ATARI 2600 kara kutu diye tabir ettiğimiz, tv'ye bağlanabilen, makinaya karşı yada 2 joystick ile arkadaşınızla karşılıklı oynayabildiğiniz, şimdinin oyunları ile karşılaştırıldığında pek anlam ifade etmeyen grafik ve seslere sahip ancak zamanının playstation 5 i diyebileceğimiz oyun konsolları.
Konsol televizyonun anten girşine bağlanıyordu. Çok tak çıkarda bu girişin kart ile olan bağlantısını bozuyordu, aynı şekilde joysticklerin konsola takıldığı bağlantılarda sık sık arıza yapıyordu. TV tamircilerine gidip bu arıza yapan yerleri tekrar leğimletiyorduk. Joysticklerin kırılma durumu vardı, kırılıdığında japon yapıştırıcısı ile yapıştırıyorduk. Ben kaliteli pilot tipi özel üretim bir joystick satın almıştım.
Bu oyunları internet tarayıcınızda oynayabileceğiniz platformlar da mevcut, ben windows 10 64bit pc de bu oyunları nasıl oynayabileceğiniz ile ilgili paylaşım yapıcam.
Öncelikle klasörlerimizi hazırlayalım, kendi isteğinize göre de belirleyebilirsiniz
"C:\Games\roms"
"C:\Games\snapshots"
"C:\Games\stella"
"C:\Games\z26"
Emulator, snapshotlar ve romlara ihtiyacımız var.
Stella ve z26 emulatorleri kullanabilirsiniz,
Stella z26'nın geliştilmiş ve geliştirilmeye devam eden versiyonu diyebiliriz.
Ben stella tercih ediyorum ancak stella ile açamadığınız bir oyunu z26 ile açmayı deneyebilirsiniz.
Aşağıdaki bağlantıdan z26 windows için son sürümünü indirebilirsiniz
https://www.emutopia.com/index.php?opti ... 8yMDQtejI2
indirdiğiniz z26v3.02.01x.zip sıkıştırılmış dosyasının içindekileri "C:\Games\z26" klasörü içine kopyalayın

Aşağıdaki bağlantıdan stella son sürümü indirebilirsiniz.
https://github.com/stella-emu/stella/re ... indows.zip
Stella-6.4-windows.zip dosyasının içindeki 64 bit yada 32 bit klasörlerinden size uygun olanı "C:\Games\stella" klasörüne kopyalayın
Benim sistemim 64 bit olduğundan onu tercih ediyorum.

Stella çalışmak için Visual C++ son sürümüne ihtiyaç duyuyor, windows 10 ile birlikte kurulan bu sürüm sizde mevcut değilse aşağıdaki bağlantıdan indirip kurabilirsiniz.
https://support.microsoft.com/en-us/hel ... -downloads
Stella arayüzünde oyunların snapshotlarını gösteriyor, yine stella websitesinde zip dosyası halinde bu snapshotlar mevcut. Aşağıdaki bağlantıdan snapshotları indirebilirsiniz.
https://stella-emu.github.io/stella-snapshots.zip
stella-snapshots.zip içindeki resim dosyalarını "C:\Games\snapshots" klasörü içine kopyalayın.

Son olarak oyunların kendisine ihtiyacımız var. Atari 2600 için 1977-92 yılları arası yayınlanmış tüm romları içeren paketi aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz.
http://www.atarimania.com/roms/Roms.rar
bu sıkıştırılmış dosyanın içinde ROMS.zip ve HC ROMS.zip adlı iki zip dosyası var. Bize gerekli olan ROMS.zip dosyası
ROMS.zip dosyası içinde yer alan rom dosyalarını "C:\Games\roms" klasörü içine kopyalayın.

Klasör ve dosya hazırlıklarını yaptık, şimdi z26 ve stella kullanımlarına bakalım.
Z26 KULLANIMI
Z26 oyunları çalıştırmak için basit bir arayüze sahip
"C:\Games\z26\z26.exe" dosyasına çift tıklayıp emulatörü açalım.

Ayar yapabileceğimiz bölümleri görüyoruz, ben sadece bir kaç video ayarı yapıcam, diğer ayarları varsayılan olarak bırakıcam.
Aşağı ve yukurı ok tuşları ile istediğiniz ayara ilerleyebilir. Space tuşu ile ayarı seçebilirsiniz.
Video ayarlarında 3 değişiklik yaptım. Sağ ve Sol ok tuşları ile ayarları belirleyebilirsiniz.

Texture : HD SHARP
Widht : 15
Height : -80
Texture ayarı ile texture kalitesini arttırdık.
Widht ve Height ayarı ile ekran dışına taşan görüntüyü ekrana sığdırmış olduk.
Exit'i seçerek ayarlardan çıktım. Play a game dedim. Z26 bu versiyonunda oyun seçim ekranını kendi dizininden başlıyor.
Stella kullanmam, böyle basit arayüz ile idare ederim derseniz; roms klasörünün içine attığımız dosyaları bu klasöre taşıyabilirsiniz.
Bu şekilde play a game dediğinizde direk oyunları görürsünüz.

Bir üst dizine çıkıp roms klasörünü seçtiğimizde 1996 tane oyunumuz geldi. Oyunun baş harfini tuşladığınızda oyun seçimi yapmanız kolaylaşacak.

Ben hızlıca T O M tuşlarına bastım ve tomboy oyununa geldim. Space tuşuna basıp oyunu seçtim

Oyunlarda F1 e bastığınızda oyun resetlenir, CTRL tuşuna bastığınızda oyuna başlarsınız.
Oyunlarda Yön tuşlarını ve CTRL tuşunu kullanıcaksınız.
STELLA KULLANIMI
"C:\Games\stella\stella.exe" dosyasına çift tıklayıp emulatörü açalım.

yeni sürümde neler var karşılama penceresine onay verip kapatalım

emulatör penceresinde alt bölümde yer alan OPTIONS menüsünü açalım

burada 2 bölümde ayar değişikliği yapıcam, siz ayarları kendi isteğinize göre düzenleyebilirsiniz
öncelikle USER INTERFACE menüsünü seçiyoruz

look&feel bölümünde ayar değişiliği yapmıyorum,isterseniz theme menüsünden temayı değiştirebilirsiniz.

Launcher sekmesini seçiyoruz, Burada önemli olan 3 bölüm var. ROM PATH, IMAGE PATH, Allways exit to launcher
ROM PATH için C:\Games\roms klasörünü ayarlıyoruz, bu romları sakladığımız klasör
IMAGE PATH için C:\Games\snapshots klasörünü ayarlıyoruz, bu snapshotları sakladığımız klasör
Always exit to launcher seçili duruma getiriyoruz, bir oyundan çıkınca emulatöre dönmesi için aksi halde her oyundan çıktığınızda, emulatör tamamen kapanır.
Ben ayrıca witdth ve height bölümlerini de en sona getiriyorum emulatör penceresinin tam ekrana genişlemesi için,

ayarları yaptıktan sonra tamam diyelim, video & audio ayarlarını seçelim

Bu bölümde oyunun tam ekran çalışması için full screen ve stretch i seçili durma getiriyoruz.

Onay verip OPTIONS menüsünden çıkalım. Bazı ayarlar yeniden başlatmayı gerektiriyor. Emulatörü kapatıp yeniden açalım.

Emulatör artık varsayılan olarak rom klasöründen başlıyor, mouse kullanabilirisin yada yön tuşlarıyla istediğiniz oyunu seçebilirisiniz,
Stella nın bir diğer artısı seçim ekranında oyunların küçük resimlerini göstermesi (MAME gibi)
Klavyeden hızlıca R I V tışlarına basıp River Raid oyununa ilerliyorum ve enter tuşuna basarak oyunu başlatıyorum

Oyunu başlattım. Oyun sırasında yön tuşları ve space tuşunu kullanıcaksınız, F1 F2 tuşları işlevsel aynı şekilde. Bu tuşları da değiştirebilirsiniz ayarlar menüsünden.

Eksik yada yanlış birşey varsa paylaşırsanız sevinirim. Bende faarkı bilgiler bulursam eklerim.
Ayrıca vakit buldukça retro oyunlar serisine de şu şekilde devam etmeye çalışıcam.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
RETRO OYUNLAR - ATARI 2600
RETRO OYUNLAR - ARCADE
RETRO OYUNLAR - DOS
RETRO OYUNLAR - FLASH
RETRO OYUNLAR - WINDOWS 16BIT