Yükselen DDR5 fiyatları anakart satışlarının düşmesine ve RAM boykotlarına sebep oldu

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Teşekkür etti: 15887 kez

Yükselen DDR5 fiyatları anakart satışlarının düşmesine ve RAM boykotlarına sebep oldu

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

RAM fiyatlarındaki kaotik durum sektörü etkilemeye devam ediyor. Yeni bir rapora göre, anakart satışları kriz nedeniyle %50'ye kadar düştü. Bu durum, oyuncuların durumu hafifletmek umuduyla RAM boykotu çağrısı yapmasına da yol açtı, ancak gerçek şu ki böyle bir adımın işe yaraması pek olası değil. Bellek fiyatlandırma krizini başlangıcından bu yana ele aldık ve bu sorunun, büyük miktarda DRAM gerektiren yapay zeka veri merkezlerinden gelen talebin nasıl ortaya çıktığını derinlemesine inceledik. Gazlog adlı Japonca yayın kuruluşunun yeni bir haberine göre, kontrolden çıkan DDR5 fiyatları anakart satışlarını etkiliyor ve Asus, MSI ve Gigabyte gibi üreticileri satış hedeflerini önemli ölçüde düşürmeye zorluyor.

DDR5 fiyatları şu anda gerçekten çok uçuk. 64 GB'lık bir kit artık bir PS5 konsolundan veya bir RTX 5070'den daha pahalı. Hatta birçok mağazanın , maliyetler her gün çok hızlı değiştiği için piyasa fiyatlarına güvenerek DDR5 ekranlarındaki sabit fiyat tabelalarını kaldırdığını gördük .Anakart üreticileri için sorun, DDR4 veya daha eski sistemlerden yükseltme yapanların (ve ilk kez anakart toplayanların) yepyeni anakartlarıyla uyumlu olması için DDR5'e ihtiyaç duymalarıdır. Ancak fiyatlar bu kadar yüksekken, satın almak için uygun bir zaman değil.

Gazlog, bunun sonucunda anakart satışlarında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %40-50'lik bir düşüş yaşandığını ve bunun da satış hedeflerinin düşürülmesine yol açtığını yazıyor. RAM durumu nedeniyle CPU satışlarının da benzer bir düşüş yaşaması bekleniyor. Buna karşılık olarak, oyuncuların fiyatların normale dönmesi umuduyla RAM'i tamamen boykot etmeleri yönünde Reddit'te çağrılar yapılıyor.

https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/c ... ng_to_pay/

Ne yazık ki, bu coşkulu çağrının pek bir etkisi olmayacak gibi görünüyor. Bildiğimiz gibi en büyük sorun, DRAM arzının ve gelecekteki üretim kapasitesinin, şirketlerin agresif veri merkezi inşa planlarını desteklemek için çoktan satın alınmış olması ve bu durumun kıtlığa yol açması.

Bellek üreticilerinin satışlarının çoğu, endüstriyel, kurumsal, veri merkezi ve tüketici bilgisayarları dışındaki diğer segmentlerden geliyor. Kitlesel bir boykotun kârlılıkları üzerinde bir miktar etkisi olacağı doğru olsa da, bir sorun daha var: herkes boykota katılmayacak.

Covid döneminde ekran kartlarında gördüğümüz gibi, kamuoyunu daha büyük bir iyilik için bir şeyi boykot etmeye çağırmak - işe yarayıp yaramayacağına bakmaksızın - her zaman herhangi bir bedel ödemeye istekli insanlar varken nadiren başarılı olur. Üstelik, başkalarının sefaletinden faydalanmaya her zaman hazır olan karaborsacılardan bahsetmiyoruz bile.

Bellek krizi ekran kartlarını da etkiliyor. AMD'nin fiyatları %10 artırması bekleniyor , Lisa Su'nun firması ve rakibi Nvidia'nın ise bazı düşük ve orta seviye kartları piyasadan çekmeyi düşündüğü söyleniyor.

Kaynak :
https://www.techspot.com/news/110443-so ... calls.html
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte2
Petabyte2
Teşekkür etti: 672 kez

Re: Yükselen DDR5 fiyatları anakart satışlarının düşmesine ve RAM boykotlarına sebep oldu

Mesaj gönderen Kayserilifatih »

Ram bellek mi alıyoruz yoksa bilgisayar mı belli değil. Bu durumda zamanla bilgisayar zenginlerin icadına dönüşebilir gibi duruyor umarım böyle bir şey olmaz.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte3
Exabyte3
Teşekkür etti: 1935 kez

Re: Yükselen DDR5 fiyatları anakart satışlarının düşmesine ve RAM boykotlarına sebep oldu

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

"Düşer, düşer… Klasik piyasa taktiği bu: Önce talep edilen ürünün arzını kısıtlanır, arz fazlası izlenimi oluşturulur ve kalan stokları değerinin 5–10 katına satarlar. Maksimum kar hedeflenir. Piyasa tatmin olunca fiyatlar normale döner."
En son TRWE_2012 tarafından 02 Ara 2025, 00:11 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte2
Petabyte2

Kolay kolay düşmez eğer ileride Ddr6 ram bellekler çıkarsa ddr5 fiyat olarak düşebilir onun dışında bazı şirketlerin yapay zeka curcunası nedeniyle ram bellekler pek düşecek gibi görünmüyor
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte3
Exabyte3

Kayserilifatih yazdı: 02 Ara 2025, 00:09 Kolay kolay düşmez eğer ileride Ddr6 ram bellekler çıkarsa ddr5 fiyat olarak düşebilir onun dışında bazı şirketlerin yapay zeka curcunası nedeniyle ram bellekler pek düşecek gibi görünmüyor
"Düşer, düşer, sen bana inan… Satın alınmayan ürün bozulur; doğal entropi yasası gereği fiyat er ya da geç dengelenir."
En son TRWE_2012 tarafından 02 Ara 2025, 00:16 tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte2
Petabyte2

Ben söze değil gözümün gördüğüne inanırım yani bu sözümün seninle bir alakası yok ben böyleyim :-D
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte3
Exabyte3

Kayserilifatih yazdı: 02 Ara 2025, 00:14 Ben söze değil gözümün gördüğüne inanırım yani bu sözümün seninle bir alakası yok ben böyleyim :-D
Vallahi çok inatçısın....Seni ikna etmenin bir yolu yok gibi... :-D
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte2
Petabyte2

Sadece ne yaptığımı çok iyi biliyorum zamanında çok hayır diyemedim epey kandırdılar iyi niyetimi kötüye kullandılar o zamandan beridir sadece salt gerçeklere inanmaya başladım ve kendi kararlarımı kendim verince kafam belirgin şekilde rahatladı ve en azından neden böyle yaptım da kendi istediğimi yapmayı ihmal ettim diye kendimi sorgulamaktan kurtuldum.

Evet doğru belli etmem fakat güçlü bir sessiz inadım vardır ve ben buna kararlılık diyorum :lol:
Kullanıcı avatarı
burak35
Zettabyte1
Zettabyte1
Teşekkür etti: 9166 kez

Mesaj gönderen burak35 »

Hiçbirşeyin fiyatı anormal artmamalı. İnsanlar nasıl alacak yoksa ?
Kullanıcı avatarı
Tarımişçisi
Byte3
Byte3
Teşekkür etti: 20 kez

Mesaj gönderen Tarımişçisi »

Türkiye'de bir düşüş olduğunu sanmıyorum. Herkes sistem yükseltme veya yenileme paşinde.
Kullanıcı avatarı
Kayserilifatih
Petabyte2
Petabyte2

Katılıyorum ddr6 ramler çıkmadan kolay kolay gerçek ddr5 olan kaliteli markaların ram fiyatları düşmez düşse bile öyle tatmin edici bir şekilde olmaz