Neden Linux Kullanmıyorsunuz?

Linux ve Unix tabanli isletim sistemlerini hep beraber tanıyıp öğreneceğiz.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 46702
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4918 kez
Teşekkür edildi: 4103 kez

Neden Linux Kullanmıyorsunuz?

Mesaj gönderen velociraptor »


TEST
Byte2
Byte2
Mesajlar: 68
Kayıt: 01 Ağu 2021, 15:39
Teşekkür etti: 17 kez
Teşekkür edildi: 14 kez

Re: Neden Linux Kullanmıyorsunuz?

Mesaj gönderen TEST »

Daha önceden bu videoyu izlemiştim, tesadüfen burada denk geldi.
Kullanıcı avatarı
burak35
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8083
Kayıt: 07 Eki 2016, 13:06
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 3467 kez
Teşekkür edildi: 3514 kez

Re: Neden Linux Kullanmıyorsunuz?

Mesaj gönderen burak35 »

Linux u destekçilerini bende takdir ediyorum. Sonuçta yaklaşık 30 küsür sene önce çıkmış.
Sonrada büyüyüp gelişip farklı dağıtımlarla bugünlere gelmiş. Ama en büyük sıkıntı o terminal olayı işte.
Bende baya bi okuyup araştırdım. Hatta biara kullanmaya heveste ettim. Ama sonradan vazgeçtim.
Halihazırda Windows yeterken fazladan uğraşmaya gerek yok diye düşündüm. Ama Türkiyede baya bi kullanıcısıda var.
Kimi meraktan kimide sevdiği için kullanıyor bildiğim kadarıyla. Bence en güzel dağıtımı Linux Mint gibi. Arayüzü Win 7 ye çok benziyor.
Türkiyedede 3 5 kanal vardı sanırım Linux videoları çeken. Bunlarda baya kişinin işine yarar.
Ventoy videosu ararken yusuf ipek diye birinin kanalına denk gelmiştim. O çocuğun kanalıda iyidir baya.
Buarada Torvalds çok güzel küfür ediyormuş. :)
mahferer
Kilobyte2
Kilobyte2
Mesajlar: 393
Kayıt: 07 Ara 2016, 18:32
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4 kez
Teşekkür edildi: 26 kez

Re: Neden Linux Kullanmıyorsunuz?

Mesaj gönderen mahferer »

Resim

Ben bu Unknown OS'un da linux olduğunu düşünüyorum; yani %15 diyebilirm..

Şubat 2022'den bu yana 3 notebook'ta da önce Xubuntu şimdi Ubuntu (20.04 LTS, 22.04 LTS + Ubuntu Pro 10 yıl ücretsiz destek) kullanıyorum ve acemilik devresi hariç win'de yolda kaldığım gibi hiç yolda kalmadım. İnanın artık terminale 10da1 ihtiyaç var, e zaten bazen powershell yapmıyor musunuz? Win'de *.exe neyse Debian ve Ubuntu'da *.deb o. Ayrıca o kadar da zor değil terminal olayı, Google'a veya Reddit'e yazın çıkar sorunuzun cevabı (benim gibi ingilizceniz orta halli ise çeviri kullanın).. MS Office kıraklayacaz diye uğraşmayın; LibreOffice.. Kaçak IDM kullanacağınıza XDM.. Ha illa kaçak olsun diyorsanız kurun Waydroid ve İ*atTv.apk, PC'den seyredin maçları.. Samsung Wireless Printer'ı Win'e tanıtacağız diye driverlar şunlar bunlar kurardık, Ubuntu şak diye ağdan tanıyıp yükledi AllInOne yazıcıyı..

Şimdi win10 bitiyor 18 aya.. Rufus'a win11 iso'yu takla attırarak yazıyorsunuz (TPM'yi boşver, RAM'e bakma) Hadi kurdunuz diyelim "nçık" olmuyor, win11 RAM'inizi sömürüyor, ha bi de kaçak mıdır nedir 50 TL'ye win veya MS Office lisansı mı olur yaa.. O da kaçak.. E siz kaçak yapmasanız bile win sizden klavyede hangi tuşlara bastığınızı bile çalıyor.. Kamerayı kapatayım da Snowden filmindeki gibi beni izlemesinler diye program kur (kameraya bant yapıştıranlar da cabası) SSD Optimizer kur ki daha hızlı çalışsın, tam işin ortasında güncelleme var restart yap diye uyarı çıkmasın diye WUB kur, onu kur bunu kur SSD başta öldü zaten :) Win11 ilerde win12 çalıştıracak PC'ler ortalama 500 USD ama ben daha yeni Amazon.tr'den 230 USD'ye ASUS Notebook aldım, Ubuntu ile yağ gibi akıyor.. Ben şu 2 senedeki rahatlığı inanın win7/10/11'lerde göremedim.

Çok Ubuntu reklamı yaptım ama yüzlerce linux distrosu var, Ubuntu driver desteği geniş, mesela Pardus kurdum wlan kartı ve printer hemen tanımadı, hadi uğraş dur.. Bu arada Toshiba notebook'da ise Ubuntu donma yaptı (muhtemelen Torvald'ın küfrettiği NVidia yüzünden - ama vakit bulunca onu da çözeriz), 100de1 uyumsuz olduğu markalar var, Lenovo, HP, ASUS benim bildiğim Ubuntu uyumlu markalar..

Ben 55 yaşındayım, PC'de ciddi işler yapıyorum hatta hayatımı PC ile kazanıyorum diyebilirim, ben yaptım siz gençler daha iyisini yaparsınız, kurtulun şu win bağımlılığından..

Ama tercih sizin tabii.. Benden paylaşması..
Kullanıcı avatarı
root@localhost
Megabyte4
Megabyte4
Mesajlar: 1697
Kayıt: 31 Ağu 2022, 17:51
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 1883 kez
Teşekkür edildi: 1246 kez

Re: Neden Linux Kullanmıyorsunuz?

Mesaj gönderen root@localhost »

Ubuntu ve linux dağıtımları 6.kernel çekirdeğinden sonra baya dağıttı. Çoğu pc ye desteği kestiler. Ben eski bilgisayarımda kullanamaz oldum. O gün bu gün bıraktım. Uzun yıllar dual boot olarak debian +win kullandım.

Eğer oyun ihtiyacını yoksa günlük kullanımda ubuntu fakat masaüstü yöneticisi hafif xubuntu ve lubuntu kullanılabilir. Eğer siz istemez iseniz ubuntu ve türevlerinde pek konsola düşme ihtiyacınız yok. Ms store gibi app merkezi mevcut. Isterseniz synaptic paket yöneticisi kuruluyor.

Ayrıca uyumlu deb paketleri bağımlılıkları sağlanırsa çift tıkla yüklenebiliyor.

Dediğim gibi ben bıraktım. Çünkü mottolarina aykırı davrandılar. 6.kernel çekirdeği ile eski geleneklerini bozdular
Kullanıcı avatarı
burak35
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8083
Kayıt: 07 Eki 2016, 13:06
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 3467 kez
Teşekkür edildi: 3514 kez

Re: Neden Linux Kullanmıyorsunuz?

Mesaj gönderen burak35 »

Windows 10 18 aya nasıl bitecekmiş? Neye göre? Kime göre? Win 7 içinde öldü bitti falan dediler. :)
Ben destek kesildikten sonra bile kaç sene Win 7 kullandım. Hatta benim gibi destek kesildikten sonra biçok insan Win 7 kullanmaya devam etti.
Destek kesilince hemen bitiyormu yani işletim sistemleri? :) Kaldı ki şuan en çok kullanılan işletim sistemi zaten Windows 10.
Windows 11 in rami sömürmesi tamamen microsoftun işbilmezliği ve hintlilerin ahmaklığı. Halbuki sistemleri gereksizlerden arındırsalar,
11 10 dan daha az kaynak tüketir. Denemesi bedava. Kaçtane custom windows var net ortamında.
İsteyen istediğini hala daha kullanabilir. Hatta içerisinde gerekli güncellemeler entegre edilmiş 7 ve 8.1 bile kullanabilir herkes.
Yazılım program desteği falan demeyin lütfen. Herkes en basitinden gidipte Chrome kullanmıyor mesela. Onlarca alternatif var nette.
Okyanus gibi adeta. Linuxa gelince sever sayarım. İsteyen sevsin kullansın desteklesin. Ama ben onla uğraşamam malesef.
Herkesin kendine göre hayatı düzeni var. Vakit ayıran varsa buyursun ayırsın. Hatta kendi dağıtımını yapsın. Ama herkes kullanabilecekmi?
Mesela benim sistemde sorun çıkarabilir. Niye? çünkü Harici Gpu arızalı. Diyelim ki bi sorun oldu onu nasıl çözecek insanlar. Diyelimki net yok.
Uğraş dur. Bende bazen windowstan nefret ediyorum. Ama en azından haşır neşir olan bi insan bi çok sorunu windowsta kendiside çözebilir.
Mesela benim gibi. 8 çıktıysa 8.1 çıkmayacaktı. hadi 8.1 çıkardın 10 u çıkarma. Hadi diyelim 10 uda çıkardın? Peki 11 e ne gerek vardı.
11 görsellikten görünümden şaşadan süsten makyajdan başka ne vaat ediyo? Koskoca bi hiç. Yıllar geçsede fikrim değişmeyecek ve değişmezde.
Win 7 kendisinden sonra gelen 4 çöp sisteme kök söktürür. Tabiri caizse içinden geçer.
Çünkü hızı performansı güvenliği kararlılığı ve stabilitesi bile ortada. Linuxun en basitinden ventoyu bile benim bilgisayarda sorun çıkardı?
Hani linux çok güzeldi iyiydi süperdi? Ana ventoy ekranını görüyorum. Ama bi türlü formata başlayamıyorum.
O klavye dil seçtiğimiz küçük pencereli ekran gelmiyordu mesela. Maceraya gerek yok bence. Yan sistem olarak linux mint belki olabilir.
Ana sistem 10 olur. Ama stabile yakın bir Win 10 sürümü 1607 ve 1909 arası gibi. 11 ve 8 traş zaten. Güncelleme entegreli 7 ve 8.1 işe yarayabilir.
Amacım kuru muhalefet yada tartışma ortamı yaratmakta değil buarada. Her bilgisayarda %100 çalışır diye birşey yok linuxta malesef.
Keşke öyle olsaydı. Ama bu gidişle zor gibi. Sayısını bilmediğim onlarca dağıtım var. Hangi uygulama ne kadar sağlıklı çalışır.
Windows muadili program ve yazılımlar işimi görebilirmi ? Başlı başına muamma. Oyunlara hiç girmeyelim zaten. Proton ve wine de bi yere kadar.
Sonrası yine sıkıntı. Şahsen ben şuan kullandığım sistemi düzenlemeyi bile bıraktım artık. Bi yerden sonra insanı canından bezdiriyo.
Kullanıcı avatarı
root@localhost
Megabyte4
Megabyte4
Mesajlar: 1697
Kayıt: 31 Ağu 2022, 17:51
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 1883 kez
Teşekkür edildi: 1246 kez

Re: Neden Linux Kullanmıyorsunuz?

Mesaj gönderen root@localhost »

Donuyor abi kitliyor eski sistemleri. Benim casper in canına okudum debian kurucam, ubuntu kurucam diye. Özel mesajlarda (TRWE) murat abi ile tanıştık onun dalgasına. Ha oldu ha olacak. 40 yöntem denedik yok yapamadık. Eski donanımlar ile uyumlu değil. Uğraşmıyorlar eskisi kadar. Onlarda kendince haklı olabilirler , open source acik kaynak, gelirleri kısıtlı filan.

Biz lenovo ya da kuramadık ilk zamanlar. Donanım üreticileri de bilerek yapıyor.

Bu arada ben bir zamanlar sabayon linux resmi Tr sitesinde sabayon org tr proje yöneticili yaptım. Zor isleri bilirim.
Kullanıcı avatarı
burak35
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8083
Kayıt: 07 Eki 2016, 13:06
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 3467 kez
Teşekkür edildi: 3514 kez

Re: Neden Linux Kullanmıyorsunuz?

Mesaj gönderen burak35 »

Donma kilitlenme can sıkıcı bir durum. Bende mesela 14 senelik casper laptop var. Başkada birşey yok. Ben birşeyi kurmalıyım.
Ve sorunsuz bir şekilde çalışmalı. Sorunsuz sistem elbette yok. Ama Windows ta yinede sorunlar olsada aşılmayacak gibi değiller.
Linuxta sorun yaşarsan nasıl aşacaksın mesela. Eski donanıma driver falan yazmaklada ne kadar uğraşır adamlar. Eskiden uğraşmışlar.
Artık şimdi uğraşmıyor olabilirler. Sonuçta her donanımında bi ömrü var. Birde kazancıda azdır muhtemelen.
Ubuntu kullananda hiç görmedim mesela. Genelde kullananlar mint falan kullanıyor. O da windows a benzediği için sanırım.
Burada suç biraz microsoftta birazda donanım üreticilerinde.
Kimbilir belkide microsoft donanım üreticilerini zorluyordur sadece windows desteklemeleri için. Yaparmı yapar bence.
Herşey beklenir microsofttan. En nihayetinde herifler tekel.
Donanım üreticileride "aman boşver sadece windows uyumlu yapalım gitsin işte" diyorda olabilir. Uğraşmak istemiyorda olabilirler.
Bak mesela adam gitmiş yememiş içmemiş çalışmış para biriktirmiş. Gitmiş lenovo laptop almış. Ama Win 11 haricinde sistem kuramıyor.
Buda hem can sıkıcı hemde çok saçma bi durum. Oysaki insanların seçme hakkıda olmalı. Gidipte xp vista kurabilmeli demiyorum tabi.
Ama en azından 8.1 yada 10 kurabilmeli adam. Mecbur mu sadece 11 kurmaya kullanmaya. Linux olmuyor Win 10 olmuyor? E ne olacak peki?
Kullanıcı avatarı
root@localhost
Megabyte4
Megabyte4
Mesajlar: 1697
Kayıt: 31 Ağu 2022, 17:51
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 1883 kez
Teşekkür edildi: 1246 kez

Re: Neden Linux Kullanmıyorsunuz?

Mesaj gönderen root@localhost »


https://www.youtube.com/watch?v=0JrRk5ZNIyE

Şimdi izledim. Al işte. 10 oyundan 2 si çalışıyor, 8 i çalışmıyor. Her şey desteği çekmiş. Planlı eskitme. Abi insan istediğini kullansın ya. Bırak özgür olsun. Destek çekilsin tamam , kendimiz lisanslı antivirüs ile yada free sağlam anti ile , anti malware ile kullanmaya devam edelim.
Kullanıcı avatarı
burak35
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8083
Kayıt: 07 Eki 2016, 13:06
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 3467 kez
Teşekkür edildi: 3514 kez

Re: Neden Linux Kullanmıyorsunuz?

Mesaj gönderen burak35 »

Haklısın. Bilerek yapıyorlar. Amaç insanlara yeni donanım aldırmak yeni sistemlere geçmelerini sağlamak.
Fakat herkes aynı koşullarda değil tabi.

Aklıma geçenlerde izlediğim şu videolar geldi. İzlemek isteyen olursa iyi seyirler.



Kullanıcı avatarı
Tarımişçisi
Byte1
Byte1
Mesajlar: 30
Kayıt: 20 Şub 2024, 11:45
Teşekkür etti: 9 kez
Teşekkür edildi: 21 kez

Re: Neden Linux Kullanmıyorsunuz?

Mesaj gönderen Tarımişçisi »

Bilgisayar Windows kurulu geliyor.
Kullanıcı avatarı
root@localhost
Megabyte4
Megabyte4
Mesajlar: 1697
Kayıt: 31 Ağu 2022, 17:51
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 1883 kez
Teşekkür edildi: 1246 kez

Re: Neden Linux Kullanmıyorsunuz?

Mesaj gönderen root@localhost »

Tarımişçisi yazdı: 11 May 2024, 10:29 Bilgisayar Windows kurulu geliyor.
Artık çoğunlukla freedos(dandik bi sistem) yanı işletim sistemsiz geliyor. O zorunluluk kalktı. Işletim sistemi istek üzerine alınabiliyor. Eskiden zorunlu idi. Şimdi markalar rekabet için daha ucuz satabilmek icin oem sistem yüklü olmadan satabiliyorlar
Kullanıcı avatarı
burak35
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8083
Kayıt: 07 Eki 2016, 13:06
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 3467 kez
Teşekkür edildi: 3514 kez

Re: Neden Linux Kullanmıyorsunuz?

Mesaj gönderen burak35 »

Freedos hem iyidir hemde kötüdür bence. İyi olması sistem boş gelince fiyatı düşüyor tabi.
Kötü olmasıda içinde sistem olmayınca sen kurmak zorunda kalıyorsun. Birde etkinleştirmesi var tabi.
Kullanıcı avatarı
Tarımişçisi
Byte1
Byte1
Mesajlar: 30
Kayıt: 20 Şub 2024, 11:45
Teşekkür etti: 9 kez
Teşekkür edildi: 21 kez

Re: Neden Linux Kullanmıyorsunuz?

Mesaj gönderen Tarımişçisi »

Linux^ta etkinleştirme gerekmiyor.
Kullanıcı avatarı
burak35
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8083
Kayıt: 07 Eki 2016, 13:06
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 3467 kez
Teşekkür edildi: 3514 kez

Re: Neden Linux Kullanmıyorsunuz?

Mesaj gönderen burak35 »

Evet o büyük artı linuxta.
Cevapla