Xmplay Programı Sordum.net'te Makale Olmalıdır (Xmplay İncelemesi)

Sadece freeware (Ücretsiz) program paylaşımlarının yeraldığı alan
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4
Teşekkür etti: 10626 kez

Xmplay Programı Sordum.net'te Makale Olmalıdır (Xmplay İncelemesi)

Mesaj gönderen burak35 »

Herkese merhaba. elimde uzun zamandır kullandığım aimp adında bir müzik oynatıcım vardı.
bildiğiniz gibi yıllar önce winampa destek kesilmişti. ve bende winampa destek kesildiği için bu playere geçmiştim.
ama bu aimp te bir sorun vardı. daha doğrusu bir bug. mesela playliste birden çok şarkı atıp bir playlist oluşturdunuz.
sonrada karışık çalma moduna aldınız. sonrada şarkıyı dinlerken mesela dinlediğinz şarkıyı playlistte diyelim ki en üstten 2 inci sırada bıraktınız.
işte tam burada sorun başlıyor. çünkü aimp i siz kapattıktan sonra daha sonra açarsanız bu playlist kendi kendine aşağı kayıyordu.
çok uzunca bir zaman bu sorunla uğraştım. fakat başaramadım. aimpin hemen hemen tüm ayarlarını değiştirdim.
ama sorun çözülmedi. üstüne üstük en son sürümünü indirdim. sorun yine çözülmedi. bende google ve chatgpt de arama yaptım.
yaptığım araştırmalar sonucu google ve ai de beni doğruladı. ve programda bir çeşit playlist bug u olduğunu söyledi.
bende fazla uğraşmak istemedim. winampa benzeyen alternatif bi program aradım. mümkünse kurulumsuz olsun dedim.
hatta tema / skin falan ekleyerek winamp a falan benzetebilelim dedim. ai de bana çok çok güzel bir program önerdi.

o programın yazılımın adı Xmplay di. öncelikle şunu söylemeliyim ki bu programı gerçekten beğendim. gerçekten güzel. ve hoşuma gitti.
hemen sordum.net te aradım tabi. xmplay sordum net te konu olarak yoktu. bende burada konu açıp kendimce makale olmasını talep edeyim dedim.
bence biraz kullanınca zaten bana hak vereceksiniz.

öncelikle programın resmi internet siteleri aşağıdadır.
https://www.xmplay.com/
https://support.xmplay.com/
https://www.un4seen.com/

ilk link resmi ana sayfasıdır. 2 inci link destek sitesidir. ve bize bu lazımdır.
3 üncü link ise geliştirici alt sitesidir. ve türlü bilgiler barındırır.

siz mümkünse 2 inci linki yer imlerinize kaydedin. çünkü o link size lazım olacak.

Şimdi gelelim asıl meseleye. program yazılım güzel. ben sevdim beğendim. paketleyip rarlayıp arşivimede ekledim.
ama bunlarlada yetinmeyip sizin için önce artılarını eksilerini madde yazacağım. sonrada ekran görüntüleri atarak size programıda göstereceğim.

Önce eskileriyleye başlayalım. yani dezavantajları.

1 programda dil ingilizce. ve dil değişmiyor. neden böyle bilmiyorum. herhangi bir fikrim yok. programın dili değişiyorsa bile ben bulamadım.
bulan yada yapabilen varsa konuya eklerse sevinirim. böylece belki bizde programa biraz katkı sunarız. ama dili çokta dert etmeyin.
biraz kullanıca biraz alışınca biraz ayarlarını değiştirince alışıyorsunuz. zira ayar arayüzündeki ingilizce terimler biraz yabancı geliyor insana.
takıldığınız yerde chatgpt ye sorun. o güzel tarif eder. ve yardımcı olur.

2 pogram çok eski. sanırım 1998 lerden gelen bir program. ama geliştire geliştire bugünlere getirmişler. herhangi bir bug göremedim.
zaten öyle olsaydı konuda açmazdım.

3 program 32 bit arkadaşlar. programın 64 bit i yok. varsa bile ben bulamadım.
biliyorum evet günümüzde 32 bit diye birşey kalmadı. 32 bit bitti artık. ama bu çokta sorun değil gibi.
çünkü günümüzde 64 bit windowslar zaten 32 bit programları çalıştırabiliyorlar.

4 programın varsayılan teması kötü. bana kötü geldi. zaten birazdan ekran görüntüleri ekleyeceğim.
ve sizede varsayılan default tema güzel görünmeyecek. ama olsun. bunu değiştirebiliyoruz zaten.
ayrıca varsayılan xmplay teması yada skini sanki bitmemiş ilk sürüm windows 10 dahili uygulamaları gibi.

5 programı ilk çalıştırdığınızda varsayılan olarak ayarlarını appdata local gibi dizinlere klasör açıp ekliyor.
bence bu çokta iyi değil. çünkü ayarlarını her zaman kendi klasörü içinde saklamalı.
böylece her seferinde ayar yapmakla yada ayar dosya klasörü taşımakla uğraştırmamalı. neyseki bu da değiştirilebiliyor.

6 ve son eksi yönü, programa kısayol tuşu atamak zor. kısayol tuşu atama bölümünü açıp bazı değişiklikler yapıyorsunuz.
ama olmuyor. sonra aynı ayarları tekrar tekrar yapmak zorunda kalıyorsunuz. burası biraz uğraştırıyor.
neyseki burayıda değiştirebiliyoruz.

şimdi gelelim programın artı yönlerine. yani avantajlarına.

1 program çok küçük arkadaşlar. o kadar küçük ki, bir mp3 dosyası kadar. bende klasörü 5 mb tan bile küçük. 4.70 mb.
rarlı hali ise 2 mb tan bile küçük. 1.56 mb. :)

2 programın resmi internet siteleri olduğu için ilk versiyonlardan en son versiyonlara kadar hepsini elle seçip indirebiliyorsunuz.

3 programın 156 tane tema / skin desteği var. (bu inanılmaz gerçekten).

4 programın 115 görsel desteği var.

5 programın 38 giriş eklenti desteği var.

6 programın 6 çıkış eklenti desteği var.

7 programın bugüne kadar yayınlanmış 71 sürümü bi başlık altında paylaşılmış.

8 program ücretsiz. beni satın al para öde, ödeme yap demiyor. sürekli zırt pırt herhangi bir uyarı göstermiyor.

9 program sisteme hizmet veya zamanlanmış görev eklemiyor.

10 program kafasına göre kendi kendine güncellenmiyor. ayarlardan güncellemeleri kalıcı olarak kapatabiliyorsunuz. yani kontro hep sizde.

11 programa istediğiniz tema / skin türünü ekleyebiliyorsunuz. sadece kendi sitesinden denemek istediğiniz skini indirin.
sonrada programın klasörünün içinde "plugins" yazan bir klasör açıp içine atın. işlem bu kadar. plugins büyük küçük harf fark etmiyor.

12 program portable , yani taşınabilir yada diğer adıyla kurulumsuz. rar dan açıp bi klasöre ayıklıyorsunuz.
sonrada çift tıklayıp çalıştırıyorsunuz. bu kadar. kur kaldır yükle sil gibi dertleride yok.

13 programın appdata local kısımlarında dosya klasör tutmasını engelleyebiliyorsunuz. ben bunu yaptım zaten.
ve böyle paketleyip rarladım. birazdan paylaşacağım. indirip denediğinizde görürsünüz. ve size çok kolaylık sağlar.

14 program taşınabilir sürücülerde bile çalışıyo. flash belleğe atıp çalıştırabilirsiniz. (mesela başka bir bilgisayarı tamir etmeye çalışırken işe yarar)

15 kısayol tuşları atayıp kullanımını kolaylaştırabilirsiniz. ben birazdan paylaşacağım sürümde bu var.
mesela A ya basarsanız bi önceki parçaya geçer. D ye basarsanız bi sonraki parçaya geçer. Space yani uzun tuşa basarsanız play/ stop yapar.
benim çalma düzenim yıllardır böyle mesela.

16 belkide en güzel özelliği eklenti ve skin destekleri sayesinde programın winamp a yada aimp e benzetilebilmesi.
bu özellikleriyle çok ciddi takdirimi kazandı. zaten birazdan paylaşacağım sürümde bu skinler var. ve görünce beğeneceksiniz. bence.
özellikle içine eklediğim skinler gerçekten çok güzel. eskilerdende var. yenilerdende var.

17 program eski. ama sürekli güncelleme almış. en son versiyon 4.1 , yani 23 aralık 2025 ten son güncellemesini almış.
ama bu da sorun değil. çünkü program gerçekten güzel çalışıyor. ve sorun çıkartmıyor.

18 registryimi açıp kontrol ettiğimde xmplaye ait herhangi birşey bulamadım.
Buda programın ayarlarını registrye yazmadığını gösterir. bu çok güzel.

19 programı siz en son nasıl bıraktıysanız öyle açılıyor ve çalışıyor. mesela bir şarkı açık ve çalıyorken bıraktınız.
şarkı nerede kaldıysa aynen o dakika ve o saniyeden itibaren devam ediyor. bu da çok güzel ve hoşuma giden bi özellik oldu.

20 ve son olarak program çalışırken parça oynatırken çok az işlemci ve ram kullanıyor.
bendeki değerler şöyle , 5 mb ın altında ram kullanıyor. (4.4 mb) işlemci kullanımı ise % 1 den bile az. genelde % 0.8 ve altı gibi.

Gördüğünüz gibi programı yazılımı kendimce değerlendirmeye çalıştım. bazı eksileri var evet. kabul ediyorum.
Ama artılarıda gördüğünüz gibi çok çok fazla. ve bu haliyle artıları eksilerine göre çok çok daha ağır basıyor.
ve bence kullanılmayı ve en azından bir şans verilmeyi hakediyor.

şimdi gelelim programın skinlerine. tek tek ekran görüntülerini aşağı bırakıyorum. skinleri programın üzerine sağ tık yapıp,
skin kısmından değiştirebilirsiniz.

bu varsayılan yani default xmplay teması.
Resim

bu iXMPlay (Widescreen) teması.
Resim

bu WAClassic teması. eski bir winamp teması yani.
Resim

bu WAModern teması. yani yeni sayılabilecek winamp temalarından.
Resim

bu WAModern Copper teması.
Resim

bu WAModern Good Ol' Winamp teması. benim sık kullandığım winamp temalarından.
Resim

bu WAModern NightVision teması.
Resim

bu Euphoria teması. yani aimpe benzeyen tema. (adamlar baya baya aimpe benzetmişler)
Resim

bu WAClassic2 teması. yani winampla birebir aynı olan tema. benimde en sevdiğim tema.
Resim

bu da programın içine eklediğim son tema WAClassic3 teması. gördüğünüz gibi eski winamp arayüzüne benziyor.
Resim

Gördüğünüz gibi programın temaları / skinleri aynen böyle. içinde varsayılan default temayla birlikte toplamda 10 tane tema / skin var.
istediğiniz temaları / skinleri rahatlıkla indirip plugins klasörünün içine kopyalayarak kullanabilirsiniz.

Programı sıfırdan indirip ayarlarıyla uğraşmak istemeyen arkadaşlar için rar dosyasını paylaşıyorum.
konuda belirttiğim tüm ayarları elle yaptım. güncellemeleri kapalı. bikaç kısayol tuşu atandı. bazı temalar skinler eklendi.
ve bence çok güzel oldu. aşağıdaki linklerden indirip kullanabilirsiniz.
https://www.mediafire.com/file/21yd26kr ... ay_4.1.rar
https://mega.nz/file/lyIhlDJQ#LUgJESE_t ... UceQ8dXyxA
https://archive.org/details/xmplay-4.1

Umarım beğenirsiniz. ve işinize yarar. herkese iyi pazarlar. :kafasalla:
En son burak35 tarafından 11 Eyl 2026, 10:57 tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 21527 kez

Re: Xmplay Programı Sordum.net'te Makale Olmalıdır

Mesaj gönderen velociraptor »

Gerçekten güzelmiş ben beğendim :kafasalla:
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Exabyte1
Exabyte1
Teşekkür etti: 980 kez

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Vaktim olunca programı denemeye çalışırım.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2766 kez

Xmplay sürüm 4.0

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Windows7'den beri ara ara kullandığım sürüm...
Resim
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Yazmayı unutmuşum. programın ses kalitesi beklediğimden iyi çıktı buarada. 10 üzerinden 8 verebilirim.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 2766 kez

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

burak35 yazdı: 08 Eyl 2026, 04:29 Yazmayı unutmuşum. programın ses kalitesi beklediğimden iyi çıktı buarada. 10 üzerinden 8 verebilirim.
İstersen sana DSP Ses Geliştirme Eklentisini verebilirim.Bu eklenti

1.Winamp
2.AMIP
3.XMPlay

tam randımanlı çalışıyor.

Ekran görüntüleri :
Resim
Resim
Eğer istersen, "Gönder Gelsin" demen yeterlidir.
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte4
Zettabyte4

Re: Xmplay Programı Sordum.net'te Makale Olmalıdır (Xmplay İncelemesi)

Mesaj gönderen burak35 »

archive.org linkide eklendi. böylelikle programı sağlama almış olduk. bu programı ne kadar çok insana ulaştırabilirsek o kadar iyi olur bence.