Intel, Core 13. ve 14. nesil CPU'lardaki çökmeleri düzeltmek için yeni mikro kod yayınladı

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 12511 kez

Intel, Core 13. ve 14. nesil CPU'lardaki çökmeleri düzeltmek için yeni mikro kod yayınladı

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

13. ve 14. nesil Intel masaüstü işlemcilere sahip kullanıcılar anakart sağlayıcılarından BIOS güncellemelerini kontrol etmeye başlamalıdır. Yeni bir mikro kod güncellemesi, şirketin geçen yıl ele aldığı Vmin Shift aksaklığını tetikleyebilecek uç durumları düzeltiyor. CPU'ları hala çöken kişiler, yürürlükte kalan Intel'in işlemciler için uzatılmış garantisinden faydalanmalıdır.

Intel'in 13. ve 14. nesil Raptor Lake masaüstü işlemcilerini etkileyen tartışmalı bir hatayı görünüşte çözmesinden birkaç ay sonra, şirket sorunla ilgili yeni bir mikro kod yaması yayınladı. Güncelleme, Intel'in CPU'ları çökertebilecek ve kalıcı hasara yol açabilecek ek nadir senaryolar keşfetmesinin ardından geldi.

Yakın zamanda yayınlanan 0x12F mikro kod yaması önümüzdeki günlerde ve haftalarda çeşitli anakart üreticilerinin BIOS güncellemelerinde görünmeye başlayacaktır. Kullanıcılar anakart satıcısı web sitelerindeki destek sayfalarını düzenli olarak kontrol etmelidir.

Resim

Intel, birkaç gün boyunca boşta duran veya sürekli olarak hafif görevler gerçekleştiren PC'lerde çökme raporları üzerine yeni yamayı yayınladı. Çökmeler, 2024'ün büyük bölümünde Raptor Lake ve Raptor Lake Refresh işlemcilerini etkileyen Vmin Shift hatasıyla ilgilidir.

Aylar süren araştırmanın ardından Intel, mikro kod hataları, yükseltilmiş güç ayarları ve diğer faktörlerin birleşiminin CPU'ların güvenli olmayan voltajlar almasına neden olduğunu keşfetti. Daha sonra Vmin Shift olarak adlandırılan sorun, gölgelendirici derlemesi ve video kodlaması gibi yoğun iş yüklerini işlerken 65W veya daha yüksek olarak derecelendirilen 13. ve 14. nesil Intel masaüstü işlemcilerini çökertti.

Resim

Intel'in geçen yaz yayınladığı 0x125, 0x129 ve 0x12B yamaları sorunu büyük ölçüde çözdü. Ne yazık ki, mikro kod güncellemeleri yalnızca henüz etkilenmemiş birimlerdeki çökmeleri önleyebilir. Hata kalıcı hasara yol açtığından, çökmeye başlayan CPU'lar değiştirilmelidir.

Neyse ki Intel, etkilenen işlemciler için garantileri iki yıl uzattı, böylece etkilenen kullanıcılar RMA talep edebilir. En eski kutulu CPU'lar için garantiler muhtemelen en azından 2027 sonu veya 2028 başına kadar sürecek. Önceden oluşturulmuş PC'leri olan etkilenen müşteriler, satıcılarının garantiyi güncelleyip güncellemediğini belirlemek için her üreticinin web sitesini kontrol etmelidir. Henüz 0x12F uygulamamış ve çökmeyle karşılaşmamış Raptor Lake CPU'ları olan kullanıcılar Intel'in önerdiği voltaj ayarlarını uygulamalı ve PC'lerini günlerce aralıksız çalıştırmaktan kaçınmalıdır.

Intel, 0x12B'nin bazı programlarda küçük performans düşüşlerine yol açabileceğini kabul etmesine rağmen, 0x12F'nin performans üzerinde daha fazla bir etki yaratmadığını tespit etti.

Kaynak :
https://www.techspot.com/news/107841-in ... shift.html
Kullanıcı avatarı
burak35
Exabyte4
Exabyte4
Teşekkür etti: 8387 kez

Re: Intel, Core 13. ve 14. nesil CPU'lardaki çökmeleri düzeltmek için yeni mikro kod yayınladı

Mesaj gönderen burak35 »

Demek ki 12 inci nesil ve üstü işlemci almamak lazım şuan. Zaten bana 3 4 üncü nesil bile yeterdi. 12 yada 16 gb ram. Bi 128 lik ssd.
Tamamdır. Böyle baya bi götürürdü beni.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Re: Intel, Core 13. ve 14. nesil CPU'lardaki çökmeleri düzeltmek için yeni mikro kod yayınladı

Bendeki bunlardan 3 BIOS güncellemesi yaptım 4. cüyü beklemekteyim.
Kayserilifatih
Terabyte1
Terabyte1
Teşekkür etti: 504 kez

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Umarım ilerideki işlemcilerde de intel çuvallamaz ki bu son güncellemede de aynı hataya düşerse bu sefer 5. güncellemenin gelmesi de kullanıcılar tarafından beklenebilir ki o zamana kadar aynı şekilde sorunlu bios güncelleme ile kullanmak gerekir sistemi ki bu da pek hoş olmayacaktır.
Kullanıcı avatarı
burak35
Exabyte4
Exabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Valla ben yapmazdım bios update. Yapana helal olsun diyorum.
Kayserilifatih
Terabyte1
Terabyte1

Ben olsam yapardım helal olsun bana o zaman :lol:
Kullanıcı avatarı
burak35
Exabyte4
Exabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Yapılır yapılmasınada riskli işte. Tam bios update sırasında elektrikler kesilirse ? Birde benim laptopta Bataryada yok.
Kayserilifatih
Terabyte1
Terabyte1

Haklısın ben pil takmadan yapmazdım
Kullanıcı avatarı
burak35
Exabyte4
Exabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Aynen pilsiz olmaz. Benim yaşadığım yerde çok elektrik kesintisi oluyo.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4

Resim

Bugün itibarı ile MSI sitesinde yeni BIOS güncellemesi yayımlandı , hemen uyguladım. Bu 4. BIOS güncellemesi oldu , bakalım daha ne kadar devam edecek.

https://www.msi.com/Desktop/MAG-Infinit ... nite-S3-14
Kayserilifatih
Terabyte1
Terabyte1

Umarım bu bios güncelleme sorun çıkarmaz. Hayırlı olsun
Kullanıcı avatarı
burak35
Exabyte4
Exabyte4

Mesaj gönderen burak35 »

Msi ne kadar iyi yazılım konusunda. Helal olsun adamlara...