XAMPP ile localhost da kendi serverinizi kurun (anlatım)

Internet konusunda bilgi ve ipuçları paylaşım alanıdır.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
N2O
Megabyte2
Megabyte2
Mesajlar: 1197
Kayıt: 08 Nis 2007, 17:41
cinsiyet: Erkek

XAMPP ile localhost da kendi serverinizi kurun (anlatım)

Mesaj gönderen N2O »

Bu yazımda size tamamen ücretsiz olan XAMPP ile kendi bilgisayarınızı nasıl bir server’a dönüstürebileceginizi anlatacagım… Öncelikle neden böyle bir seçim yapabiliriz bunu söyleyeyim…

Hosting sirketleri size pahalı geliyor olabilir. Ve ya özellik olarak üstün bir paket istiyorsanız altından kalkamayabilirsiniz. Bu yöntem ile sınırsız (Hard Diskiniz kaç GB ise en fazla o kadar :) ) disk alanı, sınırsız bandwidth elde edebilirsiniz. Ama tabi ben bunu düsük hızlı internetiniz var ise tavsiye etmiyorum…

Birde su neden var; eger yeterli imkanlarınız var ise (24 saat açık kalabilecek bir pc ve iyi hızda internet baglantısı) neden hosting sirketlerine para verelim ki???

Ayrıca siz bunu website denemeleriniz için vs. vs. için de kullanabilirsiniz… (sahsen ben böyle yapıyorum) Her destegi var merak etmeyin.

Neyse geçelim artık kurulum ve kullanıma…

Öncelikle asagıdaki linklerden isletim sisteminize göre XAMMP indiriyoruz (Lite ve ya normal sürümü farketmez hatta ben lite öneririm) Bu arada bu tür web serverlarının Linux’da her zaman daha iyi performans gösterdigini unutmayın…

Linux sürümü
http://www.apachefriends.org/download.p ... 6.6.tar.gz

Widows sürümü
http://www.apachefriends.org/download.p ... 1.6.6a.exe

Mac sürümü
http://www.apachefriends.org/download.p ... -0.7.2.dmg

Solaris sürümü
http://www.apachefriends.org/download.p ... s-0.8.2.sh

Resim

Bu kısım bu kadar zaten bir yükleme ne kadar zor olabilirki??
Yükleme bittikten sonra Baslat>Tüm programlar>XAMPP ve ya Apache friends yolundan programı çalıstırıyoruz… Karsınıza asagıdaki gibi bir ekran gelecektir…

Resim

Bu asamada resimde Apache ve Mysql çalısır görünüyor ama siz kurdugunuzda öyle olmayacak… Her ikisinide Start tusuna basarak çalıstırıyoruz… Buda tamam öyleyse internet tarayıcınızda adres çubuguna http://localhost veya http://127.0.0.1 yazınca karsınıza asagıdaki ekran gelecek. İste bu bizim kontrol panelimiz…

Resim

Yan menü ögelerini tanıyalım;

Welcome: Hiçbirsey ifade etmez sadece hosgeldiniz ekranı.
Status: Size server’ınızdaki özelliklerin ve servislerin aktüf olup olmadıgını gösterir.
Security: Güvenlik hakkında tüm içerik buradan düzenlenir.
Documentation: Gayet gereksiz (İngilizce kullanım bilgileri)
Components: Bu bölümde destekçilere tesekkür edilmis.
phpinfo(): Php sürüm bilgileri.

Demos bölümünde gerekli birsey yok. Tools’a geçelim.

phpMyAdmin: Veritabanlarınızı yöneteceginiz bölüm.
Webalizer: Server istatistikleri.

Evet ana menümüzü bitirdik. sunu belirtmem sart ki kurulumdan veritabanları bölümü için bir sifre belirlemeniz gerekli yoksa sitenize script kuramazsınız ayrıca çok da tehlikeli ve güvensiz olur.
Bu is için Security bölümüne giriyoruz ve => http://localhost/security/xamppsecurity.php <= [allowed only for localhost] yazısına tıklıyoruz. Gelen ekranda sifremizi belirleyebiliriz. Tamam! artık hersey hazır.

Bilgisayardaki site içeriginin bulundugu klasöre ulasmak için

Resim

penceresindeki Explore… butonuna basıyoruz. Ve açılan sayfada htdocs klasörüne giriyoruz. İste web root’umuz burası. Sitemiz için tüm dosyalarımızı buraya atacagız. E tamam iste artık paralı hosting sirketlerinden bir farkı yok her seyi aynı… sadece phpMyAdmin uygulamasını kullanmayı bilmeyenler olabilir. Ona da deginelim.

Database olusturma:
Bunun için phpMyAdmin‘e girip önceden belirledigimiz sifreyi giriyoruz. (kullanıcı adımız root‘dur) Bu kısım Türkçe neyseki… Yeni veri tabanı olustur yazan yere ismini girerek bu isi de bitirebiliriz. Veri tabanımızın herhangi bir tablosunda degisiklik yapmak içinse sol menüden islem yapacagımız database ismine tıklıyoruz ve isimizi hallediyoruz (bu bölüm bilgi gerektirir, bilmeyenlerin fazla ugrasmasını tavsiye etmiyorum)

Tamam hersey bu kadar bunları yaparsanız bir script ile ya da basit kodlarla sitenizi htdocs klasörünün içinde olusturabilirsiniz.
Alıntı Degildir
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 46480
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4607 kez
Teşekkür edildi: 3923 kez

Mesaj gönderen velociraptor »

paylasim icin tesekürler
Cevapla