Grafik Kartınızı MSI Afterburner ile (Güvenle) Hız Aşırtma

Hardware (Donanım) konusunda bilgi paylaşım alanıdır.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte1
Exabyte1
Mesajlar: 11237
Kayıt: 25 Eyl 2013, 13:38
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 980 kez
Teşekkür edildi: 2135 kez

Grafik Kartınızı MSI Afterburner ile (Güvenle) Hız Aşırtma

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Resim
Çoğu oyuncu, kendileri denemeseler bile overclock'a aşinadır. Genel sistem performansını artırmak için CPU'nuzu overclock edebilir veya RAM'inizi overclock çoklu görev ve oyun oturumlarında performansı artırmak. Benzer şekilde, grafik kartınızı overclock etmek, donanım değişiklikleri yapmadan ek performans elde etmek için şık bir numaradır. Overclock, yeniyseniz göz korkutucu bir olasılık gibi görünebilir, bu nedenle grafik kartınızı güvenli bir şekilde overclock etme konusunda bu temel kılavuzu oluşturduk.

Overclock Güvenli mi?

Overclock, performansı artırmak için herhangi bir bilgisayar bileşeninin saat hızını (frekansını) artırır. Grafik kartı durumunda, bu performans artışı oyun oynarken artan kare hızları.

Saat frekansındaki artış, grafik kartınızın güç sınırında ilişkili bir artış gerektirir.

Sonuçlar, GPU'nuzun ne kadar overclock edilebilir ve güçlü olduğuna bağlı olarak değişecektir. Bu nedenle, yapabilir devam etmeden ve yapmadan önce belirli grafik kartınızı overclock edin.

Overclock, doğru yapılmazsa GPU'nuza da zarar verebilir. Aşırıya kaçmamaya çok dikkat edin. Bu kılavuz, overclock sırasında GPU'nuzun güç ve termal sınırlarının çalışma aralığında kalmanızı sağlayacaktır.

GPU'nuzun güvenli bir şekilde overclock edilip edilemeyeceğini kontrol ettikten sonra, gerekli araçları indirebilirsiniz. Hız aşırtma ve donanım izleme aracına ihtiyacınız olacak MSI Afterburner ve Unigine Cenneti kıyaslama aracı. MSI Afterburner, GPU'nuzu overclock etmenizi, sıcaklığını ve voltajını izlemenizi ve özel fan eğrilerini ayarlamanızı sağlar. Unigine Heaven, overclock'unuzun stabilitesini test etmenizi sağlar.

Grafik kartınızı MSI Afterburner ile güvenli bir şekilde overclock etmek için aşağıdaki adımları izleyin:

1.MSI Afterburner'ı indirin. Dolandırıcıların kullanıcıları MSI’nin Afterburner sayfasıyla aynı görünen sahte bağlantılara sahip oldukları bilindiğinden, Google’ın arama sonuçlarından diğerleri yerine burada sağlanan bağlantıyı kullandığınızdan emin olun.
Resim
https://www.msi.com/Landing/afterburner/graphics-cards

Buradaki Uyarı'yı okuyun...

ING :

Stay away from fake Afterburner sites
Lately, we heard about many phishing Afterburner sites that will steal your data for improper purposes. Please be noted that the correct Afterburner site only exists on msi.com and Guru3D, any other is a fake site. Be careful and stay away from those sites to protect your digital assets.


TUR :

Sahte Afterburner sitelerinden uzak durun
Son zamanlarda, verilerinizi uygunsuz amaçlarla çalacak birçok kimlik avı Afterburner sitesi olduğunu duyduk. Lütfen doğru Afterburner sitesinin yalnızca msi.com ve Guru3D'de mevcut olduğunu, diğerlerinin sahte site olduğunu unutmayın. Dijital varlıklarınızı korumak için dikkatli olun ve bu sitelerden uzak durun.


2.MSI Afterburner'ı kurun ve başlatın. Ana menüde, alt yarıda overclock kontrolleri ve ekranın üst yarısında GPU'nuzun temel okumalarını göreceksiniz. Soldaki seçenekler gelişmiş ayarlara erişmenizi sağlar.
Resim
3.Bu kılavuz için yalnızca ortadaki “Çekirdek Saat ” ve “Bellek Saati ” kaydırıcılarına odaklanmanız gerekir. Her ikisini de değiştirmekte özgürsünüz, ancak aralarındaki fark budur:

3.1.Çekirdek (GPU) Saati: GPU'nuzun saat hızı. Performansın büyük kısmını belirler. Yüksek etki.
3.2.Bellek (VRAM) Saati: GPU belleğinizin saat hızı. Bellek bant genişliği düşük GPU'larda daha etkilidir. Düşük etki.
Resim
4.Çekirdek saati artırmadan önce, grafik kartınız için “Güç Sınırı ” ve “Sıcaklık Sınırı ” kaydırıcılarının kilidinin açılıp açılmadığını kontrol edin. Eğer öyleyse, “Güç Sınırı ” “% 110 ” ve “Sıcaklık Sınırı ” ila “% 89 olarak ayarlayın. ” Çekirdek saatini artırdığımız için grafik kartınız için daha fazla güç ve termal tavan boşluğu sağlamak için bu gereklidir. Bu kaydırıcılara GPU'nuz için erişilemiyorsa, bir sonraki adıma geçebilirsiniz.(AMD Ryzen GPU'lar)
Resim
5.GPU'nuzun frekans ayarlarını değiştirmeye başlamadan önceki son adım: Unigine Heaven'ı yükle. . Bu, sisteminizin grafik performansını belirlemek için simülasyonları çalıştırmanızı sağlayan grafiksel bir ölçüttür. Saatimizin ne kadar kararlı olduğunu ve GPU'nun uzun vadede bu hız aşırtma durumunda çalıştırılıp çalıştırılamayacağını test etmek için kullanıyoruz.

https://benchmark.unigine.com/heaven
Resim
6.Unigine Heaven başlatın ve overclock öncesi ve sonrası performansı karşılaştırmak için stok ayarlarında bir kıyaslama yapın. Varsayılan ayarlardan ayrılabilir ve alttaki “RUN ” düğmesini tıklayabilirsiniz.
Resim
7.Video oynatılmaya başladıktan sonra, üstteki “Karşılaştırma ” seçeneğini tıklayın. Aksi takdirde, yazılım çalışmayı bir döngüye devam ettirir. Koşunun sonunda skoru not edin.
Resim
8.Afterburner'a geçin ve çekirdek saati 10 ila 20 MHz'lik artışlarla artırın. MHz artışını doğrudan girmek için “Çekirdek Saati ” kaydırıcısının yanındaki kutuyu kullanın. Uygulamak için her değişiklikten sonra alttaki onay işareti düğmesini tıklamayı unutmayın.
Resim
9.Bir Unigine Heaven karşılaştırması başlatın ve aşağıdakilere uyun:

FPS ne kadar gelişiyor?

Sıcaklık makul mü kalıyor? (Bu GPU'lar arasında değişir, ancak gerçekten 80C'den daha yüksek olmasını istemezsiniz.)
Ekranda grafiksel eserler var mı (kaltma, titreme, garip renkler)?
Resim
10.Aşırı sıcaklık veya garip eserler görmüyorsanız, çekirdek saati 10 ila 20MHz arasında artırabilir ve yukarıdaki kontrolleri tekrar yapabilirsiniz. Sorunlar (yüksek GPU sıcaklığı, eserler) almaya başlayana kadar bunu tekrarlamaya devam edin, ardından sıcaklık ve artırılmış performans arasında sabit bir dengeye ulaşıncaya kadar saat hızını küçük (1 ila 2MHz) artışlarla azaltın. Ayrıca normal overclock'unuz için Cennet kıyaslama puanını karşılaştırabilir ve stok performansına kıyasla ne kadar büyük bir sıçrama elde ettiğinizi görebilirsiniz.
Resim
11.Heaven’ın kıyaslama çalışması, overclock'unuzun kararlılığını kontrol etmek için iyi bir araç olsa da, GPU'nuzun uzun mesafe boyunca nasıl başa çıktığını görmek için yarım saatten fazla bir döngüde çalışmasına izin vermelisiniz. GPU'nuzu gerçek dünya senaryosunda test etmek için GPU sıcaklığınızı aynı anda yakından izleyerek zorlu oyunlar da çalıştırmalısınız. Aşırı ısınmaya başlarsa bu saat hızını düşürün, aksi takdirde sürekli kekemelik veya çökme yaşarsınız.

12.GPU saatinizle tatlı noktaya ulaştıktan sonra, Hafıza Saatiniz için aynı işlemi gerçekleştirebilir ve olumsuz performans efektleri görmeye başlayana kadar artırabilirsiniz. Birçok kişi bellek saatini artırarak önemli performans kazançları bildirmez, ancak oyunlarınızda ek FPS çıkarıp çıkaramayacağınızı görmek için bunu deneyebilirsiniz.
Resim
13.Sabit GPU Saat ve Bellek Saati ayarlarına ulaştıktan sonra, Afterburner'ın ana ekranının sağ tarafındaki sayıları tıklatarak bunları bir profile kaydedebilirsiniz. Afterburner beş profil oluşturmanıza izin verir.
Resim
Sessiz Overclock için GPU Fan Eğrisini Ayarlayın

MSI Afterburner, GPU'nuzun stok fan eğrisinden memnun değilseniz özel fan eğrileri ayarlamanıza olanak tanır. Overclock her zaman GPU hayranlarınızın daha hızlı çalışmasını sağlar, gürültüyü artırır ve genel deneyiminizi etkiler. Fan eğriniz GPU'ya zarar vermemek için daha yüksek sıcaklıklarda yeterli soğumaya izin vermesi koşuluyla, bunu düzeltmek için özel bir fan eğrisi yapılandırmayı deneyebilirsiniz.

MSI Afterburner bölümü fan eğrisi belirleme : https://www.maketecheasier.com/pc-fan-c ... terburner/

Kaynak :

https://www.maketecheasier.com/safely-o ... hics-card/
En son TRWE_2012 tarafından 28 Nis 2024, 23:18 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
TRWE_2012
Exabyte1
Exabyte1
Mesajlar: 11237
Kayıt: 25 Eyl 2013, 13:38
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 980 kez
Teşekkür edildi: 2135 kez

Re: Grafik Kartınızı MSI Afterburner ile (Güvenle) Hız Aşırtma

Mesaj gönderen TRWE_2012 »

Bu açılan forum konusuna kendi sistemim olan "Lenovo Idepad Gaming 3" donanımının NVIDA GPU'su "RTX 3050 Ti" (165 Hz ekran yenileme,4096MB VRAM) nin , sadece Lenovo donanımına özgü ;

Çekirdek (GPU) Saati
Bellek (VRAM) Saati

değerlerini ekran görüntüsü eşliğinde vereceğim.Böylece aynı donanıma sahip WindowsPC kullanıcıları güvenli sınırlar içinde kalacaklar....!!!

Ve oyun oynarken GPU/CPU sıcaklıkları hiçbir zaman 70 derece santigrat'ın üstüne çıkmayacak....(garanti ediyorum,çünkü defalarca değerleri test ettim)
Kullanıcı avatarı
burak35
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8152
Kayıt: 07 Eki 2016, 13:06
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 3510 kez
Teşekkür edildi: 3570 kez

Re: Grafik Kartınızı MSI Afterburner ile (Güvenle) Hız Aşırtma

Mesaj gönderen burak35 »

Ayarları abartmamak şartıyla bazen yerine göre ara ara OC yapılabilir bence. Msi afterburnerde baya iyi bi yazılım.
Cevapla