Madencilik Ayaklar Altına Alınıyor(Halbu ki bu ülkenin geleceği Madencilikte)

Diğer bölümler ile alakasız konular buraya
Cevapla
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte1
Exabyte1
Mesajlar: 10976
Kayıt: 25 Eyl 2013, 13:38
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 898 kez
Teşekkür edildi: 1933 kez

Madencilik Ayaklar Altına Alınıyor(Halbu ki bu ülkenin geleceği Madencilikte)

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Basına ve Kamuoyuna: Soma Maden Emekçilerinin Hak Arama Mücadelesini Destekliyoruz


13 Mayıs 2014 tarihinde Soma`da ülkemiz tarihinin en büyük, dünya tarihinin ise en büyüklerinden biri olan ve 301 maden emekçisinin ölümü ile sonuçlanan bir facia yaşanmıştır. Ruhsatı TKİ uhdesinde bulunan ve taşeron marifetiyle üretim yapılan yeraltı kömür ocağında meydana gelen bu facia başta madencilik sektörü olmak üzere ülkemizdeki tüm sektörlerde hatta tüm dünyada büyük bir travmaya neden olmuştur.

Yaşanan travmalar ve sorunlar hala devam etmektedir. Facianın yaşandığı ocakta çalışan 2.200 maden emekçisi ocağın kapanması nedeniyle işsiz kaldılar ve aradan beş yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen hala kıdem ve ihbar tazminatları ödenmemiştir. Bu durum sadece bu ocakta değil havzada bulunan ve yine taşeron marifetiyle işletilen diğer ocaklarda da mevcut olup bunlarla birlikte 4180 işçi yıllardır Devlet tarafından verilen sözlere rağmen tazminatlarını alamamışlardır.

Zonguldak`ta 10 Mayıs 2010 tarihinde meydana gelen faciadan önce maden işletmelerinde uygulanan taşeronluk yasaya ve adalete uygun değildi. Bırakın sömürüyü, o dönem ölümler yaşanacak dedik dinleyen olmadı.

30 maden emekçisi hayatını kaybetti.

Soma`da facia yaşanacak dedik dinleyen olmadı.

301 maden emekçisi hayatını kaybetti.

Soma`dan sonra ölümlerin yaşanacağı ocaklar var dedik dinleyen olmadı.

28 Ekim 2014 tarihinde Ermenek`te 18 maden emekçisi hayatını kaybetti.

Taşeronluk sistemi sadece ölümlere neden olmadı. Taşeronluk sistemi emekçilerin sömürülmesine, hak mahrumiyetlerine neden oldu.

Emekçiler kıdem ve ihbar tazminatlarını alamadılar.

TKİ; faciadan sonra yıllarca taşeronu Soma A.Ş. tarafından işletilen ocaklardaki işçi ücretlerini ve diğer giderleri ödemesine rağmen 4180 işçinin kıdem ve ihbar tazminatlarını yasalara ve mahkeme kararlarına rağmen ödememiştir.

Yasalara uygun davranan, mahkemeler aracılığı ile haklarını arayan ve kazanan maden emekçilerinin yasalara ve mahkeme kararlarına göre ödenmesi gereken tazminatları ödenmezken, yasal hak arama mücadeleleri ise yasalara aykırı bir şekilde engellenmektedir.

Yasal ve hukuksal haklarını aramak için Ankara`ya Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı`na doğru yola çıkan maden emekçilerinin yolu Manisa Kırkağaç`ta kesilerek hak arama mücadeleleri siyasi iktidar tarafından engellenmeye çalışılmaktadır.

Siyasi iktidarların görevi ülkede yasaların uygulanarak hukukun tesis edilmesini sağlamaktır. Bu nedenle siyasi iktidar maden emekçilerinin yasal, hukuki ve meşru taleplerini bir an önce yerine getirmeli hak arama mücadelesinin önündeki engelleri kaldırmalıdır.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
8 Ekim 2019, Ankara


Maden Müh.TRWE_2012
Cevapla