Rüzgar ve Hidroelektriğin Yeni Kombinasyonu

PC ve Teknoloji dünyasından son haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 46479
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4605 kez
Teşekkür edildi: 3922 kez

Rüzgar ve Hidroelektriğin Yeni Kombinasyonu

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Temiz bir yenilenebilir enerji kaynağı olan rüzgarın nereden eseceğini bilmek mümkün olmuyor. Ancak Avrupalı mühendisler, rüzgarı hidroelektrik ile bir araya getirerek bu eksikliği gidermenin yeni bir yolunu buldu. Bu çözüm, rüzgarlı zamanlarda rüzgardan elektrik üretip rüzgarın kesildiği zamanlarda suyun üretimi boşaltarak modüle edecek devasa bir akü olarak kullanılmasına dayanıyor.

Alman firması Max Boegl Wind AG, entegre bir elektrik santrali olan ilk rüzgar çiftliğini kurmak amacıyla GE Yenilebilir Enerji ile işbirliği yaptı. Dört türbinli pilot projenin 2017 sonunda şebekeye bağlanması, hidroelektrik santralinin ise 2018 sonunda çalışmaya başlaması planlanıyor.

Bu türbinler, kanadı yukarıya dik olarak uzandığında 178 metreye ulaşan dünyanın en büyük türbinleri. Türbinlerin 40 metrelik alt kısmını oluşturan tabanı, 6 milyon litre suyu depolayan bir su rezervuarı görevi görürken türbinin tamamı ayrıca 34 milyon galonluk ikinci bir rezervuar olarak çalışacak.

Yapının genel kurulumu, temel olarak bir hidro-pompa istasyonu görevi görüyor. Elektrik gerektiğinde, rezervuarlardan aşağı doğru akan su ile hidroelektrik santraline güç sağlanacak. Enerji arzı yüksek olduğunda, hidroelektrik santrali suyu tekrar yukarı doğru pompalayarak rezervuarlara geri gönderecek ve devasa bir akü gibi çalışacak. Hidroelektrik santrali, bu fazladan sağlanan enerjiden faydalanarak fiyat yükseldiğinde elektrik üretirken, fiyat düşükken rüzgar çiftliğini tamamlayıcı şekilde elektrik kullanacak. Birbirine paralel şekilde çalışacak bu iki elektrik kaynağının kombinasyonu, santralden sürekli elektrik akımı olmasını sağlayacak.

Rüzgar türbinlerinin çalışması için bir tepenin en yüksek noktasında bulunması, vadide ise türbinler tarafından kullanılmadığında su depolaması için yapay bir göle yetecek kadar alanın (yani rüzgar çiftliğinin 183 metre aşağısında) olması gerekiyor.

Bu konumda olan Almanya'daki Svabya-Frankonya Ormanı’nda kurulacak olan hidroelektrik santral 16 megawat elektrik üretme kapasitesine sahipken, rüzgar çiftliği ile tek başına 13,6 megawat elektrik üretecek.

GE Dijital Rüzgar Santrali yazılımı ile yenilikçi çözümler sunuyor
GE, rüzgar türbinlerinin yanı sıra rüzgar santralini daha da verimli hale getirecek yazılımı da sağlıyor. “Dijital Rüzgar Santrali” gibi yazılımlar, Endüstriyel İnternet için geliştirilen bulut tabanlı bir platform olan Predix sisteminde halihazırda çalışıyor. Rüzgar türbinleri için şebeke ve hatta hava tahmini hizmetleri de dahil olmak üzere birçok farklı kaynaktan veri toplayan sistem bu verileri bulutta analiz ediyor. Elde edilen veri ve analizler, operatörlerin bakım ihtiyaçlarını öngörmelerine, gün boyunca üretimi optimize etmelerine ve herhangi bir anda şebekeye ne kadar elektriğin girdiğini kontrol etmelerine yardımcı oluyor.

http://www.hurriyet.com.tr/ruzgar-ve-hi ... u-40266861
Cevapla