Windows 10 da Host Dosyasıyla Telemetri Reklam Ve Update Engelleme (burak_host)

Windows 10 ile ilgili bilgi paylaşım alanıdır
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4
Teşekkür etti: 862 kez

Re: Windows 10 da Host Dosyasıyla Telemetri Ve Reklam Engelleme

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Katılıyorum, sanal sistemde denerim de gerçek sistemde host dosyasına ek kayıtlar eklemek risklidir o yüzden gerçek sistemimde kullanmam.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3
Teşekkür etti: 10105 kez

Mesaj gönderen burak35 »

velociraptor yazdı: 14 Ara 2024, 11:17 Host dosyasına birşeyler ekleme işi herzaman risklidir o nedenle asla bu yöntemi kullanmam.
Abi merak ettimde. Ne gibi riskleri var? Ayrıntı verebilirmisin? Çünkü bende şuan hiç sorun yok.
O yüzden avantajlarını ve dezavantajlarını enine boyuna derinlemesine bilmek isterim.
Çünkü kendi kullandığım host dosyasına daha fazla adres ekleyip dahada geliştirmek istiyorum.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19134 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

Mesela sende yolaçtığı sorun gibi farklı sitelerde de şu an farkında olunmayan sıkıntılar olabilir.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Anladım. Teşekkürler. Ne yapacaktım diyordum. Unutmuşum şimdi hatırladım.
Yaklaşık 2 3 saat önce yeni bulduğum güvenilir bir kaynaktan host dosyası ekledim.
Ve sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Kullandığım tüm sitelere girip çıktım. Herhangi bir sorunda yok. Bir sürede daha kullanacağım.
Önümüzdeki günlerde elimdeki özel host dosyamla birleştiririm. Sonrada konuya eklerim artık.
Bir dönem bir çok insana zarar veren birkaç zararlı türünü önlemek için hazırlanmış. İçinde yaklaşık 3500 adres var. Ben sevdim bu host işini.
Arasıra sürekli yeni yada farklı host adresleri ekleyip ekleyip deneyeceğim. Bana baya bi faydası oldu çünkü. Hizmete devam. :)
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Güncelleme: 20.12.2024 Host Dosyamı güncelledim. İsmini değiştirip host tweak v4 yaptım.
Host dosyası düzenlemeye başladığımdan beri 4 üncü kez büyük güncellemeler ve değişiklikler yaptım.
Bu güncellemeyle neler değişti? Türkçe karakterleri sildim. Sorun çıkarabilecek birkaç adresi sildim. Çok uzun olan bazı açıklamaları sildim.
Çok uzun olan bazı host adreslerinide sildim. Boş satırları sildim. Gereksiz bazı açıklama kısımlarınıda sildim.
Bu sayede 19293 satır olan host dosyamın satır sayısınıda düşürüp 18409 yaptım. Hemde Türkiyeye yönelik yeni bir kaynak ekleyerek.
Şuan iyi çalışıyor. Herhangi bir sorun sıkıntıda yok. Yalnız önemli birşey farkettim. Kendim için hazırladığım özel host dosyamı kullanırken,
DnsJumperda Dns testindeki sürelerin biraz düştüğünü farkettim. Eskiden değerler hep 20 milisaniye üstündeydi. Şuan ise 20 milisaniyenin altında.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Güncelleme, 25.12.2024 : Host dosyamı 5 inci kez güncelledim. Linkleri yeniledim. Text fixer ile içindeki yinelenen adresleri satırları sildim.
Bu sayede içindeki satır adres sayısı 18409 dan 18330 a düştü. Şuan için herhangi bir sorun sıkıntı yok. Konuda host tweak v5 olarak paylaştım.
Kullanmak isteyenler varsa indirip kullanabilir. Yeni bir kaynak eklemedim. Updateleri engelleyen host adreslerini paylaşan bazı kaynaklar buldum.
Fakat onları en son paylaştığım bu host dosyasına eklemedim. Çünkü daha kendi sistemime ekleyip deneme fırsatım olmadı malesef.
İlerleyen günlerde müsait olursam updateleri engelleyen host kaynağınıda elimdeki host dosyasıyla birleştirip deneyeceğim.
Yalnız 518 satır adres vardı en son. Bunuda text fixer la editleyip 469 a düşürdüm. Baya bi iyi oldu. İlerleyen günlerde deneyeceğim.
Duruma göre konuya ekler paylaşırım belki. Hepinize İyi günler diliyorum.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Güncelleme 08.01.2025 19:05
Çalışmam Host tweak v5 ten Host tweak v9 a güncellendi.

Peki ya neler değiştirildi ve geliştirildi?
1 Turkish-Ad-Hosts dan güncelleme yapıldı. Ve Host dosyama eklendi.
2 Microsofttan iso dosyası indirilmesine engel olan 1 adet adres host dosyasından çıkarıldı. O adres budur "0.0.0.0 download.microsoft.com"
3 Birçok yabancı kaynak kullanıp derlediğim güncellemeleri engelleyen adreslerle dolu ayrı bir host dosyası oluşturmuştum.
Yaklaşık 460 satır civarı bu adresleride host dosyama ekledim.
4 Updateleri engelleyen adreslerinde eklenmesiyle birlikte host dosyamdaki toplam satır adres sayısı 18880 olmuştu.
Text fixer kullanılarak yinelenen ve birbirinin aynısı olan adreslerde silindi.
Bu sayede host tweak v9 da bulunan toplam adres satır sayısı 18880 den 18517 ye düşürüldü.
Ve Gereksiz, birbirinin aynısı olan, yinelenen 363 satır adres daha silinip host dosyamdan temizlenmiş oldu.

Yenilenen host dosyamı tekrar upload edip konudaki linklere ekledim. Kesinlikle İndirip kullanmanızı tavsiye ederim.
Herhangi bir sitedede sorun sıkıntı yok. Ancak yinede herhangi bir sorun sıkıntı yaşarsanız konuya yazarak bana bildirin.
Kısa sürede düzeltip fixlemeye çalışırım.

Not : Tarayıcımdaki ublock origini kapatıp adblock testi yapınca, Host tweak v9 un %96 oranında reklam engellediğini gördüm.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Re: Windows 10 da Host Dosyasıyla Telemetri Reklam Ve Update Engelleme

Mesaj gönderen burak35 »

Güncelleme : 15.01.2025
Host dosyamı güncelledim. Bazı değişiklikler yaptım adıda " host tweak v12 " oldu.

Peki Neleri değiştirdim?
1 mavigece arkadaşın host dosyasını kullandım. İçindeki yinelenen satırları text fixerla editleyip düzenledim.
2 mavigece arkadaşın host dosyasıyla kendi host dosyamı birleştirdim.
3 mavigece arkadaşın host dosyasıyla birleştirdiğim kendi host dosyamıda text fixerla editleyip düzenledim.
Bu sayede toplam 18942 ye çıkan satır sayısınıda 18662 ye düşürmüş oldum.

Tabi bununlada yetinmeyip oluşturduğum özel host dosyamı tekrar tekrar elle kontrol ettim. En az 5 6 kere daha elle kontrol ettim.
Ve İçinde işe yaramayacak va hatalı olan birkaç satırı daha sildim. Sonrada kendi arşivime ekleyip upload edip linkleride yeniledim.
Şuan sorunsuz çalışıyor. Hiçbir sitede sorun sıkıntıda yok. İnternette reklam görmüyorum. Ublock kapalı halde bile nette gezebiliyorum.
Kaynak izleyiciyi açtığımda garip garip yerlere yapılan bağlantılarda görmüyorum. Host dosyamın içeriği baya bi geniş ve zengin oldu.

Bu host dosyasıyla neleri engelleyebiliriz bir kez daha hatırlatmak istiyorum;
Türkçe kaynaklı reklamlar, Alışveriş sitelerinin reklamları, Bankacılık finans reklamları, İnternet sitelerindeki izleyiciler, takipçiler, İstatistikçiler,
Veri toplayanlar, Windows güncellemeleri, Windows telemetrileri, Zararlı olabilecek siteler, ve daha birçok zararlı kaynak engellenmiş durumda.
İndirip kendi sisteminize eklemenizi ve kullanmanızıda tavsiye ederim. Umarım işinize yarar. Herkese iyi günler dilerim.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Güncelleme 16.01.2025
2 büyük güncelleme yaptım. Özel host dosyam " host tweak v14 " oldu.

Peki neleri değiştirdim?
1 Bazı satırların adreslerin başlarında engelleme parametresi olarak 127.0.0.1 vardı. Bunları 0.0.0.0 ile değiştirdim.
2 Tüm adreslerin satırların başlarına 0.0.0.0 ekledikten sonra host dosyamı tekrar text fixer ile editledim.
Bu sayede toplam adres satır sayısıda 17988 e düşürüldü.

Adreslerin satırların başlarındaki engelleme parametresini neden 127.0.0.1 den 0.0.0.0 a çevirdim?
Bu konuyu çok uzun bir süredir merak ediyordum. İnternette çok araştırdım. Birçok yerli yabancı kaynağa baktım.
Aslında her 2 yöntemde engelleme yapıyor. Ama biri daha avantajlı. En son merak edip Yapay zeka yani Ai ye sordum.
Ai de bana her iki yöntemde engelleme yapacaktır. Ancak performans sorunları yaşamamak ve Daha etkili bir engelleme için,
127.0.0.1 yerine 0.0.0.0 kullanmalısın dedi. Bende öyle yaptım. Elimdeki host dosyasını text fixera ait olan aşağıdaki sayfada editledim.
https://www.textfixer.com/tools/replace-text-online.php

Yukarıdaki linkte Host dosyası içeriğini copy paste yaptım. "Replace this text" kısmına 127.0.0.1 yazdım.
"With this text" kısmınada 0.0.0.0 yazdım. Sonrada host dosyamın içeriğini editledim. Ve 127.0.0.1 olan adresleri 0.0.0.0 ile değiştirdim.
Bu sayede sayfa hızlarında biraz daha iyileşme oldu. Şuan bu şekilde kullanıyorum. Özel host dosyamı rarlayıp yeniden upload ettim.

Son olarak yazmayı unutmuşum. Host dosyanızı çok fazla doldurmayın. Eğer host dosyası çok dolarsa,
Mesela 20 bin satırı geçerse işletim sistemi açılışında biraz gecikmeler olabilir.
Zaten Birçok site ve kaynaktada host dosyasının çok fazla doldurulmaması tavsiye edilir.
İndirip kendi sisteminize ekleyip kullanmanızı tavsiye ederim. Herkese iyi günler dilerim. :arrow:
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 19134 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

AI doğru söylemiş :arrow:
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Evet. Şu son zamanlarda Ai nin bana çok faydası oluyor. Bazen verdiği bilgiler çok işe yarıyor. Özellikle tweaklerde katkısı büyük.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Herkese merhaba. Host tweak v14 e küçük bi güncelleme yaptım.

Normalde orjinal host dosyası windows 10 da böyledir.
Resim

Ben ise bunu biraz daha küçültüp editledim. İçindeki gereksiz boş satırları sildim. Ve böyle oldu.
Resim

Bu işlemi bluelife host editor ile yaptım. Benim işime yaradı.
Sizlerinde işinize yarayabilir diye host tweak v14e ekledim.

Ayrıca indirme linkleride yenilendi. Herkese iyi akşamlar. :kafasalla:
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

Sordum yazılımlarının çoğunu kullanıyor ve seviyorum. Genel olarak çok işime yarıyorlar
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte3
Zettabyte3

Mesaj gönderen burak35 »

Bende çoğunu kullanıyorum, özellikle reg converter çok büyük bi dertten kurtardı beni.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte4
Petabyte4

Ben de defender control, hibernate, Windows update blocker programlarını kullanıyorum