Ekran Kartı Satın Alma Rehberi

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
lord_leo
Megabyte3
Megabyte3
Mesajlar: 1470
Kayıt: 25 Nis 2010, 08:39
cinsiyet: Erkek
Teşekkür edildi: 6 kez

Ekran Kartı Satın Alma Rehberi

Mesaj gönderen lord_leo »

Resim

baktım internetde tarafsız anlatım yok bende konuyu toparlayım ve kimsenin bahsetmediği konularıda açıklık getireyim istedim.

İhtiyaçlarınıza göre olan kartı nasıl belirleyeceksiniz?
herşeyden önce üç şeye dikkat etmelisiniz?

1-donanım uyuşmazlığı
aldığınız ekran kartınızın eski donanıma uyumlu ve tam performansla çalışıp çalışmayacağı kontrol edilmeli.
2-güç kaynağı
güç kaynağınızın gücünü ve mevcut sistemin ne kadarlık kısmını kullandığı tespit edilmeli.örneğin 250w lık bir güç kaynağı kullanıyorsanız 300w emen bir ekran kartı seçtiğinizde tam performans gösteremiyecektir.çünkü işlem sırasında güç kaynağı öncelik olarak chip seti ve hdd yi beslemeye çalışacaktır.tavsiyem en az 750w lık çift fanlı kaliteli bir güç kaynağı kullanmanız yönündedir.
3-ekran
çok iyi bir ekran kartı almış olmanız herşeyin yolunda olacağı anlamına gelmez.eğer ekranınızın tepkime süresi geç yada 3d veya hd yi desteklemiyorsa 3d ekran kartı almanız bir işe yaramıyacaktır.

Piyasadaki ekran kartları NVIDIA ve AMD (ATI) yongalarına sahip olmalarına göre iki ana kategoriye ayrılırlar.

AMD (ATI) Modelleri

Resim


Radeon HD Serisi

AMD tarafına baktığımızda Radeon HD serisini görüyoruz. HD ibaresinden sonra model isimlerinde dört haneli bir sayı bulunuyor.

Bu dört hanenin ilk sırasındaki sayı o ekran kartının neslini, ikinci sıradaki sayı sınıfını, üçüncü sıradaki sayı ise o sınıf içindeki seviyesini gösteriyor. Son rakam ise her zaman sıfır olur.
Radeon HD 6000 serisi şu an AMD'nin en son nesil anakartlarını temsil ediyor. HD 6900'ler en üst seviye, HD 6800 bir alt seviyeyi ifade ediyor.
İkinci hanede 9 ve 8 olduğu zaman bunların üst seviye kartlar olduğunu anlayabilirsiniz. İkinci hane 7 ise orta seviye, 6 ve daha aşağısı ise giriş seviye kartları gösteriyor.



NVIDIA Modelleri
Resim


NVIDIA'nın kart isimlerinde ilk dikkat etmeniz gereken şey baştaki GTX, GTS ve GT şeklindeki harfler. GTX en üst seviyeyi, GTS orta seviyeyi ve GT de giriş seviyesindeki kartlarda kullanılıyor.
Harfler ve Sayılar


NVIDIA modellerinde bu harflerden sonra üç haneli bir sayı bulunuyor. Bu üç haneden ilki ekran kartının hangi nesilden olduğunu, ikincisi ise dahil olduğu seviyedeki konumunu belirtiyor.

Örneğin GTX 560 ve GTX 580 adlı kartlar aynı nesil ve seviyedeyken, GTX 580'in daha üst seviye bir kart olduğu ikinci hanedeki sayıdan anlaşılıyor.

Bellek
Günümüzde üst ve orta seviye ekran kartlarının neredeyse tamamında GDDR5 bellekler kullanılıyor. Sadece bazı giriş seviyesi modellerde GDDR3 belleklere yer veriliyor. Tahmin edebileceğiniz gibi GDDR5 bellekler daha yüksek performans sunuyorlar.

Burada dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da bellek arayüzü. Giriş seviyesi modellerde 64 ya da 128-bit olan genişlik, üst seviyelerde 512-bite kadar çıkabiliyor. Bu değerde yüksek olanın daha iyi olduğunu unutmayın.

Belleklerle ilgili önemli detaylardan biri de frekansları. Eğer üst seviye bir kart arıyorsanız bu değerin de 1000 MHz civarında olmasına özen gösterin.

Bazı tablolarda 4000 MHz ya da ona yakın değerler görebilirsiniz, buna efektif frekans deniliyor. Bu değerin normalde ne anlama geldiğini anlamak için dörde bölün.

shader sayısı
shader sayısına baktığınızda (NVIDA bunlara CUDA Core adını veriyor) AMD modellerinin NVIDIA'ya göre daha çok sayıda shader barındırdığı görülebilir fakat bu durum çok şey ifade etmiyor.

Bu yüzden bu değerleri göz önüne alırken, NVIDIA ve AMD modellerini kendi içlerinde değerlendirmelisiniz.

GPU frekansında da durum çok farklı değil aslında. Tek başına bu değer çok şey ifade etmese de yine de yüksek frekansın daha iyi performans anlamına geldiği söylenebilir.

Özel Modeller
bunun yanında overclock, voltaj korumalı, hd, 3d, top gibi modele göre değişebilen özellikler olabilir.

bunun yanında kapalı açık fanlı veya pasif soğutmalı olmalarınada dikkat edilmelidir.

alıntı yapılan yerler mevcutdur.
Cevapla