Trafosuz LED Akım Hesaplayıcı Exceli

Excel, Word, Access, Power Point programlarıyla ilgili ipuçları ve bilgi paylaşım alanıdır.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8798
Kayıt: 13 Tem 2018, 17:11
Teşekkür etti: 208 kez
Teşekkür edildi: 345 kez

Trafosuz LED Akım Hesaplayıcı Exceli

Mesaj gönderen shampuan »

Merhaba arkadaşlar.

Elekronikle ucundan kıyısından uğraştığım için bazı hesaplayıcılara ihtiyacım oluyor. Matematik de zayıf olunca hesaplama özürlüyüm formülleri de unutyorum. Burada paylaştığım excelin de amacı burada ortaya çıkıyor. İcatlar hep ihtiyaçlardan doğarmış. Şimdi başkasına yaparmısınız desem muhtemelen kimse ilgilenmek istemeyecektir insanlar en çok kendi ilgi alanına giren konularla uğraşmayı sevdiği için kendi alanıyla ilgili olmadıkça yanıt vermek istemiyorlar bu da herkesin uğraşısıyla alakalı başka bir durum.


------GEREKSİZ ALAN/MUHABBET SOHBET---------
LEDler, son 10 yılda muazzam derecede fazla kullanılmaya başlandı ve artık herkes tarafından biliniyorlar. Bundan yıllar evvel 2007 yılı ve öncesinde LEDler bilgisayarlarımızın kasalarında HDD, POWER gibi durumları göstermek, Televizyon, müzikseti vb birçok ev aletinde çeşitli durumları göstermek amacıyla kullanılıyordu. Fakat bu LEDler, mat görünümlü ve renkli idiler. 2007 yılında doğru bu renki LEDlerin şeffaf olup daha parlak olanları da çıktı. Ultrabright LED olarak da bilinen bu LEDler de yaygın şekilde kullanıma geçti. Fakat bir süredir geliştirme sürecinde olan beyaz LEDler, ortaya çıktığında büyük heyecan uyandırdı. Hatırlıyorum 2008 yılında üniversite son sınıftaydım ve bir bimilyoncudan aldığım kitap okuma lambası beni çok şaşırtmıştı. Yıllarca klasik fener ampulleri ile fenerler vb yapmıştım ama bu kitap okuma lambası farklıydı: flamanlı sarı ampul ile değil beyaz yanan küçük bir LED ile yanıyordu.Ambalajın üzerinde de "platinum-oxide LED / angel light (melek nuru)" yazıyordu. Bu LED'i ilk defa kullanıyordum zira o ana kadar kullandığım LEDler hep renkli ve kör yanan türden olup aydınlatma amacıyla kullanılamıyordu. Bu ise güçlü bir beyaz ışık yayıyordu ki, şimdiye kadar kullandığım lambalardan daha etkili gelmişti. Rüya gibiydi. Çok etkilenmiştim.

Aradan fazla geçmeden sabırsızlığıma yenik düştüm ve okulumun yakınındaki bir elektronik yedek parçacıya giderek elimdeki kitap okuma lambasını gösterdim. Bunun içindeki LEDden istiyorum dedim. Tamam var dedi... Fiyatı da uygun olunca 4-5 tane aldım. O gün sevinçten dersi dinleyemedim. O yıllarda benim gibi elektronikle uğraşanlar bile bu lambadan habersizdiler... Bu beyaz LED denilen lamba, akkorlu ampullere göre çok daha az akımla yanarken, kullandığı elektriğin çok çok azı ısıya dönüştüğü ve ışık parlaklığı yüksek olduğu için mükemmeldiler. Bir tür devrim başlamıştı.

...

Aradan yıllar geçti. Bugün LEDleri herkes biliyorsa, bu, beyaz LED teknolojisinin eseridir. 50-60 yıldır bilinen LEDler, artık herkes tarafından biliniyor. Araçlarınızın farlarında, bim gibi alışveriş merkezlerinin raflarında, cep telefonlarınızın ekran aydınlatmasında hep bunları görmeniz mümkün.


Hikayeyi beğenen fazla kişi çıkmayacaktır. Burası PC forumu. Ama belki birilerinin hoşuna gider dedim.

--------------

Her LED'in çalışma gerilim ve akım değerleri farklıdır. Üstelik bağlantılarının paralel-seri oluşlarına göre gerilim ve akım düzenlemesi yapılır.

Bunun haricinde, LEDleri adaptör kullanmadan direkt olarak 220Volt ile çalıştırabiliriz. Anlamadıysanız açıklayayım: LEDler genellikle 3Volt veya 3,2Volt gibi gerilimlere ihtiyaç duyar(BEYAZ LEDLER İÇİN SÖYLÜYORUM). Akımı ise LEDin büyüklüğü, amacı, türüne göre değişiyor.

3,2Volt ile çalışan bir LED, ohm ve kirşof kanunlarından faydalanılarak 220Volt piriz gerilimi ile de yakılabiliyor.

İşte size paylaşacağım Excel belgesi, LEDleri 220Volt ile çalıştırırken, akım değerini hesaplamanızı sağlıyor.

Hesaplayıcıyı programlarken formüllere sadık kaldım. Kapasitif reaktans hesabı ile 220Volt gerilime seri olarak bir kapasitör bağlıyor, bunu direnç gibi kullanıyoruz.

https://drive.google.com/open?id=1DSCzz ... r25xmw8MxI

Hesaplayıcının kullanımı çok basit, elektronikle alakadaar olanlar için kısaca bahsetmem gerekirse, Önce devreden geçmesi gereken akımı bir tebit edin mesela bana 50mA lazım deyin. Daha sonra heğer uzun uzun hesaplamak istemiyorsanız bu exceli açın. C: 100nF yazan yere bir kapasite değeri girin ve entırlayın. Girdiğiniz kapasite değeri nanofarad cinsinden giriliyor buna dikkat edin. Enter dedikten sonra program size o kapasitör ile devreden kaç miliamper akım geçeceğini söyleyecektir.

Hesaplayıcıyı gavur forumlarında da paylaşabilirim düşüncesiyle "gavurca" yaptım. Amerika'da ve Japonya'da piriz gerilimi 110 ila 120Volttur. Türkiye dahil olmak üzere birçok doğu avrupa ülkesinde de 220-230Volttur. Dolayısıyla eğer Türkiye'de iseniz For 220Volt AC Main (50Hz) seçeneğini kullanmalısınız. Bir ecnebi memleketinde iseniz, piriz gerilimden emin olmalısınız.

Aşağıdaki şekil size fikir verebilir. Eğer aranızda anlayanınız varsa ve bir yanlışlık tesbit ederseniz bana bildirebilirsiniz.

Resim

İyi kullanımlar...
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte1
Exabyte1
Mesajlar: 10974
Kayıt: 25 Eyl 2013, 13:38
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 896 kez
Teşekkür edildi: 1932 kez

Re: Trafosuz LED Akım Hesaplayıcı Exceli

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Sen mi yaptın bunu......Eğer sen yaptın ise bravo sana.....
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 46479
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4607 kez
Teşekkür edildi: 3922 kez

Re: Trafosuz LED Akım Hesaplayıcı Exceli

Mesaj gönderen velociraptor »

Eline sağlık
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3
Mesajlar: 2647
Kayıt: 30 Eki 2020, 11:18
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 325 kez
Teşekkür edildi: 269 kez

Re: Trafosuz LED Akım Hesaplayıcı Exceli

Mesaj gönderen esatiz »

Link yenileyebilir misiniz.... İyi akşamlar....
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8798
Kayıt: 13 Tem 2018, 17:11
Teşekkür etti: 208 kez
Teşekkür edildi: 345 kez

Re: Trafosuz LED Akım Hesaplayıcı Exceli

Mesaj gönderen shampuan »

esatiz yazdı: 26 Kas 2020, 00:43 Link yenileyebilir misiniz.... İyi akşamlar....
Uçmuş mu? Biraz beklerseniz önce arşivimden bir bulayım. (iletiyi düzenleyeceğim)

Tamam, bilgisayarımda bulamadım ama başka bir forumdan vereyim:
https://elektronikprojeler.com/index.ph ... 286.0.html

Giriş yapmanıza gerek kalmadan direk indirebilmelisiniz. İndiremiyorsanız tekrar drive link atayım.

Daha iyisi var:

https://elektronikprojeler.com/index.ph ... 834.0.html

Özellikle bunu öneriyorum daha detaylıdır.
Kullanıcı avatarı
esatiz
Gigabyte3
Gigabyte3
Mesajlar: 2647
Kayıt: 30 Eki 2020, 11:18
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 325 kez
Teşekkür edildi: 269 kez

Re: Trafosuz LED Akım Hesaplayıcı Exceli

Mesaj gönderen esatiz »

Hocam sağolun indirebildim denerim teşekkürler
Cevapla