Yaklasık yüzde 60 oranında yıllık büyüme hızıyla, “Dijital Alem” tahminlerin çok üzerinde bir hızla büyüyor; 2011’de büyüklügünün 1.8 zettabyte’e (1.800 exabyte) ulasması bekleniyor. Bu da bes sene içinde büyüklügün bugünkü boyutun 10 katına çıkacagı anlamına geliyor.
2007’de “Dijital Alem”in ulastıgı büyüklük, dünyada yasayan her bir insan basına yaklasık 45 gigabyte’lık dijital veri düstügünü gösteriyor. Bu büyüklük 17 milyar adet 8 GB’lik iPhone’un kapasitesine esit.

'Dijital Gölge’

Bireyler hakkında yaratılan dijital bilgi miktarı, diger adıyla “Dijital Gölge” de, ilk kez bireylerin kendi yarattıkları dijital bilgi miktarını geçmis. Bireysel kullanıcıların Dijital Alem’de bıraktıkları iz internet kullanımları, sosyal ag kullanıcıları olmaları, e-posta kullanımları, cep telefonu kullanımları, dijital kamera kullanımları ve kredi kartı ile gerçeklestirdikleri islemler olusturuyor. Bireysel kullanıcıların “Dijital Alem”e pasif katkıları “Dijital Gölge” diye anlandırılıyor.

IDC Arastırma Bölümü Direktörü John Gantz “Bireylerin dijital izlerinin yalnızca yarısını fotograf, e-posta ya da dijital telefon görüsmesi yapmak gibi kendi eylemlerinin olusturdugunu kesfettik. Diger yarısını ise baskaları tarafından yaratılan, bireylere ait finansal kayıtlar, e-posta listesindeki isimler, internette gezilen sitelerin listesi ya da güvenlik kameralarının çektigi görüntüler gibi verilerin olusturdugunu gözlemledik” dedi.
Sümerliler yazıyı buldu; bu bilgi, anı ve tarihi gelecek nesillere aktarmanın tek yoluydu. Dijital çagdaysa tek bir bireyin bile insanlıgın ortak belleginde iz bırakacagım diye kaygı duyup çabalamasına gerek yok; çünkü fotograflarından, kredi kartı islemi kayıtlarına, ona ait gigabyte’larca veri orada bir yerde sonsuza dek kayıtlı duracak.

Menderes Özel - Milliyet
Cevapla