B 12 vitamini hakkında bilmedikleriniz

Bitkilerle tedavi ve hangi bitki neye iyi gelir gibi görsel ve yazılı bilgilerin yeraldığı bölümdür
Cevapla
Kullanıcı avatarı
velociraptor
Yottabyte4
Yottabyte4
Mesajlar: 46474
Kayıt: 14 Mar 2006, 02:33
cinsiyet: Erkek
Teşekkür etti: 4602 kez
Teşekkür edildi: 3916 kez

B 12 vitamini hakkında bilmedikleriniz

Mesaj gönderen velociraptor »

Resim

Eksikliği çeşitli sorunlara neden olan B 12 vitaminini kullananlar dikkat etmeli. Piyasada farklı formlarda bulunan B 12'nin 'hidroksikobalamin' içerdiğinden emin olmalısınız. Çünkü 'siyanokobalamin' etken maddesi barındıran türü, uzun süre yüksek dozlarda kullanıldığında siyanür zehirlenmesine yol açabiliyor.

B 12 NE İŞE YARIYOR?
En tartışmalı vitaminlerden biri B12(Kobalamin). Herkesin sağlıklı olması için gereken bir takviye. Eksikliği aşırı yorgunluğa, enerji düşüklüğüne, iştahsızlığa, anemiye, denge kaybına, hafızanın bozulmasına, zayıflığa, baş ağrısına, kulak çınlamasına (ve daha farklı bir çok etkiye) yol açabilir. Kanımızı, sinir sistemimizi ve kalp sağlığımızı korur B 12. Beyni ve metabolizmayı besler hatta sindirimi bile etkiler. Et, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda bulunur. Fakat bazı beden problemleri onu dışardan almayı gerektirir. Emilim bozukluğu, genetik bazı hastalıklar, sindirim sağlığı gibi. Örneğin et yedikten sonra metabolizmada besinler uygun bir şekilde emilemiyorsa bu vitamini oral yolla almalıyız.

SİNDİRİMDE EMİLİM BOZUKLUĞU VARSA
Temel fonksiyonu olan folik asid ile birlikte hücre bölünmesi veya çoğalması için gerekli. DNA sentezini desteklemesi ise onun önemini daha da arttıyor. Karmaşık bir yapıya sahip bir vitamin ve eksikliği bir çok insanda görülür. Noksanlığı bebeklikten yaşlılığa kadar hemen her yaşta çeşitli sorunlara neden olur.

B 12 VİTAMİNİNİ BEDENDE BİZ ÜRETEMİYORUZ
Mutlaka dışarıdan yiyeceklerle veya takviye olarak almalıyız. Ama bu da yetmez. Mide-bağırsak sisteminden sorunsuzca geçip geçmediğini de bilmeliyiz. Dolayısıyla duruma göre ağızda dağılan emilen ya da çiğnenen formlarıyla vücudumuza kazandırmak zorundayız B12' yi. Eczanede B12 vitamini takviyelerine göz attığınızda kafanız karışabilir. Farklı farklı bileşenlerle karşınıza çıkar. Hangisini seçmelisiniz ve en iyi seçenek hangisi? Bu sorunun yanıtı önemli.

UZUN SÜRELİ KULLANIMIN RİSKİ
Size özellikle B12'nin Siyanokobalamin ve hidroksikobalamin bileşiği içeriklerinden söz edeceğim. Ülkemizde yaygın olarak eczanelerde bulunan B 12 ürünlerine baktığımızda siyanokobalamin'in tablet ve ampul formlarının daha fazla olarak kullanıldığını görürüz. Oysa, siyanokobalamin içeren B12'nin, uzun süre yüksek dozlarda kullanılması sonucu siyanür zehirlenmesi riski söz konusu! Bundan dolayı, çoğunlukla hidroksikobalamin bileşeni içeren formu tercih edilmeli . B12 vitamininin Hidroksokobalamin formu diğer formlarının sahip olmadığı bazı olumlu sağlık etkilerine sahiptir. Dikkat edilmesi gereken nokta özellikle aktif formların hekim gözetimi ve tavsiyesi olmaksızın rastgele kullanılmaması

BEDENDE YAPTIĞI O 'İNCE AYAR' TEMİZLİK!
Hidroksokobalamin içerikli B vitamini vücudun "nakil molekülleri"ne özellikle daha iyi bağlanır. Sonuç olarak kanda diğer B12 formlarına oranla daha uzun süre dolaşımda bulunur. Bu çerçevede bedende uzun süreli ve düzenli bir vitamin tedariki geçekleşmiş olur. Hidroksokobalamin aynı zamanda hücrelere B12'nin eşit bir şekilde dağılmasını da sağlar. Öte yandan üstün bir siyanür temizleyicisidir ve bu nedenle diğer özelliklerinin yanı sıra, duman zehirlenmesinin tedavisinde de kullanılır. Bu aktif bileşen, sigarayı bırakma sürecinde olan insanlar için çok gereklidir. Hidroksikobalamin ayrıca nitrik oksit (NO) radikallerinin temizleyicisidir. Bir dizi hastalığın sebebi olduğuna inanılan "nitrosatif stres" bu şekilde bedenden arındırılır.

VİTAMİN DEYİP GEÇMEMELİ
Düzenli olarak B12 takviyesi alıyorsanız, aktif B12 formlarına ek olarak hidroksikobalamin içerdiğinden emin olmalısınız. Göz önünde bulundurulması gereken nokta öncelikle burasıdır. Kesinlikle vitamin deyip geçmemeli. Elbetteki hekim gözetimi ve tavsiyesi olmaksızın rastgele de kullanılmamalı. Ayrıca tekrar altını çiziyorum: Ağızdan alınan siyanokobalamin'in uzun süre yüksek dozlarda kullanılması sonucu siyanür zehirlenmesi olabilir. Altını çizdiğim risklere karşı B12 seçiminde çoğunlukla hidroksikobalamin formunun tercih edilmesini öneriririm.

https://www.fitekran.com/b12-eksikligin ... b12-ilaci/

Fitoterapist Dr. Serdar Özgüç
http://www.hurriyetaile.com/ebeveyn/sag ... 29195.html
Kullanıcı avatarı
cankusa
Gigabyte1
Gigabyte1
Mesajlar: 2063
Kayıt: 07 Eyl 2014, 22:29
Teşekkür etti: 33 kez
Teşekkür edildi: 26 kez

Re: B 12 vitamini hakkında bilmedikleriniz

Mesaj gönderen cankusa »

Sağolasın
Kullanıcı avatarı
shampuan
Petabyte4
Petabyte4
Mesajlar: 8798
Kayıt: 13 Tem 2018, 17:11
Teşekkür etti: 208 kez
Teşekkür edildi: 345 kez

Re: B 12 vitamini hakkında bilmedikleriniz

Mesaj gönderen shampuan »

Teşekkür ederim.

Arada sırada Eczaneden Bemiks C alıp kullanıyorum. Kendimi halsiz hissettiğim zamanlarda işe yarıyor. Özellikle spora gittiğim için bana mutlaka lazım oluyor. Yine de bilinçsiz kullanılmamalı.
Cevapla