Görsel resim kullanımını optimize etmek

Web tasarım, Web Programlama ve script dilleri konuları buraya
Cevapla
Kullanıcı avatarı
lord_leo
Megabyte3
Megabyte3
Mesajlar: 1470
Kayıt: 25 Nis 2010, 08:39
cinsiyet: Erkek
Teşekkür edildi: 6 kez

Görsel resim kullanımını optimize etmek

Mesaj gönderen lord_leo »

Görsel resim kullanımını optimize etmek

Resimler, sitenizin olağan bir parçası olarak görünebilir, ancak resim kullanımını optimize edebilirsiniz. Bütün resimlerde değerlendirmeniz gereken özellikler bulunabilir, belirleyici dosya adı ve “alt” değeri kullanılabilir.

Eğer herhangi bir nedenle resim görüntülenemezse, yerine görüntülenecek yazı “alt” değeri ile belirlenebilir.


Buradaki “alt” metnimiz, kısa ancak resmi doğru olarak tanımlıyor

Bunu neden kullanalım? Eğer bir kullanıcı resimleri desteklemeyen bir tarayıcı ile sitenizi ziyaret ediyor veya farklı teknolojiler kullanıyorsa (örneğin ekran okuyucu), “alt” değerine yazılan yazı resim hakkında bilgi sağlar.


Herhangi bir nedenle resmimiz kullanıcıya görüntülenemese bile “alt” için yazılan yazı görüntüleniyor.

Diğer bir neden ise, resmi bağlantı olarak kullanıyorsanız, alt için yazılan yazı aynı zamanda bağlantılı metin yerine kullanılacaktır. Ancak, sitenizin gezinti menüsünde çok fazla resim kullanmanızı önermiyoruz. Metin bağlantılar da aynı işlevi yerine getirecektir. Son olarak resim dosya adları ve alt metni kullanımı, Google Image Search (Google Resim Arama) gibi resim arama uygulamaları için kolaylık sağlar

Resimler için kullanışlı ipuçları

• Kısa ancak anlaşılır dosya adları ve alt metni kullanın - Optimizasyon için hedeflenen
sayfanın birçok bölümleri gibi dosya adları ve alt metni kısa ancak anlaşılır olduğunda en
iyi sonucu sağlar.

Yanlışlar:

•“resim1 jpg”, “pic.gif, “1 jpg” gibi genel dosya adları mümkünse kullanmayın (binlerce resim bulunan bazı siteler resim dosya adlarını otomatikleştirmek için metodlar geliştirebilirler)
•çok uzun dosya adları kullanmayın
•“alt” metni için birçok anahtar kelime veya bütün cümleyi kopyalayıp eklemeyin
• Resimleri bağlantı olarak kullandığınızda “alt” metni ekleyin - Eğer bağlantı için resim
kullanmaya karar verirseniz, “alt” metni eklemek bağlantı verdiğiniz sayfanın içeriğini anlamak
için Google’a yardımcı olur. Bağlantı metni yazıyormuş gibi düşünebilirsiniz.

Yanlışlar:

• spam olarak algılanabilecek çok uzun “alt” metni kullanmayın

• site gezinti menüsü için sadece resim kullanmayın

• Resimleri kendilerine ait bir dizine kaydedin - Web alanınızda farklı dizin ve alt dizinlerde
resimleri kaydetmek yerine tek bir dizinde toplamaya çalışın.

(örneğin brandonsbaseballcards.com/images/). Böylece resimlerin bulunduğu dizine gidişi kolaylaştırırsınız.


• Genelde desteklenen dosya türlerini tercih edin - Çoğu tarayıcı JPEG, GIF, PNG ve BMP resim biçimlerini destekler. Dosya adı uzantısının dosya türünü desteklemesi de iyi olur.

Robots.txt dosyasının etkili kullanımını sağlayın


Bizim robots.txt dosya adresimiz

“robots.txt” dosyası arama motorlarına sitenize erişip sitenizin bazı bölümlerini taramasını belirtir. . robots.txt” olarak adlandırılması gereken bu dosya sitenizin root dizininde olmalıdır.

Bütün uyumlu arama motoru botları (* işareti ile gösterilen) /images veya /search ile başlayan URL altındaki içeriğe erişmez ve taramaz.

Sitenizdeki belirli sayfaların taranmasını istemeyebilirsiniz, çünkü arama sonuçlarında bunların bulunması ve gösterilmesi kullanıcılara yararlı olmaz. Eğer arama motorlarının sitenizdeki sayfayı taramasını engellemek istiyorsanız, Google Web Yöneticisi Araçları, bu dosyayı oluşturmanıza yardımcı olacak, kolay kullanılabilen bir robots.txt oluşturucu (robots.txt generator) sağlamaktadır. Not olarak, eğer sitenizde alt alan adı kullanıyorsanız ve bu dizinlerde belirli sayfaların taranmasını istemiyorsanız o alt alan adı için de ayrı robots.txt dosyası oluşturmanız gerekir. Robots.txt hakkında daha fazla bilgi için Webmaster Yardım Merkezindeki robots.txt kullanım rehberini incelemenizi öneririz.

Arama sonuçlarında görünmemek için bir çok yöntem vardır, örneğin robots bölümüne “NOINDEX” etiketi eklemek, şifre korumalı dizinler için .htaccess kullanmak ve Google Web Yöneticisi Araçlarını kullanarak taranmış içeriği indeksten çıkarmak gibi… Google mühendisi Matt Cutts tarafından sunulan, URL bloke metotlarının önemli noktaları hakkındaki videodan yararlanabilirsiniz.

Robots.txt dosyası hakkında kullanışlı ipuçları

• Hassas içerik için daha güvenli metotlar kullanın - Hassas veya gizli bilginin robots.txt ile bloke edilmesi sizi tamamen rahat ettirmemeli. Bunun nedenlerinden birisi, eğer bu linkler internette başka bir yerde referans olarak verilmişse (örneğin referans bloglarda), bloke ettiğiniz URLler arama sonuçlarında referans olarak görüntülenebilir (sadece URL gösterilir, başlık veya özet bilgi verilmez). Ayrıca, Robots Exclusion Standard ile uyumlu olmayan bazı arama motorları robots.txt dosyasında belirttiğiniz tanımlamalara uygun davranmayabilir. Son olarak, meraklı bir kullanıcı robots.txt dosyanızdaki dizin ve alt dizinleri inceleyebilir ve görünmesini istemediğiniz
Cevapla